Polina Petrovna de 93 de ani și fiica ei, Galina, gătesc ihnie de sărbători, ca la Gura Galbenei

După o poartă argintie cu interfon și lătratul sonor a unei cățelușe negre, în fața casei iese Polina Belaia. Are 93 de ani. Este din Gura Galbenei și îi place să i se spună Polina Petrovna, așa cum o strigau elevii în clasele primare unde a predat mai mult de patru decenii. Își întâlnește fiica mai mare, care cară un rucsac plin cu alimente pe care vrea să le gătească. 

Galina Cojocari își vizitează mama în fiecare săptămână. Polina Petrovna locuiește de una singură într-o casă amenajată cu cabină de duș, apă caldă și încălzire autonomă cu gaz. Totul a fost cumpărat și instalat de copii și nepoți, pentru confortul bunicii. „Mâncare îmi face fiica, curat în casă e, am câteva păsări, un câine și un motan  – trăiește și mulțumește-te… Dar eu nu pot sta așa… cu mâinile în sân”, recunoaște ea. Toată viața a lucrat, a îngrijit casa și cei trei copii. S-a descurcat singură și după moartea soțului. Mai târziu și-a petrecut și feciorul mai mare pe ultimul drum. „Grea e viața, dar n-ai ce-i face”, suspină femeia. 

Își colorează zilele cu muzica de altădată, pe care o solicită oamenii care sună la radio. A lucrat ca profesoară începând cu anul 1947 și își amintește cu zâmbet de năzbâtiile elevilor ei. 

Dar ține minte și propria copilărie și gustul bucatelor gătite de mâinile mamei sale. 

Până nu demult îi plăcea să gătească, dar și să croșeteze. Însă, în urmă cu doi ani a încetat să petreacă ore în șir la aragaz. N-o mai țin picioarele. Nici ochii nu o mai ascultă, iar croșeta și ațele le-a depozitat în dulapul de lângă pat. „E greu să nu poți face ceva, deși până nu demult ai putut. Dar acesta-i prețul bătrâneții”, constată Polina Belaia. 

Cum se gătește ihnia:

  • 4 cepe tăiate mărunt
  • 4 morcovi tăiați rondele groase
  • 2 gutui tăiate felii
  • 1 kg de carne de miel/oaie/vită sau porc
  • 150 g de prune uscate
  • praz tăiat rondele
  • sos de roșii

Punem ceapa la prăjit cu o linguriță de zahăr. Când aceasta începe să se călească adăugăm morcovul și îl lăsăm puțin să se prăjească. Punem carnea tăiată cubulețe mai mari într-un ceaun cu ulei încins și îl gătim cât să dispară aproape tot sucul, adăugăm sare, piper și coriandru proaspăt măcinat. Adăugăm morcovul, ceapa peste carne și turnăm apă fiartă sau bulion cât să acopere puțin carnea. Punem o frunză de dafin și câteva boabe de piper negru. Lăsăm carnea și legumele să se gătească la foc mic timp de 30 de minute. Punem într-o cratiță puțin ulei de măsline și prăjim gutuile pe-o parte și apoi pe alta. Într-o cratiță separată prăjim prazul, peste care adăugăm sosul de roșii și puțină făină (două linguri).

Aranjăm în ceaunul cu carne gutuile prăjite, apoi și un strat de prune uscate, peste care turnăm sosul de roșii cu praz. Adăugăm sare și piper după gust. Lăsăm totul să se gătească alte 15 minute. Poftă mare!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.