Patru polițiști din Căușeni, condamnați. Au bătut un bărbat pentru a-l obliga să recunoască un furt

Patru inspectori ai secţiei Poliţie criminală din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Căuşeni au fost condamnaţi la câte 5 ani închisoare, cu executare, şi obliţaţi să-i achite unui bărbat din Fârlădeni un prejudiciu total de 60 de mii de lei.

Pedeapsa a fost aplicată de magistraţii Curţii de Apel Chişinău, care au admis contestaţia procurorilor împotriva sentinţei primei instanţe, care acum doi ani, aplicase în privinţa acestora pedepse nonprivative de libertate.

Potrivit actului de inculpare, cazul a avut loc în dimineaţa zilei de 29 mai 2012. Poliţiştii l-au maltratat pe un locuitor al satului Fârlădeni, pentru a obţine declaraţii cu privire la comiterea unui furt.

Abuzurile inspectorilor au avut loc chiar  în biroul de serviciu al unuia dintre inspectori.

Victima a fost numită cu cuvinte necenzurate, ameninţată cu privarea de libertate şi lovită crunt cu pumnii, picioarele, precum şi cu alte obiecte special adaptate pentru maltratare.

În urma acţiunilor ilegale ale poliţiştilor, victima s-a ales cu multiple traumatisme, fapt confirmat prin rapoartele de expertiză.

Imediat după acest caz, bărbatul s-a adresat la Procuratură, pe acest fapt fiind pornită o cauză penală, iar poliţiştii deferiţi justiţiei, timp în care aceştia au fost eliberaţi din funcţie.

De notat că, Decizia Curţii de Apel Chişinău a fost pronunţată în lipsa inculpaţilor, aceştea, conform procedurilor, urmând a fi anunţaţi în căutare, iar la reţinerea lor, va fi pusă în aplicare pedeapsa cu închisoare.

Decizia este definitivă şi executorie, însă cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.