OSCE despre decizia KGB-ului de la Tiraspol: Regretăm decizia unilaterală. Ce zic experții

Ieri, 21 ianuarie, KGB-ul de la Tiraspol a limitat accesul reprezentanților misiunii OSCE în Republica Moldova pe teritoriul regiunii. Motivul ar fi declarațiile critice făcute de către șefa misiunii, Jenifer Brush, în cadrul unei ședințe din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC).

Aceasta în pofida faptului că Jenifer Brush, potrivit purtătorului de cuvânt al misiunii OSCE, nu a asistat niciodată la o ședință CUC.

Contactată de Moldova.ORG, Paula Redondo Alvarez-Palencia, purtător de cuvânt în cadrul misiunii, a declarat că instituția regretă decizia unilaterală și nejustificată din partea administrației de la Tiraspol. "Această decizie face dificilă îndeplinirea mandatului nostru. OSCE rămâne neutră și imparțială în activitatea sa în Republica Moldova și în rolul său de mediator în procesul de reglementare", a menționat reprezentantul misiunii.

Oazu Nantoi: Nimic nu e întâmplător

Expertul în problematica transnistreană Oazu Nantoi spune că decizia administrației de la Tiraspol nu este deloc întâmplătoare. "Restricționarea accesului în regiunea transnistreană pentru reprezentanții misiunii OSCE este un nou pas spre radicalizarea și tensionarea situației de către Federația Rusă prin intermediul rmn. Marginalizarea activității misiunii OSCE este o nouă palmă adusă autorităților constituționale, dar și comunității internaționale", a explicat Nantoi pentru Moldova.ORG.

În context, expertul a adăugat că responsabilitatea îi revine în exclusivitate autorităților de la Chișinău, care acceptă în continuare "soluționarea conflictului prin intermediul rușinosului format 5+2, care nu poate să aducă roade".

Ion Manole: Tiraspolul a fost deranjat, de fapt, de declarațiile OSCE de la Kiev din noiembrie

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, susține că prin această decizie, Tiraspolul încearcă să convingă opinia publică din stânga Nistrului că ar avea același statut internațional."Din câte înțeleg, s-au supărat pe doamna Brush pentru abordarea pe care a vociferat-o la Kiev în noiembrie. Aceasta este problema. Misiunea OSCE  a obișnuit Tiraspolul cu abordări greșite. Acum, când spun lucrurilor pe nume, au început frustrările", explică Ion Manole.

"Dacă vedem aici, mandatul OSCE presupune ca misiunea tratează regiunea foarte clar și o numește așa cum trebuie numită. Însă, în ultimii ani OSCE a încălcat prevederile mandatului. Spre exemplu, dacă analizăm însăși denumirea acestui document, vedem că OSCE  a greșit. Însăși raportul respectiv este neacceptat de către cei vizați și asta spune foarte mult. E unilateral și propune recomandări care sunt în contradicție cu legislația națională, deci recomandări care sunt imposibil de realizat din punct de vedere legal", a opiniat directorul Promo-LEX.

Menționăm că mâine, 23 ianuarie, reprezentanții politici în procesul de negocieri, Eugen Carpov și Nina Ștanski, au o întrevedere la sediul misiunii OSCE din Chișinău.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare