Oameni care au transformat deșerturile în păduri

Ce poate face o persoană pentru a diminua efectele negative ale schimbărilor climatice? Poate un singur om să influențeze pozitiv mediul din jurul său? De-a lungul timpului mai mulți oameni au demonstrat cum inițiativele individuale sau ale unor grupuri mici pot îmbunătăți starea mediului. Îți prezentăm câteva dintre aceste istorii. 

Hikmet Kaya este bărbatul care împreună cu un grup de săteni a plantat peste 30 de milioane de puieți pe un teren uscat și deteriorat, transformându-l într-o pădure verde luxuriantă.

Kaya și-a început cariera în districtul Boyabat din provincia Sinop din Turcia în 1978 și este cunoscut pentru eforturile sale de împădurire.  În urmă cu 40 de ani, a decis să restabilească un teritoriu complet deteriorat și sterp. Și-a suflecat mânecile și împreună cu un grup de oameni au plantat 30 de milioane de puieți. Rezultatul este unul uimitor – o pădure mare și un ecosistem restabilit. 

„Mă bucur că am contribuit la transformarea acestei zone în păduri”, spune bărbatul, relatează mymodernmet.com. Din 2000 până în prezent, Turcia a înregistrat o scădere cu 5,4% a acoperirii cu arbori, potrivit Global Forest Watch. Defrișarea fiind una dintre principalele cauze ale acestui fenomen. 

Citește și: Lupta cu focul: 0-1. Ce a rămas din pădurea de la Anenii Noi

Câte un copac în fiecare zi

Încă o dovadă că un om poate schimba lucrurile este și Jadav Payeng, un bărbat originar din India care a început să planteze copaci pe teritoriul unei insule care era amenințată de eroziuni. Insula tropicală Majuli, din Assam, nord-estul Indiei, risca să fie înghițită de ape. Cauza acestui fapt ar fi digurile mari construite în orașele din Brahmaputra. Din 1991, peste 35 de sate au fost distruse de ape. Iar în timp ce autoritățile indiene încercau să găsească o soluție pentru a salva insula, a intervenit un activist local, relatează Bored Panda.

În 1979, Jadav Payeng, în vârsta de 16 ani, a început „misiunea” de salvare a insulei Majuli de eroziune, prin plantarea a câte un copac în fiecare zi. Astfel, timp de 40 de ani, bărbatul a reușit să salveze insula și să o transforme într-o pădure cu mii de copaci luxurianți, cu o suprafață de aproximativ 700 de hectare, aproape de două ori mai mare decât Central Park din New York. 

Citește și: Cum cererea de biocombustibil afectează pădurile sfinte din Estonia

„Am dat pământul înapoi naturii”

Sebastiao Salgado s-a născut pe 8 februarie 1944 la Aimores, în statul Minas Gerais , o fermă cu peste 35 de familii din Brazilia. Jumătate din această fermă reprezenta o pădure tropicală. A părăsit zona pentru a face studiile, iar apoi a lucrat ca fotograf documentar. După mai mulți ani, a decis să revină acasă. Aici a găsit un deșert. Regiunea cândva împânzită de păduri tropicale era uscată și deteriorată. 

El, împreună cu soția sa, au plantat milioane de arbori, iar în 1998 au reușit să transforme locația într-o rezervație naturală și au creat „Instituto Terra”, ce are drept misiune împădurirea, conservarea și educația ecologică. „Am dat pământul înapoi naturii. A devenit parc național”, povestește fotograful brazilian, care a renunțat să mai fotografieze oameni în schimbul animalelor și a locurilor virgine din natură pe care oamenii trebuie să le protejeze sau cel puțin „să nu le deranjeze”.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.