Numărul refuzurilor de a intra în Moldova s-a triplat. Ar putea fi încălcate drepturile omului?

Săptămâna trecută 297 de cetățeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova, potrivit Poliției de Frontieră. Majoritatea nu și-a putut justifica scopul vizitei în țara noastră, spun autoritățile, care recunosc de la declanșarea războiului în Ucraina, verificarea cetățenilor străini, care vor între în țară, este mai riguroasă. Măsurile mai aspre au menirea de a preveni escaladarea unor conflicte în Republica Moldova.  

Blocat pe aeroport timp de 4 zile 

David Argunov este un cetățean din Kazahstan care a venit în Republica Moldova pe 16 martie, cu linia de zbor Tbilisi – Chișinău. Tânărul a stat aproape patru zile în Aeroportul Internațional Chișinău din motiv că polițiștii de frontieră nu i-au permis să intre în țară.  

„După o listă lungă de întrebări, care mi-a fost adresată la punctul de verificare a pașapoartelor, am primit refuzul de a intra în Republica Moldova. Nu am nicio legătură cu Federația Rusă, nu am vizitat această țară niciodată. Am venit în Moldova să-mi vizitez prietenii. Pentru a se convinge că prietenii într-adevăr mă așteaptă, ofițerul punctului de control a pașapoartelor a cerut să vorbească la telefon cu prietenii mei, după care a mers personal să se convingă că aceștia mă așteaptă la aeroport”, afirmă tânărul. 

David spune că a primit un document în care este scris că refuzul de a intra în țară este determinat de faptul că nu și-a putut justifica scopul vizitei în Republica Moldova. Tânărul afirmă că nu știa că trebuie să prezinte la intrarea în țară invitația prietenilor semnată de un notar. 

„Nu am văzut nicăieri anunțuri că un astfel de document este necesar la intrarea în Republica Moldova. Inițial, angajatul punctului de control mi-a spus că îmi este interzisă intrarea în țară din cauza că nu dețin bilet de întoarcere. După ce i-am demonstrat că am bilet de întoarcere în Kazahstan pe 1 aprilie, angajatul punctului de control mi-a spus că nu am rezervat niciun loc de cazare pe teritoriul Moldovei. Eu urma să mă cazez la prieteni”, mai adaugă David Argunov.  

Cetățenii care au primit refuz pot merge în judecată 

Conform legii cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, polițiștii de frontieră pot solicita, doar în cazuri de excepție, pentru călătoriile turistice sau motivele personale, voucher turistic; un document justificativ privind cazarea la hotel, invitația din partea gazdei în care se va consemna adresa cazării invitatului; confirmarea privind rezervarea locului pentru o călătorie organizată sau orice alt document corespunzător indicând planurile călătoriei ce va fi întreprinsă; biletul de întoarcere sau de circuit.  

Reprezentanții Poliției de Frontieră au refuzat să comenteze acest caz, invocând respectarea datelor cu caracter personal. Raisa Novițchi, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a declarat însă că tânărul are dreptul să acționeze în judecată sau să conteste decizia polițistului de frontieră.  

„Odată ce lui nu i s-a permis accesul în țară, înseamnă că a fost un motiv. Noi nu facem diferența pe cetățenii. Este suficient să nu îndeplinești un punct din condițiile de călătorie și nu ai acces în Republica Moldova”, declară Raisa Novițchi. 

Verificări mai drastice la frontieră 

Potrivit purtătoarei de cuvânt a IGPF, după declanșarea războiului din Ucraina, controlul trecerii frontierei de stat, în special pentru cetățenii străini, este mai riguros, pentru a exclude orice risc de securitate, atât a frontierei, cât și a întregii țări. 

„Pentru toți cetățenii străini sunt aceleași reguli. Nu înseamnă că pentru cei veniți din Federația Rusă, țară care a pornit războiul în Ucraina, controlul este mai special. Dacă există bănuială rezonabilă din partea polițistului de frontieră, are tot dreptul să treacă la controlul de nivelul doi, ceea ce presupune verificări suplimentare, niște măsuri luate pe intern de angajații noștri, pentru a exclude orice risc de securitate”, declară Raisa Novițchi.  

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră spune că, cel mai frecvent, persoanele care primesc interdicția de a intra în țară nu-și pot justifica scopul vizitei. 

 „În ultimele 24 de ore, au fost întoarse 23 de persoane, majoritatea nu au putut justifica scopul vizitei în Republica Moldova, de aceea nu au avut acces în țară”, specifică Novițchi.  

Experții consideră că verificările mai drastice sunt justificate și necesare, în condițiile în care țara noastră se află în apropierea unui război.  

„Din punctul de vedere al securității, noi trebuie să avem anumite filtre, iar statul trebuie să fie mai riguros. Avem un război în regiune, plus, avem acest război hibrid al Federației Ruse contra Republicii Moldova, unde pot să vină multe persoane dubioase. Da, libera circulație este, dar în anumite condiții și foarte bine reglementată, mai ales că avem valuri de migranți ilegali. Aceste filtre sunt de înțeles, iar dacă o persoană a încălcat ceva, trebuie să-și asume aceste riscuri când vrea să traverseze frontiera”, declară Ion Tăbârță, expert în politică. 

Avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru, a declarat însă că este posibil ca în astfel de cazuri drepturile omului să fie încălcate. 

„Este dreptul statului de a permite sau refuza accesul unor cetățeni străini în Republica Moldova. Cu toate acestea, dreptul dat nu este unul absolut și în anumite situații statul trebuie să se asigure că această limitare respectă legalitatea și este justificată de măsuri de securitate națională, sănătate publică sau alte măsuri care pot fi justificate. Din cauza restricționărilor, pot fi admise abuzuri, care pot pune în pericol respectarea drepturilor omului, iar din acest considerent trebuie să fie verificată legalitatea, proporționalitatea și necesitatea măsurii”, afirmă Vadim Vieru.  

8999 de persoane au fost neautorizate la trecerea frontierei în anul 2022, potrivit autorităților, cu o majorare de 197,1% mai mult față de 2021.  

Cine are dreptul între în Republica Moldova? 

Potrivit normelor legale, intrarea pe teritoriul Republicii Moldova este permisă străinilor care:

posedă un document de călătorie valabil, recunoscut sau acceptat de Republica Moldova;

posedă viză sau permis de şedere valabil ori buletin de identitate pentru refugiaţi sau pentru beneficiarii de protecţie umanitară;

prezintă documente care justifică scopul intrării şi demonstrează existenţa unor mijloace corespunzătoare, atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcere în ţara de origine sau pentru tranzit către un alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea;

prezintă garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul Republicii Moldova, în cazul străinilor aflaţi în tranzit;

nu sunt incluşi în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interdicţiei de intrare în Republica Moldova sau care au fost declaraţi indezirabili;

nu prezintă pericol pentru securitatea naţională, ordinea şi sănătatea publică;

nu a fost instituit un consemn nominal (informaţie despre persoana căreia, în conformitate cu legislaţia în vigoare, nu i se permite intrarea sau ieşirea în/din Republica Moldova, care este introdusă în sistemele informaţionale integrate naţionale) de nepermitere a intrării în Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.