Notă analitică privind mecanismele de transpunere a Directivei 2010/41/UE: concluzii și recomandări

Republica Moldova, în urma obținerii statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, se confruntă cu provocarea armonizării legislației naționale cu acquis-ul comunitar, în special în domeniile social, economic și juridic. În acest context, proiectul „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”, inițiat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert” a analizat

Directiva 2010/41/UE, ce promovează egalitatea de tratament între bărbați și femei în activitățile independente, și care va trebui transpusă în legislația națională.

Potrivit analizei, în pofida creșterii antreprenoriatului feminin, femeile din Republica Moldova se confruntă încă cu numeroase bariere, inclusiv acces limitat la resurse și capital financiar, precum și constrângeri de timp datorate responsabilităților de îngrijire a copiilor. Directiva 2010/41/UE vizează combaterea discriminării de gen în acest sector, oferind un cadru pentru recunoașterea și sprijinirea activității independente a femeilor antreprenoare.

Nota analitică „Mecanismele de transpunere a Directivei 2010/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 iulie 2010 privind aplicarea principiului egalității de tratament între bărbații și femeile care desfășoară o activitate independentă”, Republica Moldova urmează să întreprindă o serie de modificări legislative și instituționale, inclusiv:

  • Reducerea diferențelor de gen prin aplicarea principiului egalității de tratament între bărbații și femeile care desfășoară o activitate independentă.
  • Asigurarea structurilor de promovare a egalității cu un  nivel suficient de competențe șiindependență, precum și cu resurse suficiente pentru a-și îndeplini sarcinile principale în mod eficace, printre care oferirea unei  asistențe independente victimelor discriminării în procedurile legate de  plângerile înaintate, desfășurarea unor anchete independente privind discriminarea, publicarea unor rapoarte și recomandări independente, informarea în privința aplicării principiului egalității de tratament între bărbații și femeile care desfășoară o activitate independentă.
  • Îmbunătățirea accesului la justiție al victimelor discriminării prin conferirea structurilor de promovare a egalității independente a competenței de a oferi  asistență, inclusiv asistență juridică gratuită,  precum și dreptul de reprezentare a persoanelor în cazul acuzațiilor de discriminare.

 Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.