Noi tensiuni în Zona de Securitate

Acțiunile provocatoare întreprinse de Tiraspol pe parcursul lunii ianuarie în Zona de Securitate, în special în raionul cu regim sporit de securitate, au constituit subiectul central în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control.

Astfel, după amplasarea posturilor mobile de „grăniceri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Bender de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată Bender-2 și blocarea procedurilor stabilite de fixare de către observatorii militari a acestor încălcări grave, tensionarea situației a continuat prin emiterea la 25 ianuarie a unui pretins „decret”, care numește satul Varnița drept localitate aflată temporar sub controlul Republicii Moldova.

Reprezentantul administrației locale a orașului Bender, prezent la ședința Comisiei, a specificat că nu cunoaște motivele acestei decizii, dar că este obligat să o execute.

Afirmațiile acestuia contrazic textul pretinsului „document” în care drept „temei” este indicată o adresare a consiliului local al or. Bender din 20 decembrie 2018 în încercarea de a-l poziționa ca fiind o voință a reprezentanților locali.

În același context, delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerile înaintate anterior la subiect – de a cere explicații pe caz, de a organiza în or. Bender patrularea mobilă de către observatorii militari.

Membrii Comisiei au revenit și la subiectul eliminării postului transnistrean „grăniceresc” instalat pe malul râului Nistru între localitățile Cremenciug și Slobozia.

Deși delegația Republicii Moldova a cerut înlocuirea acestuia cu un post mobil al Forțelor Mixte de Pacificare, iar delegația Federației Ruse a optat pentru un post staționar al Forțelor Mixte de Pacificare, partea transnistreană a respins propunerile.

În altă ordine de idei, în legătură cu demersul delegației Republicii Moldova pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atât în campania electorală, cât și în ziua alegerilor, delegația transnistreană a menționat că își va expune poziția ulterior.

Reamintim că Ministerul de Externe de la Chișinău s-a adresat tuturor mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană, în special Misiunii OSCE în Moldova şi Preşedinţiei slovace în exerciţiu a OSCE, cu rugămintea de a lua o atitudine tranşantă faţă de acţiunile sfidătoare ale Tiraspolului, care subminează procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean.

De asemenea, Misiunea Republicii Moldova a denunțat la Consiliul Permanent al OSCE recenta deschidere în capitala Federației Ruse a unei pretinse organizaţii obşteşti transnistrene, anunțată inițial drept „reprezentanță oficială”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare