Connect with us
"
"

Reintegrare

R.Moldova solicită o atitudine tranşantă a mediatorilor și observatorilor față de acţiunile sfidătoare ale Tiraspolului

Publicat

pe

Ministerul de Externe de la Chișinău s-a adresat tuturor mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană, în special Misiunii OSCE în Moldova şi Preşedinţiei slovace în exerciţiu a OSCE, cu rugămintea de a lua o atitudine tranşantă faţă de acţiunile sfidătoare ale Tiraspolului, care subminează procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean.

Astăzi, în cadrul întrevederii cu șefii misiunilor diplomatice ale Federaţiei Ruse, Ucrainei, Slovaciei, Misiunii OSCE în Moldova, Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene, secretarul de stat al MAEIE Tatiana Molcean a expus poziția autorităților Republicii Moldova asupra unor acţiuni provocatoare întreprinse în ultimul timp de către exponenţii regimului de la Tiraspol.

Secretarul de stat al MAEIE a exprimat dezamăgirea şi consternarea autorităţilor moldoveneşti în legătură cu deschiderea recentă a unei „reprezentanţe oficiale a Transnistriei la Moscova”, camuflată sub paravanul unei organizaţii obşteşti.

În context, a fost menționat că autorităţile moldoveneşti consideră că acţiunea în cauză contravine flagrant prevederilor de bază ale Tratatului moldo-rus de prietenie şi cooperare, semnat în noiembrie 2001, precum şi angajamentelor asumate de către Federaţia Rusă în calitate de mediator imparţial în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Secretarul de stat a atras atenţia şi asupra aşa-ziselor „decrete” ale lui Krasnoselski din 19 octombrie 2018 şi din 25 ianuarie 2019 prin care 7 localităţi de pe malul stâng al Nistrului din raionul Dubăsari (Doroţcaia, Coşniţa, Pohrebea, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă şi Vasilevca), precum şi localitatea Varniţa, de pe malul drept al Nistrului, se declară ca localităţi „aflate provizoriu sub controlul Republicii Moldova”.

Oficialul MAEIE a menţionat că autorităţile Republicii Moldova consideră aceste acte drept o provocare la adresa tuturor partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, care este de natură să destabilizeze situaţia în Zona de securitate şi să creeze noi tensiuni între cele două maluri ale Nistrului.

Secretarul de stat al MAEIE a ţinut să sublinieze că prin astfel de acţiuni distructive, de rând cu declaraţiile publice ale exponenţilor regimului de la Tiraspol privind tendinţa lor de a „obţine recunoaşterea internaţională a independenţei republicii moldoveneşti nistrene”, practic se subminează politica paşilor mici şi măsurile de întărire a încrederii şi de sprijinire a populaţiei din zona de conflict.

Reintegrare

Noi cazuri de împiedicare a liberei circulații în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

La ultima ședință a Comisiei Unificate de Control discuțiile au continuat, într-o manieră tensionată, pe problema instituirii abuzive de către structurile de la Tiraspol în Zona de Securitate a unor posturi staționare suplimentare de așa-ziși grăniceri, precum și a patrulelor mobile de „grăniceri și vameși”.

Nici de această dată, încercările delegației noastre de a plasa în ordinea de zi subiectul legat de noul post ilegal de grăniceri transnistreni în perimetrul localității Pohrebea, nu au fost susținute de către interlocutori, anunță un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

PE LUNG

Potrivit sursei citate, delegația Federației Ruse și cea a regiunii transnistrene insistă asupra ieșirii observatorilor militari doar pentru a constata existența postului, fără a sublinia că instituirea acestuia reprezintă o încălcare a deciziilor Comisiei.

La acest capitol delegația R.Moldova sesizează aplicarea selectivă a prevederilor protocoalelor Comisiei și tratarea părtinitoare a cazurilor de abuz comise de către partea transnistreană.

De asemenea, pe durata ședinței au fost audiați membrii grupurilor de lucru, cu precădere ai celui constituit pe problema posturilor aflate în Zona de Securitate și mediat de către reprezentantul Misiunii OSCE.

Cu referire la postul transnistrean de grăniceri „Zagornoe-Copanca”, instituit în locul celui de pacificare, s-a constatat că în continuare reprezentanții părții transnistrene și ai Federației Ruse în Comandamentul Militar Întrunit invocă unele motive superficiale și nu execută sarcina de a transmite materialele solicitate, aflate în arhiva din gestiunea componentei militare.

În consecință, reprezentantul Misiunii OSCE a atenționat asupra creării unui blocaj și a solicitat implicarea nemijlocită a conducătorilor delegațiilor pentru impulsionarea lucrului responsabililor ce tergiversează oferirea documentației solicitate.

Totodată, în urma sesizării unui șir de cazuri de intimidare și de reținere a locuitorilor satului Chircăiești de către patrulele mobile de grăniceri și vameși transnistreni, pe segmentul dintre localitățile Chircăiești și Chițcani și în proximitatea rîului Botna, delegația Republicii Moldova a evocat practicile provocatoare ale structurilor subordonate Tiraspolului care încalcă dreptul cetățenilor la libera circulație.

Într-o adresare către reprezentanții Federației Ruse, Misiunii OSCE și Ucrainei Delegația Republicii Moldova le-a solicitat asistența în menținerea situației în Zona de Securitate în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 și deciziile adoptate la nivelul Comisiei Unificate de Control.

Citește mai departe

Reintegrare

Noi tensiuni în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

Acțiunile provocatoare întreprinse de Tiraspol pe parcursul lunii ianuarie în Zona de Securitate, în special în raionul cu regim sporit de securitate, au constituit subiectul central în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control.

Astfel, după amplasarea posturilor mobile de „grăniceri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Bender de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată Bender-2 și blocarea procedurilor stabilite de fixare de către observatorii militari a acestor încălcări grave, tensionarea situației a continuat prin emiterea la 25 ianuarie a unui pretins „decret”, care numește satul Varnița drept localitate aflată temporar sub controlul Republicii Moldova.

Reprezentantul administrației locale a orașului Bender, prezent la ședința Comisiei, a specificat că nu cunoaște motivele acestei decizii, dar că este obligat să o execute.

Afirmațiile acestuia contrazic textul pretinsului „document” în care drept „temei” este indicată o adresare a consiliului local al or. Bender din 20 decembrie 2018 în încercarea de a-l poziționa ca fiind o voință a reprezentanților locali.

În același context, delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerile înaintate anterior la subiect – de a cere explicații pe caz, de a organiza în or. Bender patrularea mobilă de către observatorii militari.

Membrii Comisiei au revenit și la subiectul eliminării postului transnistrean „grăniceresc” instalat pe malul râului Nistru între localitățile Cremenciug și Slobozia.

Deși delegația Republicii Moldova a cerut înlocuirea acestuia cu un post mobil al Forțelor Mixte de Pacificare, iar delegația Federației Ruse a optat pentru un post staționar al Forțelor Mixte de Pacificare, partea transnistreană a respins propunerile.

În altă ordine de idei, în legătură cu demersul delegației Republicii Moldova pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atât în campania electorală, cât și în ziua alegerilor, delegația transnistreană a menționat că își va expune poziția ulterior.

Reamintim că Ministerul de Externe de la Chișinău s-a adresat tuturor mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană, în special Misiunii OSCE în Moldova şi Preşedinţiei slovace în exerciţiu a OSCE, cu rugămintea de a lua o atitudine tranşantă faţă de acţiunile sfidătoare ale Tiraspolului, care subminează procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean.

De asemenea, Misiunea Republicii Moldova a denunțat la Consiliul Permanent al OSCE recenta deschidere în capitala Federației Ruse a unei pretinse organizaţii obşteşti transnistrene, anunțată inițial drept „reprezentanță oficială”.

Citește mai departe

Reintegrare

Ambasadorul Moldovei la OSCE a cerut o implicare mai activă în respectarea principiilor de soluționare a problemei transnistrene

Publicat

pe

De către

Misiunea Republicii Moldova a denunțat astăzi la Consiliul Permanent al OSCE recenta deschidere în capitala Federației Ruse a unei pretinse organizaţii obşteşti transnistrene, anunțată inițial drept „reprezentanță oficială”.

Ambasadorul Victor Osipov a cerut mediatorilor și observatorilor în cadrul formatului 5+2, în particular, Federației Ruse, să întreprindă măsurile necesare pentru a preveni o posibilă escaladare în regiune, care ar afecta situația în ansamblu.

În acest sens, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la OSCE a menționat că un stat participant la procesul de negocieri, contrar declarațiilor și angajamentelor sale, acționează de o manieră neconstructivă și subversivă, care poate afecta procesul de negocieri, relațiile interne în Republica Moldova și, în final, statutul său imparțial de mediator.

De asemenea, Victor Osipov a încurajatrReprezentantul special al președinției slovace a OSCE pentru procesul de soluționare transnistreană să fie mai implicat în tratarea acestei situații cu impact asupra negocierilor viitoare, iar Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Misiunii OSCE din Moldova i-a fost solicitată o aplicare mai eficientă a instrumentelor de mediere și prevenire a conflictelor.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la OSCE a mai subliniat că un impact negativ asupra procesului de negocieri politice îl au atât unele acte emise de exponenții regimului de la Tiraspol, privind jurisdicția unor localități, cât și sporirea numărului de exerciții militare desfășurate de Grupul Operativ de trupe rusești, ilegal dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, în comun cu formațiunile paramilitare transnistrene.

Victor Osipov a reiterat voința autorităților Republicii Moldova de a continua eforturile constructive de soluționare pașnică a conflictului transnistrean pentru binele oamenilor pe ambele maluri ale Nistrului.

Poziția Republicii Moldova în cadrul Consiliului permanent al OSCE a fost susținută de Ucraina, Georgia, Canada, SUA, România, Uniunea Europeană și alte state.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

IstorieO oră în urmă

Cine este Anne Frank, tânăra care a povestit despre terorile Holocaustului

PE SCURT Anne Frank este tânăra care a povestit întregii lumi despre terorile Holocaustului prin jurnalul ei. S-a ascuns de...

Economie2 ore în urmă

Moldova Agroindbank lansează numărul unic de contact 1313

Simplu, comod, întotdeauna pe fir cu răspunsuri și consultanță la orice întrebare despre serviciile și produsele bancare – sunt doar...

Divertisment6 ore în urmă

În limba engleză a apărut verbul „to Meghan Markle”. Ce înseamnă acesta și cum să-l folosești

PE SCURT Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, au decis la începutul lunii ianuarie să renunțe la titlurile regale...

Social23 de ore în urmă

Oamenii care mișcă munții din loc vor fi premiați în cadrul unui concurs

PE SCURT Tinerii antreprenori și mici comunități adunate în jurul obiectivului comun de îmbunătățire a spațiului lor de trai, organizații...

EconomieO zi în urmă

Cum să-ți faci patentă dacă ești mic antreprenor și ce taxă trebuie să achiți

PE SCURT În Republica Moldova, la finele anului trecut, erau înregistrate aproximativ de 11,5 mii de patente de întreprinzător, iar...

EconomieO zi în urmă

De ce nu este o idee bună să investești acum în Facebook, Apple, Netflix sau Google

PE SCURT Achiziționarea acțiunilor Facebook, Apple, Netflix și Google este astăzi ca și cum ai goni pe o serpentină, încercând...

PoliticăO zi în urmă

SINTEZĂ / Ce inițiative „solicită” Dodon Guvernului și un pic despre întâlnirile serale cu democrații

PE SCURT Guvernul a anunțat 12 licitații cu o valoare de 2,8 miliarde, pentru reparația a 184 km de drumuri...

Advertisement

Politică

Justiție5 zile în urmă

În vâltoarea justiției: Dosare penale pe numele mai multor procurori un denunț și o suspendare

PE SCURT Liderul Platformei DA Andrei Năstase a depus un denunț penal pe numele președintelui Dodon, cerând urmărirea penală a...

Politică6 zile în urmă

Salarii mai mari pentru medici și modificări în Constituție. Cu ce s-a ocupat astăzi Guvernul

PE SCURT Salariile medicilor se vor majora cu 10%, bibliotecile publice vor presta pe lângă serviciile gratuite și servicii contra...

Politică6 zile în urmă

Pe limba partidelor. Legea Magnitsky, Alexandru Rjavitin și Procuratura Generală

PE SCURT Trei formațiuni politice din Parlament au susținut săptămâna curentă, conferințe de presă, în cadrul cărora au făcut declarații...

PoliticăO săptămână în urmă

Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul...

Politică2 săptămâni în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Politică2 săptămâni în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe2 săptămâni în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031