Nicolae Timofti: Și eu sunt descendentul unei familii de țărani, în care NKVD-ul a bătut la geam

În noaptea de 12 spre 13 iunie s-au împlinit 75 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei. Primul val de deportări a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) şi a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România. Președintele Nicolae Timofti a adresat astăzi un mesaj în amintirea victimelor torturii staliniste.

“Dragi cetățeni,

 ”Istoria nu se uită. Iar cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete”.

În noaptea din 12  spre 13 iunie 1941 a început primul val de deportări  sovietice din RSS Moldovenească.  Astăzi, 13 iunie,  se împlinesc 75 de ani din ziua când în  istoria  poporului nostru au început fi scrise sângeroasele pagini ale unui destin tragic, când zeci de mii de familii de moldoveni au fost trimise de regimul totalitar stalinist în Siberiile de gheață.

În vagoane înăbușitoare, fără hrană, fără apă, cei mai de viță gospodari au fost scoși din propriile case, din propria țară și aruncați în GULAG – urile  torturii și inumanității.

Și eu sunt descendentul unei familii de țărani, în care NKVD-ul a bătut la geam în noaptea depărtărilor. Au început săptămânile infernului. Familii despărțite, adolescenți separați de părinți, mame despărțite de soți. Poporul nostru se afla sub tortura politicilor staliniste.

Aceste zguduitoare momente din biografia Moldovei nu pot fi șterse din memoria noastră colectivă. Stațiile de cale ferată din țară, în acele zile, se transformaseră într-un platou al represiunii politice aplicate de autoritățile sovietice. Peste o mie de vagoane din Basarabia și Bucovina de Nord au plecat spre Siberia și Kazahstan. 

Cu gândul la acele teribile zile și nopți, în care au fost distruse familiile de țărani gospodari din ținuturile noastre, să nu mai admitem și să nu comitem erori, când consecințele lor pot fi fatale pentru un popor. Totodată, să nu tolerăm sloganurile de ură și paradigma de revanșă din mediul politic actual”, se arată în mesajul şefului statului.

Numărul celor deportaţi în iunie 1941 nu este cunoscut cu exactitate. Potrivit unor istorici, urmau să fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 să fie arestate, iar restul 26.173 de persoane – deportate (inclusiv 5.033 persoane arestate și 14.542 persoane deportate din RSS Moldovenească).

Au fost deportaţi intelectualii şi oamenii înstăriţi. Capul familiei era arestat, izolat de soţie şi copii şi dus într-un lagăr de muncă forţată. Ceilalţi membri ai familiei erau trimişi în Siberia sau Kazahstan. Acolo erau repartizaţi să muncească în sovhozuri şi cooperative meşteşugăreşti, dar erau remuneraţi doar atât cât să poată supravieţui.

În Basarabia şi Bucovina de Nord au existat trei valuri de deportări.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.