Moscova cere abrogarea Legii Republicii Moldova privind statutul Transnistriei

Moscova insistă asupra abrogării Legii cu privire la principiile de bază ale statutului juridic al localităților din stânga Nistrului, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2005, și anunță că numai după aceasta este dispusă să negocieze problemele incluse în așa-numitul „al treilea coș” al tratativelor privind reglementarea conflictului transnistrean. De asemenea, Kremlinul consideră inoportune discuțiile privind acordarea unui rol de mediatori pentru Statele Unite și Uniunea Europeană.

Un comunicat în acest sens a fost difuzat astăzi de Ministerul de Externe al Federației Ruse, ca reacție la declarațiile făcute de vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Eugen Carpov, într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Legea din 2005 prevede înființarea în Transnistria a unei unități teritorial-administrative autonome, cu un statut similar celui al Găgăuziei, ca parte inalienabilă a Republicii Moldova. În același timp, problemele de ordin politic și statutar sunt cele care formează „al treilea coș” al negocierilor asupra Transnistriei.

Externele de la Moscova pretind că, prin intermediul lui Carpov, Rusia a fost supusă unor acuzații, la care diplomații se văd obligați să răspundă:

[blockquote style=”1″]Lăsând deoparte limbajul diplomatic și toate șiretlicurile, pentru Moldova este vorba doar despre extinderea aplicării acestei Legi pe malul stâng, ignorând totalmente opinia Tiraspolului. Îndemnul partenerilor moldoveni „să ne imaginăm că o astfel de Lege nu există” nu pot găsi răspunsul așteptat. În condițiile în care pentru una dintre părți problema este deja hotărâtă, toate discuțiile pe marginea acestui subiect sunt prea asemănătoare cu disputele scolasticilor medievali despre câți demoni pot încăpea pe vârful unui ac.[/blockquote]

Pe lângă asta, diplomația rusă afirmă că în prezent, când normalizarea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol ar aduce primele roade, nu ar fi cazul să se poarte discuții privind „prestigiul, forma și nu conținutul” statutul de observatori pe care îl au în cadrul negocierilor Statele Unite și Uniunea Europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare