Moldoveancă din SUA după vaccinul anti COVID: Am încrederea că vom opri acest virus

În timp ce în mai multe state din vestul Europei, dar și SUA, și Canada a început în forță vaccinarea împotriva COVID-19, autoritățile moldovenești susțin că vaccinurile vor ajunge în țara noastră nu mai devreme de mai 2021.

Moldoveanca Livia Șura Bînzari, care locuiește în Statele Unite ale Americii de mai bine de 15 ani, a fost recent vaccinată împotriva COVID și ne-a povestit despre poziția ei față de vaccinare.

Livia este de specialitate epidemiologă, iar în ultimii patru ani activează în cadrul secției de neonatologie a Spitalului Academic al Facultății de Medicină de la University of Florida în calitate de coordonatoare clinică de proiecte științifice. Livia spune că nu a stat mult pe gânduri înainte să meargă la vaccinare și se simte recunoscătoare că a putut administra vaccinul în prima sa linie de distribuție.

În SUA vaccinarea împotriva COVID-19 a început în rândul lucrătorilor medicali și al rezidenților din azilurile de bătrâni, iar acum numărul celor care au primit prima doză de vaccin a trecut de două milioane. Totodată și politicienii din Congres sunt vaccinați în prima fază de distribuție a vaccinului. Livia spune că acest gest al politicienilor e pentru a arăta public că au încredere în vaccin, iar restul societății va avea mai multă încredere, la rândul ei, în recomandările experților de sănătate publică. Însă, adaugă Livia, mulți oameni care au job-uri în domeniile publice esențiale se întreabă de ce politicienii sunt vaccinați înaintea lor.

„Am mers cu mare bucurie să primesc acest vaccin și cu mândrie că trăiesc într-o lume, în care știința și tehnologia a permis crearea unui vaccin atât de repede. Dar și cu speranță că, datorită acestuia, voi ajunge să îmi văd la anul părinții și voi putea să-mi duc copii la bunici în Moldova. Cu încredere că vom opri acest virus și nu vor mai muri atât de mulți oameni”, mărturisește Livia.

Doctorii din anturajul meu s-au vaccinat toți

Tânăra măi spune că procedura de administrare a acestui vaccin nu e diferită de cele de până acum. Livia a primit prima doză, iar pe 22 ianuarie urmează să-i fie administrată cea de-a doua. „Am simțit doar puțină durere în locul injecției, dar am avut același efect și după vaccinul de anul acesta împotriva gripei”, spune ea.

Livia mai povestește că, la spitalul în care activează, s-au format trei centre de vaccinare, iar spitalul a primit vaccinuri de la PfizerBioTech, dar și de la Moderna. „Fiecare lucrător medical primește un link individual prin care își programează data și locul pentru vaccinare. La centrul la care am fost eu, întreg procesul a durat maxim 30 de minute și nici nu a fost nevoie să ies din mașina personală. În această unitate mobilă, după ce mi-au fost confirmate datele personale și am răspuns la un chestionar – dacă am reacții alergice severe, dacă sunt alergică la ingredientele vaccinului – mi s-a administrat în umăr vaccinul. După 15 minute de observare am plecat acasă”, adaugă ea.

Deși în SUA are loc o campanie amplă de informare, există și acolo mult scepticism legat de acest vaccin. „Doctorii din anturajul meu s-au vaccinat toți, unele asistente din secția noastră au ales din diverse motive să nu se vaccineze. Sceptici sunt peste tot, sunt și aici mulți oameni care cred că acest vaccin a fost dezvoltat prea repede, iar această rapiditate nu le oferă multă încredere. Însă, datele de care dispun experții care coordonează acest proces ne arată eficacitatea și siguranța acestui vaccin”, menționează Livia.

Întrebată despre cum ar putea acest vaccin să-și crească credibilitatea, Livia a spus că e important ca oamenii care s-au vaccinat să fie vocali și să povestească experiența lor. „Cred că trebuie de explicat în limbaj foarte simplu ce este un vaccin. Oamenii de știință sunt foarte obosiți, comunitățile medicale la fel. Ei chiar lucrează enorm în pandemia asta. Păcat că mulți le subestimează munca și prin mesaje false le anulează eforturile. Însă educația e unica noastră șansă. Și propriul exemplu”, a concluzionat ea.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare