Lumina din întuneric. Actorul care a salvat peste 100 de pisici în Irpin

Moldova.org îți prezintă poveștile oamenilor care ne aduc un strop de speranță în aceste vremuri grele.

– Bună ziua, sunt Alexei. 

– Alexei, bună ziua! Ați ajuns la noi?

– Da, pisica dumneavoastră e la mine. Cu ochii de culori diferite, nu?

– Da, da, da. E viu?

 – Da. Dar iepurașul n-a supraviețuit…

– Mulțumim mult! Când putem veni să luăm pisica?

– Peste o oră. Aveți adresa…

Un jurnalist ucrainean redă discuția pe care o are Alexei Surovtsev cu unul dintre proprietarii pisicilor pe care le salvează. De când a început războiul în Ucraina, Alexei a ajutat cum a putut, cu mașinuța lui mică model Smart. La început ajuta la evacuarea oamenilor din Irpin, orășelul în care avea și el apartamentul, acum distrus în urma bombardamentelor. După asta s-a mutat la Kyiv, de unde face voluntariat. În scurt timp după asta, Alexei a primit un mesaj de la o familie care și-a lăsat pisica într-o geantă în portbagajul mașinii – animalul a stat acolo, fără apă și mâncare, timp de 4 zile. Alexei a găsit mașina, a găsit pisica și a salvat-o, iar apoi a returnat-o proprietarilor. 

Atunci a început să primească tot mai multe mesaje despre animale lăsate în urmă și a decis să salveze cât mai multe, chiar punându-și propria viață în pericol. Poartă vestă antiglonț, dar nu are armă. Cutreieră în fiecare zi casele și străzile din Irpin în căutarea animalelor abandonate, filmând pe parcurs străzi distruse, mașini în flăcări și clădiri dărâmate. În multe dintre videourile sale se aude pe fundal zgomotul războiului. 

Alexei adună animalele de pe unde le găsește, uneori ia cheile de la proprietari și merge în zonele mai periculoase sau, dacă apartamentele sunt încuiate, proprietarii îi permit să rupă ușa. Scoate animalele din clădiri bombardate, arzânde, de pe stradă, unele vin singure spre el. Atunci când găsește prea multe deodată, le hrănește pe loc. 

Alexei documentează tot procesul pe rețelele de socializare și a primit și o poreclă – Бородатая КОТОМАМУЛЯ, adică mama bărboasă a pisicilor. Până acum Alexei a salvat peste 100 de pisici, căței, porcușori de guinea, păsări și chiar o broască țestoasă. Spune că are sute de mesaje doar de la oamenii din Irpin, dar poate salva cel mult 10-15 animale în fiecare zi. 


Întrebat de ce face asta, Alexei scrie că sunt mii de oameni care ajută alți oameni, și sunt foarte puțini cei care ajută animalele. În scurt timp, videourile sale au devenit virale, dar asta nu e prima dată când Alexei ajunge în centrul atenției. De fapt, Alexei e un actor destul de cunoscut în Ucraina și Rusia, a jucat un rol important în serialul detectiv Slid. Înainte de asta a fost dansator de striptease și showman și chiar sportiv de performanță.  


Acum o zi obișnuită din viața lui Alexei Suvortsev arată așa: în fiecare dimineață merge până la Romanovka, fix în punctul podului dărâmat spre Irpin. Trece de partea cealaltă cuștile goale, iar acolo îl așteaptă deja un prieten, cu mașina căruia ajung deja „la bază” – pe un teren de joacă în fața fostului său apartament, acum presărat de bucăți de sticlă și diverse resturi aruncate de explozii. Apoi se așează în mașinuța Smart, o umple de cuști goale și pornește în căutarea pisicilor, pe adresele indicate. După ore de căutări, sună proprietarilor ca să le dea veștile bune. 

Pentru animalele care au rămas fără stăpân, Alexei încearcă să găsească alți proprietari. Dar, pentru că sunt tot mai multe astfel de cazuri, iar oamenii s-au arătat săritori la nevoie, Alexei a decis să deschidă în Kyiv un adăpost pentru animale. Aici puteți dona pentru transformarea acestui vis în realitate.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.