Legătura directă dintre timpul în fața ecranelor și creierul copiilor, demonstrată de testul RMN

PE SCURT

În ultimul deceniu, timpul petrecut în fața ecranelor de către bebeluși și preșcolari s-a extins considerabil, iar experții susțin că televiziunea, tabletele și smartphone-urile au un impact negativ asupra dezvoltării rapide a creierului.

Acum, specialiștii au scanat creierul copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani și au descoperit că cei care foloseau ecranele mai mult de o oră pe zi aveau un nivel mai mic de dezvoltare a materiei albe a creierului – o zonă cheie responsabilă de dezvoltarea limbajului, de alfabetizare și abilitățile cognitive.

PE LUNG

„Acesta este primul studiu care documentează asocierile dintre utilizarea excesivă a ecranelor și indicatorii reduși ai structurii creierului și abilitățile la copiii cu vârstă preșcolară”, a declarat autorul studiului John Hutton, medic pediatru și cercetător clinic la Cincinnati Children’s Hospital. Studiul a fost publicat luni în revista JAMA Pediatrics, scrie cnn.com

„Acest studiu este important deoarece creierul se dezvoltă cel mai rapid în primii cinci ani”, a spus Hutton. „Atunci creierul este foarte plastic și îmbibă totul, formând conexiuni puternice care durează toată viața”.

Studiile au arătat că vizualizarea excesivă a ecranelor este legată de incapacitatea copiilor de a se concentra și de a gândi clar, în timp sporește obiceiurile alimentare proaste și problemele de comportament. De asemenea,  au arătat asocieri între timpul excesiv din fața ecranului și întârzierea limbajului, somnul slab și o scădere a implicării părinte-copil.  „Se știe că copiii care folosesc mai mult timp în fața ecranului de obicei cresc în familiile care folosesc mult timp în fața gadgeturilor”, a spus Hutton. „Copiii care raportează cinci ore în fața ecranelor de obicei au părinți care folosesc 10 ore de ecran. Adunați orele și aproape că nu mai este timp pentru ca ei să interacționeze “.

Substanță albă dezorganizată

Noul studiu a utilizat un tip special de RMN, numit imagist tensor difuzor, pentru a examina creierul a 47 de copii sănătoși  (27 de fete și 20 de băieți) care încă nu au început grădinița.  Acest tip de RMN permite o examinare mai bună asupra materiei albe a creierului, responsabilă de organizarea comunicării între diferitele părți ale materiei cenușii din creier. Materia albă este formată din fibre care formează conexiuni între celulele creierului și restul sistemului nervos. „Gândiți-vă la materia albă ca la niște cabluri, ca niște linii telefonice care conectează diferitele părți ale creierului, astfel încât să poată discuta între ele”, a spus Hutton.

Lipsa dezvoltării acelor „cabluri” poate încetini viteza de procesare a creierului, pe de altă parte studiile arată că citirea sau învățarea și practicarea unui instrument muzical îmbunătățește organizarea și structura materiei albe a creierului.

Rezultatele au arătat că copiii care au utilizat ecranele mai mult de o oră pe zi fără interacțiune parentală, au avut mai multe substanță albă dezorganizată, subdezvoltată în întregul creier. „Timpul mediu de ecran la acești copii a fost puțin peste două ore pe zi”, a spus Hutton. În plus, tracturile de materie albă responsabile de funcțiile executive au fost, de asemenea, dezorganizate și subdezvoltate. Acestea sunt piese despre care știm că sunt implicate în limbaj și alfabetizare”, a spus Hutton,  Acestea au fost cele relativ subdezvoltate la acești copii care au stat mai mult timp în fața gadgeturilor.

Rezultate fascinante, dar preliminare

„Aceste descoperiri sunt fascinante, dar foarte preliminare”, i-a scris lui Hutton medicul pediatru Jenny Radesky. Radesky nu a fost implicat în studiu, dar este autorul principal al ghidurilor American Academy of Pediatrics 2016 privind utilizarea ecranelor de către copii și adolescenți.

„Știm că experiențele timpurii modelează creșterea creierului, iar media este una dintre aceste experiențe. Deci este important pentru părinți să știe că aceste rezultate nu arată că utilizarea grea a mediilor provoacă „leziuni cerebrale “, a scris Radesky.

Hutton a fost de acord. „ Faptul nu este că timpul din fața ecranelor  a deteriorat materia albă”, a spus el, dar că timpul în fața ecranelor a fost un factor  pasiv pentru dezvoltarea creierului. „Poate că timpul petrecut cu gadgeturile a fost în calea altor experiențe care ar fi putut ajuta  să consolideze mai puternic aceste rețele în creierul copiilor”, a spus el.

„În știință despre creier există există un citat foarte bun: neuronii care conlucrează împreună, se conectează”, a spus Hutton. Asta înseamnă că, cu cât practici mai multo activitate, cu atât mai mult se întărește și se organizează conexiunile din creierul tău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare