„În Sîngera parcă e mai frumos decât în Chișinău”. Ce spun locuitorii despre orașul lor

„În Sîngera se trăiește bine dacă ești sănătos și muncești”, spune Eugenia. Ea vinde struguri lângă un market din centrul orașului. O întreb ce are Sîngera atât de special. „Avioane și trenuri”, îmi spune femeia. Coincidență sau nu, deasupra capului se aude zgomot, ridicăm privirea și vedem un avion. Orașul se află în imediată apropiere de Aeroport, iar calea ferată se vede de pe strada centrală. 

Eugenia îmi spune că stă nu departe de centrul orașului și aude des zgomotul făcut de avioane și trenuri. Înainte de a ne lua rămas bun, o întrebăm despre drumurile din Sîngera. Aceasta pentru că în cadrul unui sondaj din anul trecut  locuitorii au spus că principala problemă cu care se confruntă este starea proastă a drumurilor. Eugenia îmi spune că  drumurile s-au făcut. „Când am venit în Sîngera numai gropi erau, dar acum sunt drumuri,” spune ea și mai precizează că „nu toate, dar avem”.

„Aș zice că la noi Sîngera parcă e mai frumos decât la Chișinău”

Centrul orașului Sîngera poate fi ușor confundat cu un cartier din Chișinău – drumurile sunt asfaltate, trotuarele bine pavate. Magazine pe o parte și alta a drumului central. În centru sunt mai multe blocuri de locuit. Autobuzele circulă destul de des. Oamenii merg pe străzi grăbiți. Datele oficiale arată că orașul are o populație de aproximativ 9,5 mii de locuitori. 

Pe una din străzi o întâlnim pe Larisa, care îmi spune că e pensionară și că ea aici s-a născut și a trăit și că nu va pleca nicăieri din Sîngera. „Eu așa aș zice că la noi în Sîngera parcă e mai frumos decât la Chișinău. Drumurile la noi îs mai bune decât la Chișinău. Eu când mă duc la Chișinău mă uit că autobuzele merg hop, hop, dar la noi drumurile îs așa de netede. Mașinile se duc ca ghiuleaua”, spune ea zâmbind și-mi arată la o mașină care trece pe alături cu viteză. 

Încercăm să discutăm cu mai multă lume, dar oamenii refuză: spun că se grăbesc. 

„12 mii de lei – un salariu bun pentru Sîngera”

Pe Grigore Cibotaru l-am găsit în fața unui magazin. Spune că multe lucruri s-au schimbat spre bine în oraș – a fost dată în exploatare o nouă grădiniță, s-a reparat drumuri, s-a reparat sistemul de canalizare. Îl întreb ce ar trebui să se schimbe ca viața de aici să fie mai bună. Bărbatul, care e pensionar, îmi spune franc că ar vrea ca pensionarii sa fie susținuți, iar pentru ca tinerii să revină de peste hotare e nevoie de locuri de muncă cu salarii ca în Europa. Îl întreb cât e un salariu bun pentru Sîngera. „12 mii de lei”, spune el râzând. Doar că în Sîngera cei mai mulți primesc jumătate din această sumă.

Ne îndreptăm spre grădinița nou construită, despre care mai toți locuitorii ne-au vorbit cu mândrie. Din știrile anterioare știam că aceasta a fost construită de la zero și are o capacitate de 320 de locuri. Vechea grădiniță din localitate era dislocată într-o casă veche, construită în anii ‘70 ai secolului trecut și avea o capacitate de 40 copii. Proiectul noii grădinițe a costat peste 20 de milioane de lei.

Deși se află la o distanță nu prea scurtă de centrul orașului, tot trotuarul spre grădiniță este pavat. Trecem podul peste Ișnovăț și ne oprim în vârful dealului. De departe instituția pare o jucărie Lego mare construită din piese colorate. Ne apropiem de poartă, însă una dintre angajatele instituției ne observă și insistă că avem nevoie de un „certificat de la primărie” ca să filmăm. 

„Sângera ar trebui să se modernizeze”

Mergem spre liceu, poate acolo nu e nevoie de „certificat”. În partea aceasta Sîngera pare mai mult un sat, cu case la sol frumoase, unele construite după proiecte europene, care se ivesc de după garduri înalte. În fața liceului găsim câțiva tineri. Unul dintre ei, Stelian, ne spune că au 18 ani. „Sîngera ar trebui să se modernizeze – de la iluminarea stradală până la refacerea străzilor pe arterele unde nu sunt făcute. Ca să atragă oamenii să vină aici”, zice el. Și-ar dori ca în oraș să existe centre de recreere pentru tineri. Acum el și prietenii săi se distrează „la școală sau pe teritoriul acesteia”.

„E foarte aglomerat dimineața” 

Alături de liceu vedem un scuar îngrădit cu un teren  de joacă pentru copii. Pare un loc popular printre localnici, mai multe mămici care se îndreaptă cu copii încolo. Aliona e una dintre ele. Povestește cu bucurie despre grădinița nouă, dar totodată zice că ar mai trebui făcute drumurile din oraș, în special cele laterale, între locuințe. Aliona mai spune că ar fi bine ca să fie repus în circulație troleibuzul ce mergea spre Sîngera. „Liceul este mare, iar majoritatea satelor din jur solicită ca copii să învețe aici. E foarte aglomerat dimineața, e imposibil să trimiți copilul cu transportul public”, explică ea.

 „Sunt sate unde e mult mai greu și mai rău”

Pe drum spre centru ne întâlnim cu Dumitru, înconjurat de mulți copii. Bărbatul spune că în Sîngera „nu prea sunt probleme. Sunt sate unde e mult mai greu și mai rău. Da, ar mai trebui de reparat drumurile… ca să circule transportul public și în partea din deal”, spune el. 

Dumitru crede că n-ar strica un bazin pe lângă școală sau un centru pentru copii, pentru că acum copilul trebuie de dus la Chișinău.

Majoritatea locuitorilor din Sîngera cu care am stat de vorbă cred că e bine de locuit în oraș.  Cei mai în vârstă așteaptă ajutor, iar cei mai tineri vor centre de recreere. De asemenea, locuitorii spun că ar fi bine de reintrodus troleibuzul care circula spre localitate. 

Toți locuitorii orașului ne-au spus că vor merge să voteze pe 5 noiembrie. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.