Gurin: Unora le convine ca imaginea negativă a Procuraturii să persiste

În Republica Moldova există cercuri de interese cărora le convine ca Procuratura Generală să aibă o imagine negativă pentru ca astfel să-i poată presa pe procurori să favorizeze anumite persoane în unele dosare. Declaraţia aparţine procurorului general, Corneliu Gurin, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă.

”Procuratura are o imagine negativă, de care acum mulţi încearcă să profite, pentru a obţine dividende politice sau de altă natură. Lucrăm la îmbunătăţirea domeniului comunicării, ne dorim o mai mare transparenţă în activitatea noastră, iar acest interviu este o dovadă în acest sens. Dar este un proces de durată şi, în paralel, după cum vedeţi, trebuie să facem faţă şi diferitor campanii de denigrare, iniţiate la adresa instituţiei”, spune Gurin.

În acelaşi context, acesta a menţionat că prin intermediul unor campanii media se încearcă reducerea independenţei procurorilor. ”Nu pot să nu observ că unora le convine ca această imagine negativă să persiste. Sunt destui cei care vor ca Procuratura să fie cât mai puţin credibilă în faţa cetăţenilor, astfel încât ei, printr-o simplă campanie media plătită, să-i poată presa pe procurori să dea o soluţie sau alta într-un dosar. Acest model, de presiune publică, profitând de imaginea negativă a unei instituţii, se poate observa tot mai des şi ar trebui să îngrijoreze societatea şi să le dea de gândit celor care se lasă folosiţi în astfel de campanii”, a adăugat acesta.

Totodată, procurorul general recunoaşte că şi în interiorul instituţiei pe care o conduce există probleme şi că a demarat un amplu proces de reforme a acesteia. ”Pe de altă parte, însă, în interiorul Procuraturii sunt multe lucruri de schimbat, de la mentalitate până la lupta cu corupţia, sunt şi alte aspecte negative cu care ne confruntăm, dar pe care nu ne ferim să le abordăm”, a conchis Corneliu Gurin.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.