Greva transportatorilor. Care sunt solicitările de la autorități și unde s-au blocat negocierile

Astăzi, 7 februarie, și următoarele două zile, o bună parte din transportul public interurban nu va activa. Se întâmplă din cauza unei dispute dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Ultimii cer majorarea prețului la bilete, însă sunt nemulțumiți de soluțiile propuse de minister.

În luna noiembrie 2021, pe fundalul unor creșteri a prețului la motorină, asociația transportatorilor a cerut majorarea tarifului de transport per kilometru de la 60 de bani, la 1,20 lei. Liderii protestului argumentau că în perioada pandemiei a scăzut semnificativ fluxul de călători și din această cauză au demisionat peste 1500 de șoferi. Potrivit lui Oleg Alexa, președintele APOTA, scăderea numărului de pasageri în pandemie, la pachet cu scumpirea produselor petroliere duc, inevitabil, la creșterea tarifului per kilometru.

Prima manifestație însă a fost mai mult un semnal de începere a dialogului cu autoritățile și de a lansa prima ofertă care, de regulă, este maximă, și anume- 1 leu și 20 de bani pe kilometru, un tarif care ar dubla prețurile actuale și care din start este inacceptabil pentru autorități.

În manieră clasică de negocieri, autoritățile au replicat și ele cu o poziționare maximă, calificând cererile transportatorilor drept nejustificate. Potrivit autorităților, transportatorii au rămas foarte mult în urmă cu ajustarea calității transportului public, iar o majorare a tarifelor poate avea loc doar după ce aceștia vor înnoi parcul auto.

Compromisul neacceptat

După protestul din noiembrie 2021 și până la începutul anului 2022 situația nu s-a schimbat. Totuși, a fost o perioadă liniștită, fără declarații publice sau acțiuni de protest. Însă, în culise, au avut loc consultări și discuții. Pe parcurs, transportatorii și-au mai calibrat mesajele și nu se mai axau pe solicitarea de mărire a tarifului, dar pe „efectuarea calculul real al tarifului în baza metodologiei aprobate și datelor statistice oficiale”, cum ar fi inflația și creșterea prețurilor la motorină. Pe lângă această cerere ajustată, se mai cer și măsuri urgente de sprijin pentru domeniu atât fiscale, cât și nefiscale.

Într-un final, autoritățile au venit cu o soluție – un nou proiect de hotărâre pentru stabilirea tarifelor. În proiectul lor, lansat spre discuții pe 15 ianuarie 2022, autoritățile propun separarea transportului interurban în două mari categorii (acum este separat doar în transport intern pe teritoriul localității și transport interurban – între localități). Respectiv, autoritățile vor să trateze separat transportul interraional (microbuze care, de regulă, trec prin mai multe raioane) și cele raionale (microbuze care unesc centrul raional cu celelalte localități din raion).

Astfel, pentru transportul interraional se stabilește un plafon maxim de 70 de bani per km pentru categoria II de confort și 80 de bani pentru categoria I.

Pentru transportul intern, plafonul de tarif pentru categoria II de confort este de până la 90 de bani, iar pentru categoria I tariful ar fi de până la 1 leu.

În prezent, acest tarif este de 70 de bani/km pentru categoria de confort I și 60 pentru categoria II la toate tipurile de transport interurban, fie că face legătura între raioane, fie că operează doar în interiorul unui raion. Rolul acestui plafon este să fixeze tarifele în funcție de fiecare situație și rută, iar asta nu o face ministerul, ci consiliile locale. Respectiv, autoritățile centrale pasează responsabilitatea de a stabili tariful către autoritățile locale.

Într-un interviu pentru Europa Liberă publicat în această dimineață, secretarul de stat al MIDR, Mircea Păscăluță, spune că principala problemă este lipsa metodelor de a stabili care este rata de îmbarcare a pasagerilor pe rute. Acesta susține că există o diferență între rata de îmbarcare între rutele interraionale și cele din interiorul raioanelor. De aceea, potrivit lui, este important ca autoritățile locale (primarul și consiliul local) să fie implicate în stabilirea tarifelor pentru că cunosc situația din regiune.

Păscăluță declară că s-au făcut și alte propuneri, una din acestea fiind digitalizarea serviciilor, care ar permite calcularea ratei reale de îmbarcare și, respectiv, luarea deciziilor optime în repartizarea rutelor profitabile și mai puțin profitabile. Totodată, o altă direcție luată în calcul de către minister ar fi „susținerea transportatorilor” pentru înnoirea parcului auto al transportatorilor.

Timp nu este

Dar toate acestea sunt soluții pe termen lung și este nevoie de mai mult timp pentru implementare, timp pe care nimeni din cei implicați nu îl are. Astfel, pentru problema actuală, abordarea diferențiată rămâne deocamdată singura propunere reală de pe masa de negocieri, cu tariful stabilit de autoritățile locale.

Doar că, într-un comunicat postat pe 4 februarie, Asociațiile de transport s-au arătat foarte nemulțumite de propunerile ministerului, mai ales cele legate de pasarea responsabilității de stabilire a tarifelor către autoritățile publice locale.

„Atenționăm asupra tacticii greșite a MIDR de pasare a responsabilității pentru politicile în transport pe umerii administrațiilor publice locale în încercare de a atrage acestora în susținerea de partid. In mare parte primarii înțeleg acest șiretlic al MIDR care se va solda cu conflicte directe între primari și locuitori și resping categoric ideile provocatoare dar nerealizabile ale ministerului”, se menționează în comunicatul de presă.

Transportatorii cer:

  • Eliberarea din rezerva de stat a motorinei pentru transportatorii la rute regulate pentru a compensa creșterea prețurilor
  • Crearea unei Comisii sub conducerea Prim-ministrului cu implicarea ministrului Economiei și reprezentanților Comisiei economie și buget a Parlamentului, precum și reprezentații FMI și BM ce blochează inițiativele Guvernului de susținere a mediului de afaceri, pentru elaborarea în termen de 14 zile a măsurilor urgente de soluționare a problemelor în ramură.

Situația, deocamdată rămâne neschimbată până joi, când ar urma să aibă loc acea rundă de consultări iar Ministerul ar urma să vină cu o serie de noi propuneri către transportatori. Până la urmă, cea mai mare diferență este că dacă primii dacă propuneau până acum soluții pe termen lung și mediu, ultimii vor soluții pentru problemele care le au acum, în acest moment, motivând că situația este alarmantă.

Despre gări

Pe lângă problema prețului mare pentru motorină, liderul transportatorilor auto, Oleg Alexa, spune că și taxele percepute de autogările din țară sunt prea mari și că autoritățile evită să folosească mai multe pârghii legislative care, teoretic, i-ar ajuta să supraviețuiască pe transportatori. „Legea obligă ministerul să facă un calcul pentru serviciile de autogară, dar ei evită să facă acest lucru. În rezultat, gările stabilesc singure tarifele și cât vor, atâta jupoaie de pe noi”, a spus Oleg Alexa.

În decembrie 2018, după un concurs cu un singur participant, Agenția Proprietății Publice (APP) a dat în concesiune toate gările și stațiile auto din Republica Moldova firmei „Gările Auto Moderne”, ai cărei fondatori erau compania de construcții „Exfactor-Grup” (85%) și cetățeanul american Lluka Muco (15%).

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.