Glumele sexiste și denigratoare descurajează femeile să reclame abuzurile

PE SCURT

Promovarea mesajelor sexiste și denigratoare în spațiul public descurajează femeile să denunțe cazurile de abuz și de a se implica în viața publică. Astăzi, într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții societății civile au lansat o declarație publică în care condamnă mesajele sexiste și denigratoare.

PE LUNG

„Atitudinea glumeață față de mesajele sexiste se educă treptat, mai ales că trăim în societatea, unde la ordinea zilei a fost ca femeile din când în când să fie bătute sau copiii să fie educați în acest mod. Un exemplu ar putea fi un caz recent de viol al două fete, una dintre ele fiind minoră, care a fost aruncată de la etaj și a murit după câteva zile la spital. Analizând comentariile din mediul online în privința acestui caz, experta a constatat că foarte multe nu erau în susținerea acestor femei sau pentru a arăta grozăvia acestei crime, dar, de fapt, fetele erau blamate, iar violul era cumva justificat.” a declarat Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”.

În ultimele săptămâni se observă o intensitate sporită a mesajelor sexiste și denigratoare.  Contramanifestația din 23 mai este cel mai recent exemplu de atacuri la demnitatea persoanei. În opinia sa, reprezentantele partidelor vizate în organizarea contramanifestației ar trebui să condamne public astfel de mesaje sexiste și să se solidarizeze cu femeile afectate de ele.

Nina Lozinschi, secretara generală a Platformei pentru Egalitate de Gen, a declarat că societatea nu trebuie să tolereze aceste mesaje, femeile nu trebuie să mai fie supuse mesajelor sexiste și nu mai trebuie să fie victimele violenței.

52% dintre femeile candidate sau participante în campanie au fost supuse violenței psihologice și verbale

Dumitrul Sliusarenco, avocat la Asociația Promo-LEX a declarat că autoritățile trebuie să ia de fiecare dată atitudine și să condamne astfel de cazuri, să cheme oamenii la un comportament tolerant, propriu unei societăți democratice. Potrivit avocatului, legislația în vigoare nu permite sancționarea eficientă a cazurilor care au la bază faptele motivate de prejudecată sau ură. Încă din anul 2016, în Parlament se află un pachet de legi care se referă la sancționarea acestor fapte, însă acesta așa și nu a fost adoptat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.