Este Moldova obligată de CEDO să legalizeze căsătoriile LGBT? Explicăm

Pe 17 ianuarie Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie care obligă toate țările membre ale Consiliului Europei să adopte legislație care ar oferi protecție cuplurilor LGBT. Adică nu neapărat să legalizeze căsătoriile LGBT, ci cel puțin să ofere o formă juridică prin care cuplurile să se bucure de drepturile cuplurilor heterosexuale și să beneficieze de protecție din partea statului. 

Decizia este bazată pe un caz din Rusia (Fedotova și alții c. Rusiei). În acest caz câtorva cupluri LGBT le-a fost refuzat dreptul să-și oficializeze parteneriatele. Deși principalul mesaj al CEDO se îndreaptă către Moscova, asta afectează toate statele Consiliului Europei, inclusiv Moldova și România. Rusia a părăsit Consiliul Europei în 2022 și e puțin probabil că va urma indicațiile CEDO. Mai există câteva obligații pe care Rusia deja le încalcă. 

Dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, 16 nu oferă niciun fel de protecție legală pentru drepturile LGBT. Curtea a emis o „obligație pozitivă” pentru aceste state. Totuși, juridic, nu poate impune țările să adopte o astfel de legislație. Am întrebat specialiștii până când trebuie țările să-și racordeze legislația. Avocata Doina Ioana Străisteanu spune că această „obligație pozitivă” nu presupune niciun fel de termen limită pentru state. 

„Vor curge plângerile la CEDO” 

Ce se poate întâmpla, în schimb, dacă Moldova nu adoptă o legislație care să recunoască uniunea dintre persoanele LGBT? „Cu regret, dar dacă nu o fac, vor curge plângerile la CEDO și aceasta va sancționa prin condamnări și încasarea prejudiciilor semnificative drept plăți compensatorii”, spune Străisteanu. Adică țara noastră cel mai probabil va plăti despăgubiri financiare considerabile persoanelor cărora li s-a încălcat acest drept. „Atunci pe fiecare caz aparte se va da și termen concret de executare pentru a opri violarea,” spune avocata. 

Activista Angelica Frolov deja a declarat că va ataca Moldova la CEDO în cazul în care țara nu va respecta indicațiile Convenției.

Fără drepturi

Iată doar câteva drepturile pe care le-ar obține cuplurile LGBT și la care nu au acces acum:

  • dreptul de a lăsa moștenire și includerea partenerului în testament,
  • dreptul legal de a consimți la servicii medicale pentru partener/ă,
  • partajarea averii, cumpărarea bunurilor în comun,
  • educarea copiilor comuni, dreptul la custodie în cazul decesului unuia dintre parteneri.

În concluzie, Moldova nu este obligată să adopte astfel de legislație, dar prejudiciile pe care le-ar putea suferi din cauza inacțiunii ar putea fi prea mari pentru țara noastră, în special în contextul statutului de candidată la aderarea la Uniunea Europeană. În trecut, de exemplu, Moldova a achitat prejudicii de aproximativ 2 milioane de euro în diferite cazuri pierdute la CEDO. Cea mai mare sumă a fost de 6 milioane de euro.

Care e diferența dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană?

Consiliul Europei este o organizație fondată după al Doilea Război Mondial, cu scopul de a proteja drepturile omului și democrația în zona europeană. CE a pus bazele Convenției Europene pentru Drepturile Omului sau CEDO. Moldova a devenit membră în 1995, alături de Toate cele 46 de țări membre au ratificat Convenția și sunt obligate să-i urmeze indicațiile.

Uniunea Europeană este o alianță economică și politică dintre 27 de state europene. Moldova încă nu este membră a UE, dar a obținut anul trecut statutul de candidată.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.