Esențial: SIS deconspiră o rețea de spioni ruși în Moldova, „azilele groazei” în România și prima femei trans câștigă Miss Olanda

Începem săptămâna cu imaginile în care deputatul Dan Perciun a fost îmbrâncit în fața Parlamentului de o femeie, dar și cu anunțul SIS despre destructurarea unei agenturi rusești. Uite ce alte subiecte ți-am pregătit pentru ziua de astăzi. 

🕵️ Doi cetățeni ruși, sub comanda FSB-ului, au recrutat moldoveni și au construit o rețea de agenți secreți în țara noastră. SIS spune că membrii grupării au colectat informații compromițătoare în privința liderilor politici și au organizat campanii „tenebre” în mediul virtual. Cei doi ruși și doi moldoveni, dintre care unul se află în arest și altul este dat în căutare, sunt acuzați de trădare de patrie și spionaj în interesul Moscovei. 

👉Doar 10 la sută. De la 1 iulie, când a fost anulat comerțul în bază de patentă, peste 400 din cei peste 4000 de comercianți au trecut la activitatea independentă și sunt cu acte în regulă. Dintre aceștia, 40 au depus solicitări pentru a primit compensații de până la 10 mii de lei pentru aparatul de casă și alte cheltuieli. „Patenta pentru comerț nu revine. Nici în Bălți, nici în Comrat, nici în altă parte. Mergem înainte”, declară ministrul Economiei Dumitru Alaiba. 

 🚗Un locuitor al satului Pereni, Hâncești, s-a urcat azi dimineața cu automobilul pe scările primăriei. Acesta a protestat pentru că nu a primit mașină de serviciu pentru instituția în care activează – Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.  Șoferul a fost testat de polițiști la prezența alcoolului în sânge, iar rezultatul a arătat că bărbatul nu consumase alcool. 

🍒 Ai văzut vreodată cum arată un gard fructifer? În Republica Moldova există o livadă de cireșe care crește într-un sistem inovativ Drapeau Marchand. În acest sistem copacul este plantat sub un unghi de 45 de grade, iar ramurile sunt fixate pe verticală pe un spalier cu câte 6-7 sârme. Cireșele din sistemul acesta cresc mai mari și sunt culese mult mai ușor decât în sistemul clasic de livadă. Un articol la această temă citește aici. 

🦗 Atenție, lăcuste! Mai multe terenuri agricole de floarea soarelui, soia și porumb ale unui agricultor din raionul Sângerei au fost invadate de lăcuste. Inspectorii ANSA au constatat că este vorba de specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană, care se găsește în Europa de Vest și Asia Centrală. Experții au recomandat efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice și solicită agricultorilor să-și supravegheze terenurile cultivate. 

��Azilele groazei”. Scandal în România, după ce anchetatorii au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov și au constatat că aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de două grupuri infracționale. Rudele, care și-au adus aici bunicii ca să fie îngrijiți cât mai bine, spun că bătrânii au avut parte de bătăi și umilințe de nedescris. Astăzi, premierul Marcel Ciolac l-a demis pe șeful Agenției Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. 

 📱Mai populară decât ChatGPT! Aplicația Threads înregistrează 100 de milioane de utilizatori în mai puțin de o săptămână de la lansare. Astfel, Threads, lansată de Meta, a depășit un record stabilit de aplicația ChatGPT, care a acumulat aceeași număr de înregistrări în trei luni. Aplicația a fost lansată în 100 de țări, dar încă nu este disponibilă în Europa din cauza incertitudinii cu privire la legislația UE privind confidențialitatea datelor.   

 👠 Prima femeie transsexuală a câștigat titlul de Miss Olanda. Modelul Rikkie Valerie Kolle a impresionat juriul cu „povestea ei puternică de fier” și „misiunea clară”. Rikkie Valerie Kollé își va reprezenta țara la concursul Miss Univers, fiind a doua persoană trans din istorie care va face asta, după spaniola Angela Ponce, în 2018. Femeile transsexuale pot să participe la concurs din 2012. 

Sursa foto: news.sky.com/Rikkie Kolle. Pic:Hollandse Hoogte/Shutterstock
Sursa foto: news.sky.com/Rikkie Kolle. Pic:Hollandse Hoogte/Shutterstock

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Patru persoane au fost ucise astăzi în orașul Orihiv, din regiunea Zaporijjea, după ce trupele ruse au lansat o bombă aeriană ghidată într-o zonă rezidențială. Bomba a fost lansată  în timp ce oamenii stăteau în rând după ajutor umanitar. 13 persoane au fost rănite.  

  • Compania turcă Baykar a început construirea unei fabrici pentru producția de drone Bayraktar în Ucraina, a declarat ministrul pentru Industrii Strategice Oleksandr Kamîșin. Ministrul a spus că noua fabrică va produce nu doar dronele Bayraktar, ci și „alte producții”, despre care încă nu se poate discuta. Presa din Ucraina scrie însă că este vorba și despre dronele Akıncı și Kızılelma, precum și alte echipamente. 
  • Militarii ruși au început să mineze infrastructura critică în zonele ocupate din regiunea Zaporijjea. Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, declară că rușii au minat apeductul care alimentează orașul cu apă potabilă. De asemenea, au fost minate rețelele electrice punând sub pericol aprovizionarea cu electricitate și apă a orașului. Totodată, Fedorov a mai spus că trupele ruse continuă să mineze centrala nucleară Zaporijjea, plasând explozibili în halele tehnice ale centralei.

📸imaginea zilei 

Cariera abandonată de lângă satul Fetești, r-ul Edineț.

Sursa foto: Facebook/ Valeriu Zaporojan
Sursa foto: Facebook/ Valeriu Zaporojan

🌮 la desert 

Concert de jazz pe 13 iulie, 20:00, la Artcor. Pe scena concertului cu genericul „FRESH Jazz” vor evolua Ana Odobescu – voce (Invitat special), Petru Haruță – trompetă (Invitat special),  Misha Grossu – acordeon, Vadim Shinnik – pian,  Veaceslav Pană – contrabas,  Alex Zavalii – tobe. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare