Inovații în agricultură. Cum se cresc cireșele pe gard

Ai văzut vreodată cum arată un gard fructifer? Nicolae Pascal este unul dintre fermierii care produce fructe într-un sistem super intensiv cu aplicarea celor mai noi tehnologii în agricultură. Produce mere, caise, cireșe, alune pe o suprafață totală de 100 de hectare.  

2023 e primul an, după o perioadă lungă în care a exportat doar în CSI, când Nicolae exportă cireșe pe piața Uniunii Europene. Aceste cireșe sunt speciale în primul rând datorită modului în care sunt crescute.  

Nicolae Pascal, ajutat de doctorul în pomicultură Eugeniu Gudumac, a plantat pe o suprafață de 12 hectare o livadă de cireșe care cresc pe sistemul Drapeu Marchand. Drapeau Marchand reprezintă o formă în agricultura intensivă, unde fructele sunt dispuse pe ramurile verticale ale copacului, în direcția rândului. Această practică favorizează o mai bună circulație a aerului și pătrunderea luminii în interiorul coroanei. 

Sub unghi de 45 de grade

Potrivit lui Eugeniu Gudumac, primii doi ani de viață a copacilor sunt cruciali, întrucât atunci se fac cele mai importante lucrări pentru această formă.

„Se plantează deodată sub unghi de 45 de grade. După asta trebuie de lucrat în așa mod ca să formăm lăstarii laterali care cresc în sus. Pentru asta trebuie de făcut niște incizii deasupra mugurașului și apoi se pornește lăstarul cela în sus”, explică specialistul. „În așa sistem, cireșele cresc cu 2-3 mm mai mășcate”, spune Eugeniu, menționând că s-a demonstrat că formele de coroană influențează calibrul cireșelor. „Cu cât e mai mare calibrul, cu atât e mai mare prețul și cu atât e mai mare profitul.” 

 

De exemplu, un hectar de cireșe crescut în acest sistem, aflat în anul patru de rod, produce 12 tone de cireșe. Când ajunge la maturitate, adică în anul șase, pe un hectar sunt între 20 și 22 de tone. Durata de viață a unui copac sau perioada în care un copac dă roadă este de 18 ani. 

 

O asemenea organizare a livezii face procesul de culegere mai eficient. Dacă într-o livadă clasică se culeg în jur de 100-120 de kg pe zi, atunci în sistemul acesta se culeg încă jumătate din cantitatea menționată. „Foarte ușor se lucrează cu două mâini. Căldărușa o ții la piept și pui mai ușor cireșele”, explică doctorul în agricultură. 

 

Cât de des trebuie să irigi plantația 

Pentru o astfel de livadă e nevoie de mai mule investiții. „Dacă într-o plantație obișnuită punem 4-5 sârme, aici punem 6-7 pe spalier,” aduce drept exemplu Eugeniu Gudumac.   

Și irigarea este un aspect vital pentru livada de cireșe. „Dacă punem o așa o livadă, fără irigare, în general, asta e zero”, spune clar specialistul. Potrivit lui, acești pomi au o rădăcină mică și este situată mai la suprafață, iar în cazul în care se întâmplă ceva, vor suferi. „Avem tensiometre în sol care arată câtă deficiență de apă avem. Prin irigare dăm îngrășăminte din când în când și apă. Normal – o dată la două zile trebuie irigată plantația”, explică specialistul. 

După culesul cireșelor, munca în livadă nu se încheie. Potrivit lui Eugeniu Gudumac, se mai fac fertilizări, se hrănesc muguri pentru sezonul următor ca să le mărească rezistența la iernare. Se mai taie lăstărași care cresc unde nu trebuie și alte lucrări. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.