Elveția: E timpul identificării unei soluții politice pentru conflictul transnistrean

Președinția OSCE de la Berna (Elveția) susține că a venit timpul să fie pus în discuție statutul politic al regiunii separatiste transnistrene.

Într-o declarație remisă în exclusivitate pentru Moldova.ORG, purtătorul de cuvânt al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Elveției, Sonja Isella, a informat că în pofida unor împotriviri în rândurile negociatorilor din formatul 5+2, o soluție politică pentru conflictul transnistrean trebuie găsită.

„Noi suntem de părere că o soluție politică trebuie abordată chiar dacă există ezitare în ceea ce privește analizarea chestiunilor politice și de securitate în cadrul negocierilor în formatul 5+2”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Berna.

În cadrul întâlnirilor anterioare, doar probleme de ordin social, economic și de mediu au fost abordate în discuțiile oficialilor.

Pe parcursul anului 2014, președinția OSCE, care a fost preluată de Elveția de la Ucraina, își propune să consolideze mijloacele de mediere ale OSCE în toate conflictele din regiune, inclusiv în cel din Transnistria.

Ministerul de Externe elvețian a anunțat în aceeași declarație că nu va veni cu o nouă formulă de soluționare a conflictului.

„Elveția nu are un model care să poată fi exportat în Transnistria. Fiecare context este unic, iar abordarea Elveției constă în faptul că trebuie găsită doar o soluție de durată în contextul local”, se arată în declarația diplomației elvețiene.

Atât Elveția, cât și Serbia – țara care va prelua președinția OSCE în 2015 – au decis să colaboreze pe parcursul celor doi ani pentru a asigura o continuitate a proceselor începute de guvernul de la Berna.

În acest context, cele două țări l-au numit pe Radojko Bogojevic Reprezentantul Special al formatului 5+2. Acesta va deține funcția respectivă pentru următorii doi ani.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare