După Crimeea, în componența Rusiei se cere și Transnistria

După Crimeea, și Transnistria se vrea subiect al Federației Ruse. O solicitare de a modifica legislația rusă pentru a permite Transnistriei să intre în componența Federației Ruse, adresată președintelui Dumei de Stat, Serghei Narîșkin, a fost expediată din numele Sovietului Suprem de la Tiraspol de președintele acestuia, Mihail Burla, transmite Vedomosti.

Solicitarea a fost formulată pe fundalul unei proiect promovat în Dumă de partidul „Spravedlivaia Rossia” (Rusia Echitabilă) privind simplificarea procedurilor de anexare a unor noi teritoriu, care ar permite includerea în componența Rusiei a unor teritorii străine, fără acordul țărilor cărora le aparțin, în cazul lipsei „unei autorități legitime și eficiente”, în baza unor referendumuri, precizează sursa citată.

Oficialul transnistrean îi scrie, însă, lui Narîșkin că această inițiativă ar permite doar alipirea Crimeii, dar nu și a Transnistriei, pentru că puterea în Moldova nu poate fi considerată, fără echivoc, ineficientă. Pe lângă asta, în Transnistria ar trebui organizat un referendum conform legislației moldovenești, pe când în nerecunoscuta republică funcționează legislația proprie. În final, în Transnistria nu funcționează organele de stat ale Moldovei, care s-ar putea adresa Rusiei cu solicitarea privind alipirea, susține Mihail Burla.

Vom menționa că aceasta nu este prima solicitare de acest fel, expediată Moscovei de administrația de la Tiraspol. În 2006, după un plebiscit organizat în stânga Nistrului, la care 97,2 la sută din participanți s-ar fi pronunțat pentru unirea cu Rusia, Tiraspolul a mai cerut Kremlinului să-i recunoască independența și să accepte Transnistria ca parte componentă a Federației Ruse. De asemenea, legislativul regional a adoptat deja, în prima lectură, un proiect privind adoptarea legislației ruse ca bază pentru cea locală.

Pe de altă parte, „Spravedlivaia Rossia” și-a retras ieri inițiativa legislativă din Dumă, pentru ajustări și revizuiri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare