Dumitru Diacov sare în apărarea ambasadorului SUA: a reacționat la “isteria unionistă a unor politicieni”

Reacțiile vizavi de declarațiile Ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit,  potrivit cărora „Moldova nu este România”, continuă.

În timp ce mai mulți politicieni au condamnat declarațiile oficialului american, Dumitru Diacov i-a sărit în apărare, menționând că “este o reacție la isteria unionistă declanșată de Băsescu”.

„Declarația publică a ambasadorului american este, cred, o reacție la isteria unionistă declanșată de Băsescu și alți politicieni de tipul lui din Moldova și România în ultimul timp. Doar nu este un secret: ceea ce a spus ieri James Pettit o spuneau toți acești  ani reprezentanții tuturor statelor europene în discuții private. Ambasadorii acreditați în Republica Moldova întotdeauna vor apăra independența și suveranitatea țării noastre. Mai mult, din păcate, decât unii politicieni de ai noștri. Și România are interesul strategic și vital de a avea la est un vecin serios, stabil, prosper și prietenos”, a comentat Dumitru Diacov pe pagina sa de Facebook.

Ieri, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a menționat că declarațiile lui Pettit sunt „similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin”.

Menționăm că James Pettit a declarat, în cadrul unui interviu pentru postul public, că “Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure”.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul R. Moldova”, a menționat Pettit.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.