Dina Vrajmasu, interpreta de cantece populare: „Ajutam tinerii solisti sa promoveze folclorul autentic”

Folclorul, spiritualitatea populară în întregul ei, alături de elementul creştin-ortodox, i-a conferit românului un anumit fel de a fi, de a se manifesta. Românul întotdeauna a avut o mare vocaţie pentru cântec. Solista Dina Vrăjmaşu crede că folclorul autentic ar trebui să-şi recapete locul distinct în viaţa societăţii noastre, prin eforturile comune ale exponenţilor acestuia din toate teritoriile româneşti.

Anume Dina Vrăjmaşu, încurajată de badea Andrei Tamazlâcaru, cunoscutul nostru folclorist (care, încă în anii ’70, a sunat alarma referitor la pericolul folclorului fabricat peste noapte), împreună cu toţi prietenii ei interpreţi de folclor, a iniţiat un ciclu de programe etnofolclorice. De mai bine de o jumătate de an, acestea se bucură de succes la publicul larg. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală găzduieşte sistematic programe care reunesc atât nume sonore ale cântecului popular, cât şi tinere talente.

„O vedetă prezintă un tânăr talent” şi „Destine artistice” sunt genericele noastre. Tot mai mulţi solişti au ocazia de a evolua într-un anturaj deosebit al iubitorilor de folclor, într-o sală cu acustică extraordinară, ca în biserică”, a menţionat Dina Vrăjmaşu. Artiştii consacraţi îşi prezintă şi încurajează discipolii să interpreteze folclor veritabil, de care lumea duce dorul mereu.

Maria Iliuţ, Ioan Paulencu, Nătăliţa Munteanu şi Nicolae Gribincea, împreună cu minunaţii lor învăţăcei, se consolidează într-o familie unită, menită să aducă publicului creaţii populare autentice. Studentele la canto popular Tatiana Jacotă, deţinătoarea Trofeului Festivalului de romanţe „Crizantema de Argint”, şi Rodica Buhnă ne-au încântat săptămâna trecută prin recitaluri de excepţie.

„Noi, cei de la Clubul folcloriştilor, etnografilor, interpreţilor şi amatorilor de folclor, vrem să ne diversificăm programele, să readucem în atenţie numele unor lăutari din trecut şi să încurajăm rapsozii populari de azi din mai multe zone folclorice. Dar pentru aceasta am avea nevoie de fonduri. La îndemnul lui Ioan Paulencu, am dori să invităm – din satul său de baştină, Voloca din Bucovina – un colectiv de oameni, păstrători ai cântecului bătrânesc”, a spus Dina Vrăjmaşu.

La toamnă, organizatorii vor continua seria de concerte, iar Dina Vrăjmaşu ne promite, în acelaşi context, un recital de doine. Interpreta intenţionează să-şi scoată un CD şi să ne bucure cu un spectacol de zile mari la una din prestigioasele săli de concert din Chişinău. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.