Cum au trecut femeile prin campania electorală

Fiecare a patra persoană aflată la cârma unei primării din Republica Moldova este o femeie. Deși tot mai multe femei se implică în politică, există o reprezentare stereotipică a funcției de primar/ă.

Am stat de vorbă cu mai multe candidate la funcția de primară sau consilieră locală care ne-au povestit cum a fost experiența campaniei electorale pentru ele.

În același timp jumătate dintre respondenții unui raport de monitorizare a alegerilor generale locale din perspectiva de gen efectuat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) asociază funcția de primar/ă cu calități legate de statutul marital, prezența copiilor și religiozitate.

Doar opt la sută cred că un primar ar trebui să fie o femeie, în timp ce 36%  consideră că trebuie să fie un bărbat. „Aceste opinii reflectă necesitatea unei schimbări în mentalitatea și percepția societății cu privire la rolul și capacitățile femeilor în politică”, se arată în raport 

Iată și ce cred oamenii despre implicarea femeilor în politică:

 

Cu toate acestea, experții prevăd că ponderea femeilor care dețin funcția de primar/primară va atinge 30% în 2035. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.