Cum a fost numit și de ce a fost demis șeful CNA

Parlamentul l-a demis azi pe directorul Centrul Național Anticorupție, Ruslan Flocea, la finalul unei ședințe ce a inclus și audierea unui raport de 100 de pagini. Flocea nu a fost la ședință, deși este obligat de lege, întrucât CNA este o instituție aflată sub control parlamentar, iar directorul acesteia este numit și destituit de deputați.

În 2019, la prima ședință a legislaturii a X-a, care s-a desfășurat în întuneric și în condiții de „dualitate a puterii” din cauza crizei constituționale din acel an, deputații l-au demis pe directorul CNA Bogdan Zumbreanu. Demiterea a fost propusă de deputații blocului ACUM și votată de 61 de deputați (ACUM+PSRM). După ce a fost demis, Bogdan Zumbreanu s-a judecat timp de doi ani pentru a fi restabilit, iar în septembrie 2021, instanța Chișinău i-a respins acest demers. O să revenim la Bogdan Zumbreanu un pic mai încolo.

Cum a învins Ruslan Flocea

În acel moment, legea prevedea că Parlamentul îl alege pe directorul CNA în baza unui concurs organizat de către Comisia Juridică, Numiri și Imunități. Un asemenea concurs a fost organizat în vara lui 2019, la care participa și Flocea, pe atunci șef de cabinet la Președinție.

Acel concurs a fost declarat viciat de mai mulți reprezentanți ai societății civile, fapt demonstrat și de punctajele oferite de deputații socialiști. Din cei 9 membri ai comisiei, 4 erau din partea PSRM. Acest lucru le-a permis să-și voteze candidatul lor, oferindu-i punctajul maxim, în timp ce contracandidaților acestuia i-au oferit cel mai mic punctaj posibil. Astfel, Flocea câștigă concursul cu 312 puncte, devansând-o cu mult pe Cristina Țărnă, care a obținut 173 de puncte.

De menționat însă că Flocea a obținut punctaje foarte bune și de la deputații PDM și ACUM din comisie.

Între timp, Zumbreanu se judecă

Fostul conducător al instituției, Bogdan Zumbreanu, a acționat în judecată Parlamentul pentru că ar fi fost demis ilegal. Acesta a cerut la de instanță să fie declarată ilegală decizia Parlamentului, dar și să primească salariul ratat în această perioadă.

După doi ani de tergiversări, abia în septembrie 2021 instanța i-a respins demersul lui Bogdan Zumbreanu. În decizia instanței Rîșcani se menționează faptul că deputații au drept discreționar în această materie, iar o instanță de judecată nu are pârghii de a acționa în acest domeniu. Singura instanță rămâne doar Curtea Constituțională.

Pașii intermediari ai majorității PAS

În luna iulie 2021 PAS câștigă majoritatea parlamentară. În una din primele ședințe după inaugurarea noului Parlament, deputații PAS au propus modificări la legea cu privire la statutul CNA. Astfel, potrivit modificărilor, noul director CNA urmează să fie propus deja de cel puțin 20 de deputați plenului Parlamentului, adică se omite procedura de alegere prin concurs. Legea a fost promulgată de președintă pe 1 septembrie 2021. Opoziția a criticat această lege, acuzând PAS că vrea să-și subordoneze politic instituția.

Următorul pas legislativ a fost făcut câteva zile mai târziu. Deputații au votat o hotărâre ce prevede inițierea controlului parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție. Astfel, în termen de 30 de zile, deputații urmau să vină cu un raport de activitate al CNA și să analizeze ce a făcut instituția în ultimii ani.

Audierea raportului a fost făcută în ședința de pe 18 noiembrie, iar, potrivit textului raportului, deputații, consideră activitatea directorului CNA drept „nesatisfăcătoare”. Respectiv, s-a ajuns la pasul definitiv – demisia lui Ruslan Flocea.

Plecarea lui Flocea

În practică, deputații i-au reproșat lui Ruslan Flocea următoarele lucruri:

– Activitatea CNA a fost nesatisfăcătoare în prevenirea și combaterea corupției. CNA nu a fost independent în această perioadă (2016-2020).

– În rapoartele de activitate a CNA se menționează că apelurile la linia anticorupție sunt în creștere, când, de fapt, datele deputaților din comisie arată că sunt în scădere. Nu este prezentată nici o informație despre măsurile întreprinse în urma acelor apeluri. Faptul că numărul de apeluri a scăzut denotă o creștere a neîncrederii în instituție, concluzionează deputații.

– A crescut numărul de procese penale restituite, fără a fi începută urmărirea penală. A scăzut și numărul de cauze penale în gestiune. Toate acestea s-au întâmplat, potrivit deputaților, de când Ruslan Flocea conduce instituția. Respectiv, acesta s-ar face vinovat de o proastă administrare a instituției.

– Unele cazuri sunt investigate deja de 3 ani.

În urma audierii raportului, membrii comisiei care au anchetat activitatea CNA au venit cu mai multe recomandări. În primul rând, s-a sugerat demiterea directorului CNA, Ruslan Flocea. Totodată, deputații PAS au cerut Ministerului Justiției să schimbe legislația pentru a restructura Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție, fiind sugerat și controlul activității Procuraturii Anticorupție.

În cadrul ședinței, nici un reprezentant CNA nu a fost prezent. Într-un comunicat de presă din această dimineață, CNA menționează că: „Analizând conținutul documentului, CNA a constatat că informația, prezentată de instituție în cadrul audierilor parlamentare, atât în formă scrisă cât și verbală, a fost analizată greșit, au fost interpretate defectuos datele și cifrele, oferite Comisiei și au fost date calificative eronate unor procese instituționale”.

Totodată, într-un alt comunicat, Ruslan Flocea menționează: „Nu voi da curs invitației de a participa în plenul Parlamentului la un exercițiu formal, din moment ce decizia de a mă demite a fost deja luată”.

Într-un final, deputații PAS au luat decizia de a-l demite pe Ruslan Flocea din funcția de director al CNA. Potrivit legii modificate de Parlament în luna august a acestui an, un alt director poate fi propus la inițiativa a 20 de deputați.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.