Cum a ajuns România lideră la vaccinare în ultimele 7 zile. Explicăm

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de doze de vaccin anti-COVID administrate în raport cu populația, arată datele colectate de Our World in Data. Potrivit autorităților române, marți, 26 ianuarie, a fost administrate cele mai multe doze de vaccin de la debutul campaniei de imunizare. Au fost vaccinate 43747 de persoane, dintre care 28 144 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar la 15 603 le-a fost administrată doza de rapel, anunță presa de peste Prut

Situația actuală

Peste 530 000 de persoane au fost vaccinate până în prezent în România, 400 000 au făcut prima doză și 40 000 sunt imunizate complet, a anunțat ministrul Sănătății Vlad Voiculescu într-o conferință de presă. Ministrul a mai spus că România totuși nu are suficiente doze de vaccin și a anunțat că va fi sancționată încălcarea strategiei de vaccinare. Asta în condițiile în care, potrivit ministrului, până în prezent, 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare. 

În același timp, miercuri, 27 ianuarie, premierul român Florin Cîțu a menționat că vaccinul împotriva COVID-19 al companiei Moderna va începe să fie folosit în România în următoarele zile. Oficialul a mai spus că, la centrele de vaccinare, vor fi cabinete care vor administra doze Moderna și cabinete care vor folosi Pfizer, precizând totodată că nu există nicio diferență între cele două vaccinuri.

Premierul a mai susținut că, în pofida întârzierilor în livrarea vaccinului, România are o campanie de vaccinare de succes și urmează ca 10,4 milioane de români să fie vaccinați până la sfârșitul lunii septembrie.

„Campania de vaccinare decurge foarte bine. Toate cifrele arată bine – pe 25 ianuarie eram pe locul întâi în UE în ceea ce privește numărul de vaccinări, media vaccinărilor zilnice. Rămânem în top 6, cam 2,5% din populația care trebuie vaccinată este vaccinată. Trebuie să spunem acest lucru – cu resursele pe care le avem, resurse limitate, România reușește să rămână în top”, a afirmat Florin Cîțu citat de Hotnews.ro. 

Cum decurge procesul de vaccinare în România

Vaccinarea împotriva COVID-19 în România se realizează în trei etape, în care sunt vaccinate grupele populaționale. La prima etapă sunt vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat. La etapa a II-a – populația cu grad ridicat de risc: adulți cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice (indiferent de vârstă), precum și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie. La etapa a III-a va avea loc vaccinarea populației generale.

Campania de vaccinare anti-COVID a început în România la 27 decembrie 2020. Primul român vaccinat  a fost o asistentă medicală de 26 de ani. A doua etapă de vaccinare anti-COVID a început pe 15 ianuarie. Cel care a deschis simbolic ce-a de-a doua etapă a campaniei a fost președintele Klaus Iohannis

Citește și: Puterea exemplului: lideri care s-au vaccinat împotriva COVID-19

Pentru eficientizarea procesului și pentru evitarea supraaglomerării, vaccinarea se realizează în baza unei planificări. A fost creată platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro, pe care persoanele se pot înregistra online, printr-un apel la Call Center sau prin intermediul medicilor. Persoana care urmează a fi vaccinată este anunțată cu 24 de ore anterior prin SMS și/sau e-mail. Pentru etapele a II-a și a III-a, vaccinarea se va organizează prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua medicilor de familie sau pe la centrele drive-through. 

Factorii ce determină ritmul campaniilor de vaccinare

În pofida succesului obținut în timpul campaniei de vaccinare, datele Comisiei Europene arată că România trebuie să-și tripleze numărul de doze zilnice administrate pentru a atinge cifra 70% din adulți până pe 22 septembrie 2021. Sunt mai mulți factori care determină ritmul campaniilor de vaccinare, începând cu numărul de doze necesare. În prezent, toate vaccinurile disponibile necesită două doze pentru fiecare persoană, scrie Politico.eu.

Citește aici: Cum funcționează vaccinul anti-Covid-19 

Există, de asemenea, provocări logistice, legate de furnizarea, transportul și depozitarea vaccinurilor, care încetinesc ritmul de vaccinare. Dar lucrurile s-ar putea schimba în lunile următoare, odată cu aprobarea mai multor tipuri de vaccinuri. Agenția Europeană a Medicamentului ar putea face o recomandare la sfârșitul lunii ianuarie cu privire la un al treilea vaccin, de la Oxford/AstraZeneca, care va fi mai ieftin și mai ușor de implementat decât cele de la BioNTech/Pfizer și Moderna.

Totodată, lucrurile s-ar putea mișca mai repede în cazul în care vor fi implementate politici mai bune și corecte cu privire la vaccinarea populației. 

La mijlocul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat că urmează să recepționeze vaccinul anti-COVID-19 la sfârșitul lunii ianuarie. Imunizarea se va face ca și în România, în trei etape. La prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitareindiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare. La etapa a doua – adulții cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanele cu comorbidități, angajații structurilor de menținere a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul de educație și personalul din cadrul serviciilor sociale. La etapa a treia va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.