Cum 25 noiembrie a devenit ziua împotriva violenței de gen. Istoria celor trei „fluturi” din Republica Dominicană

Cele 16 zile de activism împotriva violenței de gen sunt o campanie internațională, anuală. Aceasta începe la 25 noiembrie, când este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se încheie pe 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Pe parcursul acestor zile de activism, oamenii din întreaga lume se unesc pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la violența bazată pe gen, pentru a contesta atitudinile discriminatorii și pentru a face apel la îmbunătățirea legilor și a serviciilor, dar și pentru a pune capăt definitiv violenței împotriva femeilor.    

 Cum a apărut ideea acestei campanii    

Ziua de 25 noiembrie comemorează asasinatul surorilor Mirabal din Republica Dominicană, care au fost activiste politice. Patria, Minerva și Maria Teresa erau împotriva sistemului dictatorial impus de președintele Rafael Leónidas Trujillo. În acea perioadă, cei care îndrăzneau să se opună regimului erau torturați sau omorâți.  

În pofida agresiunii la care erau supuse, surorile Mirabal continuau să lupte împotriva dictaturii. Cele trei femei aveau cariere universitare, erau căsătorite și aveau copii. Patria sprijinea activitatea politică a surorilor sale și își împrumuta casa pentru a ascunde armele insurgenților. Minerva a fost cea mai vocală dintre surori, iar Maria Teresa a fost implicată în activități clandestine împotriva regimului. Ultimele două surori au fost închise și violate în mai multe rânduri. Nu doar ele, dar și soții lor au fost torturați în timpul regimului Trujillo.  

Patria, Minerva și Maria au rămas cunoscute în istorie drept „Fluturii”, după ce, pe 14 iunie 1959, s-au alăturat Mișcării pentru Eliberarea Dominicană. Chiar dacă tentativa de răsturnare a guvernului a eșuat, mișcarea a insuflat speranță în rândul dominicanilor. Popularitatea celor trei surori creștea și „Fluturii” deveniseră un pericol pentru regimul Trujillo. Pe 25 noiembrie 1960, câțiva ofițeri ai poliției secrete au oprit automobilul în care se aflau surorile Mirabal. Femeile au fost sufocate și apoi bătute, iar mașina împinsă într-o râpă pentru a simula un accident. Patria Mirabal avea 31 de ani, Minerva 34 de ani, iar María Teresa 25 de ani.   

Moartea surorilor Mirabal a avut un mare impact în Republica Dominicană, care a dus la trezirea conștiinței naționale și asasinarea dictatorului pe 30 mai 1961. Surorile Mirabal au devenit simbolul rezistenței feministe. Anume de aceea, în anul 1980, 25 noiembrie a fost declarată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor din America Latină. Iar această zi a fost recunoscută oficial de Națiunile Unite în 1999.  

Cea de-a patra soră din familia Mirabal, Bélgica Adela, a murit în februarie 2014, la 89 de ani. Ea a reușit să supraviețuiască pentru că nu a jucat niciun rol în combaterea regimului dictatorial.  

În iunie 1991, Centrul pentru Leadership Global al Femeii, alături de participanții primului Institut Global al Femeilor pentru Femei, Violență și Drepturile Omului, a militat pentru o campanie globală de 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen.  

Stoparea feminicidului  

În anul 1979 a fost adoptată Convenţia ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor.  În 2022, campania se concentrează în mod special pe oprirea feminicidului, denumit și uciderea femeilor și fetelor pe bază de gen. În Republica Moldova campania are loc al 21-lea an consecutiv și este marcată de multiple acțiuni și evenimente.   

Statisticile din Moldova arată că 95% dintre cazurile de violență sunt săvârșite de către bărbați împotriva femeilor. Potrivit poliției, de la începutul anului, în țara noastră au fost examinate 687 de cazuri ce atentează la valorile familiale, conform codului penal, iar 1329 au fost documentate prin prisma legislației contravenționale. Oamenii legii au eliberat 4993 de ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali, iar instanțele judecătorești au emis 652 de ordonanțe de protecție pentru victimele violenței în familie.   

În cazul în care ești victima violenței, apelează la 112 sau la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008.  

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.