Cultura underground din Moldova riscă să ajungă în stradă. Ce putem face

PE SCURT

Art-Labyrinth și grupul de inițiative culturale ce folosesc spațiile din clădirea fostei Case a Zemstvei Guberniale din Chișinău, ar putea să rămână în stradă. Aceasta după ce Art-Labyrinth a primit un aviz de evacuare până pe 3 februarie 2020, fără să fie invocat un motiv argumentat. 

Într-o situație incertă se află și celelalte organizații și inițiative de cultură alternativă și artă independentă de la Casa Zemstvei, care încă de la început de an nu au contractele de chirie semnate. 

Organizațiile și inițiativele independente au lansat o petiție în care solicită Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să-și poată continua neîntrerupt activitatea la Casa Zemstvei. Mai mult, vineri, la pauza de masă, va fi organizat un protest în fața Guvernului, pentru a contesta deciziile Direcției Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (care administrează clădirea) și ale Ministerului, dar și pentru a aduce vizibilitate petiției.  Totodată, pe 1 februarie, cei de la fosta Casă a Zemstvei vor participa la o defilare prin centrul capitalei, unde o să se amestece laolaltă toate forțele creative găzduite acolo: ritmuri de tobe africane și fire show de la Art Labyrinth, ritmuri de tobe braziliene de la Ritmurile Rezistenței, cavaleri medievali de la Bastion, lucrători de cultură de la Asociația Oberliht etc. 

PE LUNG

„Noi, publicul, susținătorii, participanții și creatorii centrului cultural autonom deschis la Casa Zemstvei, ne opunem vehement evacuării organizației Art-Labyrinth din acest spațiu, unul din puținele dedicate culturii independente din Chișinău”, se arată în textul petiției. 

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, care a vizitat Casa Zemstve, a declarat că ministerul va identifica mijloace financiare necesare pentru ca edificiul muzeului să fie supus unei expertize tehnice. „Pentru mine este important ca oamenii care se află aici să fie în securitate și să fie eliminate condițiile periculoase pentru sănătatea acestora. În plus, edificiul este un muzeu, care cade sub incidența legislației respective”, a menționat Popovici. Imaginile video de la vizita ministrului au fost postate pe Facebook de OccupyGuguță. 

Pe de altă parte, semnatarii petiției declară că atâta timp cât nu există un plan de reabilitare a clădirii nu există niciun motiv pentru evacuarea Art-Labyrinth și celelalte organizații și inițiative independente 

„Credem că diversitatea culturală trebuie să stea la baza unei societăți democratice, iar acest oraș are nevoie de diverse tipuri de cultură, și diverse moduri de a FACE cultură. Cu cât scade această diversitate, cu atât mai mult ni se limitează creativitatea și libertatea de exprimare ca cetățeni/e, și prin urmare se stopează evoluția noastră în plan cultural, social, economic și politic”, au declarat ei. 

De asemenea, petiționarii solicită transparență și claritate în procesul de semnare a contractelor cu toate organizațiile care închiriază spații în clădirea Zemstvei Guberniale pentru anul 2020 și în următorii ani.

Merită menționat că Muzeul Zemstvei, în calitate de centru cultural, și-a deschis ușile în anul 2012. De atunci, mai multe inițiative cu profil divers s-au regăsit la Casa Zemstvei, unde și-au putut desfășura activitățile în bun acord cu administrația Muzeului, iar publicul interesat a putut să se bucure de evenimente de artă contemporană și cultură alternativă. 

În acest centru cultural, în prezent, își desfășoară activitatea peste 20 organizații și inițiative, printre care se numără Art-Labyrinth (muzică, artă), Oberliht (artă și spațiu public), Rhythms of Resistance Chișinău (activism civic), Centrul de Urbanism (arhitectură și urbanism), Teatrul Spălătorie (teatru politic), Azart Centru de Proiecte Culturale (arte performative), Moldox (film), Art Platforma (fotografie) și altele, unele din ele activând sub umbrela proiectului Zpațiu.

Anual, ele organizează aproximativ 150 de evenimente cu participarea a peste 8000 de oameni, oferind un program divers, de la festivaluri de film, expoziții de artă, lecturi, concerte ale muzicienilor locali și străini și performance-uri, până la dezbateri, ateliere și școli de vară. De asemenea, în jur de 10 colective de artiști, ecologiști și sportivi își desfășoară regulat activitatea în aceste spații. 

De opt ani, Muzeul Zemstvei a ajuns să funcționeze ca o platformă culturală independentă, bazată pe incluziune, deschidere, accesibilitate și auto-organizare. În acest sens, petiționarii au solicitat Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, să întreprindă tot ce-i stă în puteri ca asociația Art-Labyrinth și celelalte organizații și inițiative independente să-și poată continua neîntrerupt activitatea la Casa Zemstvei, fiind stabilite de comun acord condițiile de colaborare cu toate părțile implicate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.