Cele aproape 3 recorduri Guinness pe care le are Moldova

Cleopatra Stratan, trupa O-Zone și alții, se numără printre cei care ar fi bătut recorduri mondiale. Totuși, aceste recorduri au fost incluse pe pagina Academiei Recordurilor Mondiale fără a trece o comisie specială.  

În primul rând, înainte să citești acest text, trebuie să faci diferența între Cartea Recordurilor Guinness și Academia Recordurilor Mondiale, ultima fiind mai degrabă o copie a Cărții Recordurilor Guinness și a fost făcută de cei care s-au arătat nemulțumiți de cât de mult durează înregistrarea recordurilor și cum funcționează. Scena9 a scris că „Academia este o combinație de firmă care oferă certificate îndoielnice pentru recorduri și portal de știri legate de recorduri din toată lumea”. 

Cartea Recordurilor Guinness prezintă trei recorduri bătute de către Republica Moldova:

1. Cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor 

 Potrivit site-ului oficial, moldovenii au băut aproape 20 litri de alcool pur de persoană în 2005. Recordul a fost stabilit în baza unui studiu făcut de OMS, studiu citat de presa internațională și cea națională, în care aproape mereu Republica Moldova apărea ca „cea mai băutoare” țară. Totuși, studiul a fost făcut în baza „estimărilor unor experți și nu pe date exacte”, potrivit Sic.md. În urma analizei cifrelor, publicația a spulberat mitul că suntem primii la cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. 

2. Cea mai mare colecție de potcoave pentru cai

Petru Costin este colecționar, dar și colonel în rezervă Foto: Serviciul Vamal

Petru Costin a fost bătut recordul pe 4 iulie în 2021. Colecția lui conține 13.855 potcoave. Tot el a fost cel care a deținut precedentul record, stabilit în 2011, cu peste trei mii de potcoave.

3. Cea mai mare cramă după numărul de sticle

În continuare, Mileștii Mici deține recordul pentru cel mai mare număr de sticle de vin depozitate în beciurile sale, cu o colecție de circa 1,5 milioane de sticle de vin. Ele sunt păstrate în galeriile subterane ce se întind pe 55 km. Prima sticlă a fost depozitată în 1968, în fiecare colecția îmbogățindu-se cu noi și noi sticle. 

Sursa foto: Mileștii Mici

I-au suflat recordul de sub nas

Tatiana Verega în timp ce bătea recordul. Foto: Sporter.md

În 2019, dansatoarea Tatiana Verega s-a înregistrat pentru a bate recordul mondial la planșă. Ea a bătut recordul mondial după ce a stat în poziția „scândură” timp de 3 ore și 45 de minute. Însă din cauza că procesul de verificare și aprobare durează de la 5 la 12 săptămâni, în decursul acestei perioade recordul ei fusese doborât și înregistrat de o altă persoană.

Tatiana însă nu a lăsat mâinile în jos și își propune să stabilească un nou record – să stea în această poziție timp de 4 ore și 30 de minute. Pentru a-și atinge acest scot, ea organizează o strângere de fonduri ca să poată invita un arbitru Guinness oficial care să-i înregistreze performanța pe loc.

Recorduri costisitoare

Procesul de depunere a dosarului și înregistrare pe Guinness World Records este îndelungat și complicat, pentru că trebuie să respecte mai multe cerințe. Dacă vrei să înregistrezi un nou record, primul pas este să te înregistrezi pe site-ul oficial. Asta te va costa 5$ plus taxe. Perioada de așteptare pentru toate cererile este de maximum 4 luni. Odată ce dosarul tău este acceptată, vei primi indicații despre cum urmează să înregistrezi recordul și cum să obții dovezi. După ce ai bătut recordul tău, vei aștepta încă cel mult patru luni ca să fie examinate dovezile și recordul tău să fie înregistrat. Dacă ai prezentat suficiente dovezi, în cel mult două săptămâni vei primi un răspuns online.

Totuși, dacă vrei ca cineva să nu „îți fure” recordul, așa cum i s-a întâmplat Tatianei, poți să urgentezi, contra unei sume de bani, ca solicitarea ta să fie analizată în cinci zile și nu în 4 luni, așa cum se întâmplă în cazul cererilor standard. Această urgentare costă 630 euro în cazul unor recorduri existente sau 820 euro pentru recorduri care încă nu au fost înregistrate și pe care tu le propui. Totuși, nu uita că prețul acesta nu îți garantează că recordul tău va fi înregistrat. Oricum, vei aștepta până la patru luni ca să afli dacă recordul tău a fost înregistrat sau nu. Dacă vrei să nu aștepți nici la această etapă, poți să mai scoți alți 440 euro pentru a primi un răspuns în următoarele cinci zile lucrătoare. 

Totuși, dacă vrei să fie înregistrat imediat ce ai bătut un nou record, poți să inviți un arbitru, așa cum și-a propus Tatiana Verega. Site-ul oficial Guinness nu ne informează despre costul acestei invitații, însă, din strângerea de fonduri organizată de Tatiana, este clar că participantul asigură această călătorie.

Cel mai mare butoi din lume

Pe aceeași cale au pornit localnicii și dogarii din satul Scoreni, Strășeni. Aceștia și-au propus să facă cel mai mare butoi din lume, care ar avea 10 metri în înălțime, 8 în lățime și un volum de 250 de mii de litri.

Sursa fotografiei: Svetlana Tabacari, jurnalist.md

Cu alte cuvinte, butoiul va avea dimensiunea unei case și în interior va arăta ca una: cu două etaje, cu pereți în formă de butoi, cu scări și cu ferestre în locul capacelor butoiului. Totuși, încă se mai lucrează la construcția acestuia, întrucât costurile se ridică la trei milioane de lei.

Așa urmează să arate cel mai mare butoi din lume

Potrivit recordurilor Guinnes, cel mai mare butoi din lemn a fost înregistrat în 2002 în orașul japonez Usuki. Acesta măsura 9 m înălțime și 9 m diametru.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.