Ce schimbă starea de urgență?

În perioada 30 noiembrie – 15 ianuarie vom avea stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării. Decizia a fost luată ieri, 27 noiembrie, de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP).

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive”, a declarat premierul Ion Chicu.

Astfel, începând de astăzi cluburile de noapte nu mai pot activa. În timp ce restaurantele, barurile și cafenelele vor fi deschise doar până la ora 22:00. În perioada stării de urgență va fi interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind chemat la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor, iar ceilalți vor fi îndemnați să lucreze de acasă

Cu toate acestea, vor putea fi organizate evenimentele festive la care participă până la 50 de oameni

Conducătorii transportului public, taxatorii și pasagerii continuă să fie obligați să poarte măștile de protecție

De asemenea, este interzisă aflarea în locuri publice precum: parcuri, alei, plaje, a unui grup mai mare de 3 persoane, respectându-se distanța socială de 1m. Însă, este de menționat că este interzisă aflarea persoanelor pe terenurile de joacă, terenurile sportive și în zonele de agrement.  

Totodată, la următoarea ședință a Guvernului va fi prezentat pentru aprobare amendamentul pentru remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor de sânge și plasmă convalescentă COVID-19, care, potrivit specialiștilor, este eficientă în tratarea pacienților infectați.

Până în acest moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 102.894 de cazuri de infectare cu COVID 19. Dintre acestea 10.880 sunt cazuri active: 3499 de persoane sunt spitalizate, în terapie intensivă – 253 de persoane, conectate la sistemul de ventilare – 52 de persoane. Spitalele sunt ocupate în proporție de 90% în municipiul Chișinău, iar în raioanele țării – 85%. Într-o săptămână va fi activat încă un spital din mun. Chișinău cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienții cu profil COVID.

Care este situația în sectorul „roșu”, unde sunt tratați cei mai gravi bolnavi COVID vedeți aici:

Reportaj VIDEO din secția „roșie” unde sunt tratați cei mai gravi bolnavi cu COVID-19

Menționăm că aceasta nu e prima dată când este instaurată stare de urgență în sănătate publică în toată țara, însă, cu fiecare săptămână numărul cazurilor de infectare este tot mai mare, iar autoritățile continuu dau asigurări că situația este ținută sub control. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.