Cât de sigură este crema cu factor de protecție solară?

Foto: The New York Times

Pe scurt

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer malign cu care se confruntă cetățenii Statelor Unite. În fiecare an, peste trei milioane de americani descoperă că suferă de această maladie. Una dintre metodele de prevenire a cancerului de piele este utilizarea regulată a unei creme cu factor de protecție solară. Totuși, ultimele cercetări arată că acestea, o dată aplicate pe piele, sunt absorbite în sânge și pot cauza probleme de sănătate, notează The New York Times.

Pe lung

Produsele cu factor de protecție solară au fost reglementate, pentru prima dată, în anii 1970 de către Agenția federală americană pentru hrană și administrarea medicamentelor. Atunci au fost încadrate în categoria medicamentelor care pot fi vândute fără prescripție medicală, înainte ca actualele reguli pentru evaluarea medicamentelor să fie puse în aplicare, în SUA. Din acest motiv, produsele pentru protecție solară nu au fost supuse testelor așa cum se face în prezent. În Europa, cerințele sunt mult mai relaxate. Aici, loțiunile și spray-urile menite să ne apere de soarele arzător sunt încadrate în categoria produselor cosmetice. Respectiv, pe piață ajung mai multe loțiuni și creme cu protecție solară decât în Statele Unite.

Rezultatele celui mai recent studiu

Potrivit Agenției federale americane pentru hrană și administrarea medicamentelor, orice ingredient activ care se absoarbe și depășește 0,5 nanograme pe un mililitru de sânge trebuie supus unei evaluări toxicologice pentru a vedea dacă provoacă boli precum cancer sau maladii congenitale.

Cu câteva săptămâni în urmă, medicii americani au publicat un studiu care arată că produsele cu factor de protecție solară se absorb rapid în sânge. La studiu au participat 24 de persoane care au fost rugate să-și aplice pe piele un asemenea produs de patru ori pe zi timp de patru zile. Participanții la studiu au folosit două spray-uri, o loțiune și o cremă, iar cercetătorii au prelevat 30 de probe de sânge.

S-a dovedit că produsele aplicate pe piele au fost absorbite într-o proporție mai mare decât 0,5 nanograme pe un mililitru de sânge. De asemenea, cantitatea ingredientelor absorbite au crescut în fiecare zi mai mult, ceea ce înseamnă că a existat o acumulare de substanțe chimice în organism.

Cele mai sigure produse

Oamenii de știință spun că aceste rezultate nu înseamnă că produsele cu factor de protecție solară sunt dăunătoare. Este foarte posibil ca această cantitate de substanțe chimice absorbită să fie complet sigură.

Având în vedere că, până acum aceste produse au fost utilizate pe scară largă și nu există date care să indice o creștere a problemelor de sănătate legate de ele, cercetătorii susțin că nu trebuie să ne facem griji. Până la urmă, factorul cu protecție solară reprezintă o componentă cheie în prevenirea leziunilor cutanate care pot duce la apariția cancerului de piele.

Majoritatea oamenilor aleg să cumpere loțiuni și spray-uri care să se absoarbă rapid. Totuși, specialiștii recomandă să optăm mai des pentru acele creme care rămân pe piele, sunt vizibile și nu se absorb. Acestea sunt create pe bază de oxid de zinc și/sau dioxid de titan, ingrediente considerate, în general, eficiente și sigure.

Anul trecut, peste 1.000 de moldoveni au fost depistați cu cancer de piele. Medicii afirmă că boala poate fi tratată, dacă este depistată la timp.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare