Când vor apărea primele bone și mini-creșe din Republica Moldova

Primele bone cu certificat și mini-creșe din Moldova

Toamna aceasta încep primele cursuri de formare a bonelor, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari. Totodată, într-un interviu pentru Moldova.org, acesta a anunțat că anul viitor, cel mai probabil, vor apărea primele bone cu certificat și mini-creșe de tip familial în Republica Moldova. La fel, se lucrează la un pachet de îngrijire alternativă a copiilor. 

Bonele cu certificat

Până acum, în Republica Moldova nu au existat standarde ocupaționale pentru bone. Ca să existe formări certificate pentru această profesie, experții de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale au elaborat și aprobat standardul ocupațional. Totuși, de procesul de formare al bonelor va fi responsabil Ministerul Educației. „Este o cooperare între noi și Ministerul Educației”, a adăugat oficialul.

Astfel, viitoarele bonele cu certificat își vor putea face studiile atât la formatorii privați, dar și la colegii. „Oricine poate prelua standardul ocupațional, se certifică Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare și poate să formeze bone”, a precizat ministrul.

Citește și: „Iarna nu va fi ușoară.” Ministrul Marcel Spatari despre compensații, pensii și vouchere pentru șomeri

Mini-creșe de tip familial

 Ministerul de resort elaborează un proiect de lege mai amplu privind serviciile de îngrijire alternativă a copiilor. Este vorba atât despre bone, cât și despre mini-creșe de tip familial. Acest model funcționează deja în state precum SUA, Germania, Franța. Inspirată din Vest, o mini-creșă de tip familial presupune ca o bonă certificată să îngrijească pe timp de zi de un grup de copii mici la ea/el acasă.

Marcel Spatari a precizat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a primit promisiunea că în planificarea bugetară pentru anul 2023 să fie alocat un fond de circa 5 milioane de lei pentru derularea acestui proiect. 

„Vorbim despre o posibilă subvenționare. Nu toate calculele au fost făcute, dar am putea vorbi de o subvenționare de aproximativ 10 mii de lei pentru un loc. Și atunci, acest buget de 5 milioane ne permite să creăm 500 de locuri în mini-creșe”, explică ministrul.

„O mini-creșă trebuie să fie o afacere sustenabilă. Serviciile trebuie să fie plătite. Este o activitate economică ca multe altele și noi vom subvenționa impulsionarea creării acestora”, mai spune ministrul. 

Oficialul recunoaște că, în practică, astfel de mini-creșe există deja în Republica Moldova, „dar ele sunt în umbră, adică nu sunt declarate”. „Oamenii se organizează și este un lucru normal pentru că oamenii vor să muncească și vor să crească copii în același timp. Astfel, ei își lasă copii în grija persoanelor în care au încredere. De ce să le nu ajutăm să doteze mai bine locuința? Să aibă niște standarde, să respecte anumite norme care nu vor fi foarte restrictive, dar care vor fi în interesul în primul rând al copilului”, adaugă ministrul.

Alte măsuri de îngrijire alternative a copilului 

Marcel Spatari a anunțat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a pregătit un pachet de măsuri ce vizează serviciile de îngrijire alternative a copilului:

  • crearea locurilor de joacă la locul de muncă, 
  • îmbunătățirea cadrului legal pentru partajarea a concediului de creștere a copilului între mame și tați, 
  • indemnizații mai mari pentru familiile cu copii (pentru achitarea serviciilor  de bonă și creșă). 

„Este un complex de măsuri. Proiectul de lege este în fază finală și va fi lansat în consultații publice”, mai spune ministrul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.