Bugetul de stat 2024 – mai puține granturi, mai mulți bani la apărare și ecologie

Venituri mai mari, dar cheltuieli și mai mari. Astfel ar putea fi caracterizat bugetul de stat pentru anul 2024, care a fost aprobat de Parlament. Anul viitor în bugetul statului se vor acumula 66,6 miliarde de lei, în schimb cheltuielile vor fi de 82,2 miliarde lei. Deficitul va fi 15,5 miliarde de lei. 

Guvernul spune că principalele trei domenii vor fi protecția socială, educația și medicina. Totuși, alocațiile în aceste sectoare se vor micșora nițel față de 2023. În schimb, neașteptat au crescut alocațiile pentru alte trei domenii: protecția mediului, armată și cultură, sport, tineret, culte și odihnă.

Moldova.org îți propune să vezi cum vor fi repartizați banii bugetului de stat anul viitor și principalele proiecte ce vor fi realizate cu bani externi.

Protecția socială – 21,4 miliarde de lei

26,1% din cheltuielile bugetului de stat

Pentru acest domeniu se va aloca cu aproximativ jumătate de miliard de lei sau 2,4% mai puțin decât în 2023.  

Suma este impresionantă, însă 85,6% din aceasta reprezintă transferurile către bugetul asigurărilor sociale de stat din care se va plăti deficitul din acest buget și prestațiile sociale. Doar circa trei miliarde de lei alocate pentru programele de dezvoltare a ramurii. Printre cele mai principale figurează reforma sistemului de asistență socială „Restart”, în urma căruia vor fi create 10 agenții teritoriale de asistență socială prin care se vor realiza politicile de stat în acest domeniu.

Învățământul – 17,3 miliarde de lei

21,1% din cheltuielile bugetului de stat

Al doilea „cel mai bogat” domeniu din bugetul de stat. La fel, ca și în domeniul protecției sociale, este cu circa jumătate de miliard sau 2,9 % mai puțin decât anul 2023.  

Din suma dată 13,8 miliarde lei vor fi transferate din bugetul de stat către autoritățile locale pentru finanțarea școlilor. Pentru programele speciale de dezvoltare a ramurii sunt prevăzute doar 2,9 miliarde de lei. Cea mai mare parte din acești bani vor merge pentru asigurarea cadrelor de specialitate și pentru asigurarea elevilor cu manuale școlare. 

2 proiecte importante derulate în 2024 cu finanțare externă:

  • un proiect în cadrul căruia va fi elaborat un sistem electronic unificat de admitere în învățământul superior (e-admitere),
  • un proiect privind îmbunătățirea calității educației, în care se va pune accent pe  calitatea practicilor de predare, dar și a mediului de învăţare.

Ocrotirea sănătății – 9,1 miliarde lei

11,1% din cheltuielile bugetului de stat

Și aici sunt alocați cu 146,6 milioane de lei mai puțin decât în 2023. 

Cea mai mare sumă, 6,9 miliarde, vor merge spre fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Pentru programele de dezvoltare a ramurii sunt prevăzute 2,37 miliarde lei. În plus, 556 milioane vor fi alocate pentru programele naționale și speciale ale Ministerului Sănătății, iar 554 milioane sunt prevăzute pentru modernizarea instituțiilor din domeniul sănătății. 

7 proiecte importante derulate în 2024 cu finanțare externă:

  • finanțare adițională pentru proiectul răspuns de urgență la Covid-19: procurarea echipamentelor și testelor,
  • programul de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, al infecțiilor cu transmitere sexuală și al tuberculozei,
  • construcția spitalului regional de la Bălți.

Apărarea Națională – 1,78 miliarde lei

2,2% din cheltuielile bugetului de stat

Pentru sectorul apărării în anul viitor este prevăzut un buget cu 241,4 milioane sau 15,6% mai mare decât în 2023. Este unul din cele trei domenii unde alocările în anului 2024 vor crește. De altfel, această majorare de alocări se va menține al doilea an consecutiv.

Dacă în 2022 bugetul pentru apărare nu atingea nici un miliard de lei ( 879,9 mil. lei), în 2023 acestea s-au ridicat la 1,54 miliarde de lei, iar anul viitor acestea practic se dublează față de 2022. 

2 proiecte importante derulate în 2024 cu finanțare externă:

  • Un proiect ce vizează colaborarea cu SUA ce presupune exerciții bilaterale moldo-americane și multinaționale și cursuri de instruire pentru militarii moldoveni organizate de armata SUA,
  • un alt proiect vizează cooperarea cu NATO și include participarea militarilor moldoveni la exerciții și cursuri de instruire sub egida NATO.

Aceste două proiecte au fost derulate și în anul 2022.

Ordine publică și securitatea națională – 6,52 miliarde lei

7,9% din cheltuielile bugetului de stat

Deși alocările pentru acest sector sunt semnificative, în 2024 acestea se reduc cu 248,1 milioane în raport cu 2023. Totuși, suma alocată este cu 4,5% mai mare decât s-a alocat în 2022. 

Este totodată unul domeniile în care vor fi derulate cele mai multe proiecte finanțate din resurse externe – 28, cu un volum de finanțare de 34,8 milioane lei.

Iată câteva dintre proiectele importante derulate cu finanțare externă:

  • pregătirea pentru crearea și funcționarea unui sistem de avertizare a populației MD-ALERT,
  • selectarea companiei ce va construi penitenciarul nou din Chișinău cu 1000 de spații de detenție, dar și începutul construcției propriu-zise a acestuia,
  • reconstrucția zonei de control vamal Giurgiulești, construcția sistemului de scanare la punctul vamal Ungheni, reconstrucția sectorului marfar de la Leușeni.

Servicii în domeniul economiei – 8,99 miliarde lei

10,9% din cheltuielile bugetului de stat

Suma este mai mică cu 132,7 mil lei decât în 2023, iar în raport cu 2022 alocațiile sunt mai mici cu 542,1 mil lei. Totuși, autoritățile spun că 90% din suma alocată în 2024 va fi direcționată spre programe de dezvoltare a domeniului.

Cei mai mulți bani vor merge pentru domeniul transportului – 4,03 miliarde lei și pentru domeniul agriculturii – 2,7 miliarde lei. Pentru sectorul energetic sunt prevăzute 704,6 milioane lei, pentru susținerea și promovarea afacerilor – 611,4 milioane lei, iar pentru domeniul comunicații – 26,4 milioane lei.

12 proiecte importante în 2024 cu finanțare externă. Iată câteva dintre ele:

  • șase proiecte în domeniul transportului, toate orientate spre îmbunătățirea infrastructurii drumurilor și fluidizarea traficului transfrontalier,
  • un proiect de sporire a competitivității întreprinderilor micro, mici și mijlocii,
  • proiecte de eficiență energetică care va viza clădirile publice din întreaga țară și construcția stației Back-to back Vulcănești de 400 kw,
  • proiecte de modernizare a tehnicii agricole și reziliență în agricultură.

Protecția mediului – 508 milioane lei

0,6% din cheltuielile bugetului de stat

Deși suma pentru acest domeniu este de doar circa jumătate de miliard de lei, în acest an este cu 23,7% mai mare decât anul trecut și cu 47,2% față de 2022. Deci, este domeniul cu cea mai mare creștere a alocațiilor de stat din acest an. 

Banii vor merge spre fondul ecologic național, dar și spre întărirea digurilor, protecția și gestionarea resurselor de apă, conservarea biodiversității.

6 proiecte importante derulate în 2024 cu finanțare externă:

  • instituționalizarea serviciului de colectare, transportare, prelucrare, sortare și gestionare a deșeurilor menajere solide pentru Ungheni, Nisporeni, Călărași,
  •  se va evalua situația zonelor umede cu accent pe zonele din bazinul râului Prut.

Gospodăria de locuințe și serviciilor comunale – 546,6 milioane lei

0,7% din cheltuielile bugetului de stat

Este domeniul unde au fost operate cele mai considerabile reduceri de fonduri. În raport cu 2023 alocările s-au redus cu 924,3 milioane de lei sau 62,8 %. Au fost alocați mai puțini bani și față de 2022, când au fost prevăzuți circa 670 milioane de lei.

3 proiecte importante derulate în 2024 cu finanțare externă:

  • vor fi construite 455 de locuințe sociale în 12 localități,
  • construcția unei conducte de apă Chișinău-Strășeni-Călărași cu o lungime de 53 de kilometri.

Cultură, sport, tineret, culte și odihnă – 1,3 miliarde de lei

1,7% din cheltuielile bugetului de stat

Aici observăm o creștere cu 2,6% față de 2023. Circa jumătate de sumă va merge pentru programe de dezvoltare a ramurii, 470 milioane de lei vor merge spre instituțiile aflate la autogestiune, cum ar fi susținerea teatrelor, circului și organizațiilor concertistice. 

363,1 milioane vor reprezenta transferurile cu destinație specială pentru autoritățile publice locale pentru școlile sportive.

2 proiecte importante derulate în 2024 cu finanțare externă:

  • proiectul ce vizează promovarea patrimoniului Rezervației „Orheiul vechi” și în cadrul căruia vor fi renovate case țărănești,
  • un grant venit pe filiera UNESCO, destinat promovării expresiei culturale în societate.

Mai puține granturi

Guvernul precizează că suma granturilor venite în 2024 va fi cu mult mai mică în raport cu cea din 2023. Dacă în 2023 suma acestora a constituit circa 6,8 miliarde de lei, anul viitor, acestea vor constitui aproape 2,4 miliarde de lei.

Din totalul granturilor, 1,9 miliarde de lei vor fi folosite pentru susținerea bugetului, iar restul – pentru proiecte economice și sociale. În 2024 vor fi derulate peste 80 de proiecte cu finanțare externă, cum ar fi reparația drumurilor, proiectarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, dotarea universităților sau construcția unui spital regional la Bălți. 

„Bugetul pentru anul viitor este unul realist, dar în același timp și conservativ”

„Proiectul de buget pentru anul viitor este unul realist și conservativ, în același timp, reieșind din riscurile care planează asupra creșterii economice la nivel regional”, susține expertul economic Stanislav Madan. 

El spune că deficitul bugetar pentru 2024 este unul mare, dar raportat la estimările anului 2023, vedem o reducere a acestuia raportat la PIB de la 5,9% în 2023 la 4,6% în anul 2024. Totodată, expertul precizează că față de anul 2023, deficitul bugetar urmează a fi acoperit într-o măsură mai mare din surse interne, având în vedere scăderea ratelor de împrumut pe piață, și într-o măsură mai mică din contul împrumuturilor externe.

„Ca elemente noi aș menționa implementarea reformei sistemului de asistență socială ,,Restart” – o reformă curajoasă și necesară a ministerului Muncii și Protecției Sociale, care urmează să reducă din risipa banilor publici din acest domeniu, dar și implementarea măsurilor de eficiență energetică în sectorul rezidențial, planificate în sumă de peste 300 milioane lei pentru 2024, care la fel urmează să reducă risipa de energie și să crească reziliența energetică a țării”, a mai spus Stanislav Madan.

Totodată, expertul spune că, în opinia sa, Republica Moldova are nevoie de mai multe resurse pentru infrastructură, pentru a reduce handicapul dintre nevoi și realități și a ajusta economia la noile realități dictate de efectele invaziei rusești în Ucraina. „De asemenea, cred că statul ar putea contribui mai mult pentru a spori accesul la finanțare al antreprenorilor cu resurse inclusiv de la partenerii de dezvoltare. Dar pentru asta evident este nevoie de mai multă viziune și prioritizare”, a mai adăugat expertul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.