“Bătălie” pentru elevii din satul Roghi. Chișinăul pierde iar în fața Tiraspolului/ VIDEO

Mai mulți părinți și-au luat copiii din gimnaziul Roghi, raionul Dubăsari pentru a-i înmatricula în gimnaziul din orașul Dubăsari, unde vor studia în “moldovenească”, limba română cu grafie chirilică. Astfel, în ultima perioadă au plecat 13 elevi, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din numărul total de elevi.

Contactată de Moldova.ORG, Galina Casianov, directorul-adjunct al gimnaziului Roghi a menționat că “s-a creat o situație poltiică”. Deși gimnaziul din Roghi beneficiază de condiții excelente, susține profesoara, asupra părinților s-au făcut repetate presiuni pentru a lăsa gimnaziul cu predare în grafia latină fără elevi.

“Majoritatea părinților care și-au luat copiii lucrează în sat, au salarii de la partea transnistreană. În primul rând și-a luat cei doi copii din instituția noastră președintele sovietului sătesc. Nu le permit să-și dea copiii la școli care sunt administrate de Ministerul Educației de la Chișinău, dar să ia salarii de la administrația separatistă”, susține Galina Casianov.

Totodată, profesoara spune că mulți dintre elevi vor să fugă de responsabilități. “La noi examenele sunt mai stricte, de copiat nu pot, iar la Dubăsari li s-a promis că vor scăpa mai ușor și vor obține fără mari probleme documentele”, adaugă aceasta.

“Aceste transferuri sunt rezultatul acțiunilor de presiune şi persecutare din partea administrației din stânga Nistrului care are ca scop final lichidarea acestor instituții de învățământ”, au comentat situația de la Roghi reprezentanții Asociației Promo-LEX.

Menționăm că satul Roghi este, de facto, în componența localității Molovata Nouă, aflată în administrația autorităților constituționale. În realitate însă gimnaziul cu predare în grafia latină este singura instituție din sat care se subordonează autorităților de la Chișinău.

În aceeași ordine de idei, televiziunea de la Tiraspol a difuzat un reportaj amplu despre “venirea masivă” a elevilor din Criuleni și Roghi la gimnaziul moldovenesc din Dubăsari. În reportaj se menționează că majoritatea părinților aleg să-și transfere elevii pentru ca aceștia să studieze după “standardele rusești”.

foto: Promo-LEX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare