Analiza: Presedintia OSCE pregateste un cadou de craciun Rusiei pe socoteala R. Moldova

Autor: Vladimir Socor

OSCE se va intruni pentru conferintza de sfirsit de an la Bruxelles in zilele de 4-5 Decembrie. Proiectul declaratiei finale a conferintei, pregatit de presedintia belgiana a OSCE, face Rusiei un mare cadou.

Documentul incearca pur si simplu sa ingroape obligatia Rusiei, asumata in 1999 la summitul de la Istanbul al OSCE, privind retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova.

Iata, cuvint cu cuvint, paragraful referitor la Republica Moldova din proiectul declaratiei finale a conferintei OSCE despre angajamentele respective ale Rusiei:

"In ceea ce priveste Moldova, in anul 2006 nu s-a inregistrat nici un progres [catre indeplinirea angajamentelor]. Chemam Rusia si partile implicate sa permita reinceperea grabnica a procesului de retragere a munitiilor si a personalului care are grija de acestea. Reafirmam intentia noastra comuna de a promova cu fermitate intrarea in vigoare a tratatului adaptat despre fortele armate conventionale in Europa (FACE)."

Cum se traduce aceasta din limbajul diplomatic in cel normal ? Ia sa vedem.

Intai: Rusiei nu i se mai cere sa retraga "fortele militare" sau "trupele," cum i s-a cerut mereu din 1999 incoace pe baza obligatiilor asumate in acel an. Acum, presedintia OSCE cere numai retragerea munitiilor si a personalului care le pazeste. Aceasta ar permite Rusiei sa ramina cu trupele pe teritoriul Republicii Moldova.

Referirea la personalul care pazeste munitiile este cu totul noua. Acum vreo doua saptamini, o delegatie compusa din 30 de ambasadori ai OSCE, condusa de reprezentantul presedintiei belgiene, a vizitat Tiraspolul si arsenalul rusesc de la Colbasna. Comandamentul rusesc a explicat delegatiei OSCE ca numai o suta de rusi pazesc depozitele, iar acesti o suta nici macar nu sint militari, ci un fel de unitate de paza ("voienizirovannaia ohrana"). Deci, proiectul care cere Rusiei sa retraga numai munitiile si personalul respectiv vizeaza o suta de oameni si punctum.

A disparut si orice referire la obligatiile Rusiei. Acum, Rusia este numai solicitata sa permita ceva. Mai mult, a aparut inca o formula cu totul noua: Niste "parti implicate," fara a fi numite, sint si ele chemate "sa permita" ceva. Jocul e clar. Rusia, ca sa scape de raspunderea politica, de mult da vina pe autoritatile de la Tiraspol care chipurile "nu permit" Rusiei sa retraga trupe ori munitii, deoarece respectivele autoritati sint nemultumite de situatia politica. Dar angajamentele Rusiei sint neconditionate si nu depind de vreo a treia "parte implicata." Introducind pentru prima data aceasta notziune si conditionalitate, proiectul de declaratie finala ii da Rusiei o mina de ajutor.

Documentul trece sub tacere faptul ca progrese nu s-au inregistrat de mai multi ani, ci nu numai in 2006. Fara sa mai ceara retragerea trupelor, documentul nu cere Rusiei nici macar sa duca la indeplinire retragerea munitiilor, ci numai sa reinceapa un "proces" de retragere a munitiilor. Dar asemenea "procese" pot fi prelungite pina la Sfintul Asteapta, precum vedem in asa-zisul "proces" de reglementare politica, "proces" care dureaza de vreo 13 ani.

Proiectul de declaratie promite Rusiei un lucru mult dorit de dinsa: ratificarea tratatului FACE, chiar daca Rusia nu indeplineste propriile ei angajamente asumate in 1999. Angajamentele de la Istanbul si tratatul FACE sint parti componente ale unui pachet. Atit timp cit tratatul FACE nu e ratificat, Republica Moldova si sustinatorii ei dispun de o oarecare pirghie pentru a determina Rusia sa-si retraga trupele in schimbul ratificarii tratatului care-i convine. Dar, o data ce ratificarea i se promite fara a i se mai cere sa retraga trupele, Rusia nu ar mai avea vreun motiv sa-si indeplineasca angajamentele in Republica Moldova si Caucazul de Sud.

Spun si Caucazul de Sud deoarece Georgia si Azerbaijanul sint si ele afectate de aceasta situatie. Rusia a promis sa inchida bazele militare de la Batumi si Ahalkalaki in Georgia pina in 2008, dar se indirjeste sa pastreze baza de la Gudauta pe care se obligase in 1999 sa o inchida pina in anul 2001. Gudauta este situata in teritoriul controlat de Abhazia, adica de rusi prin abhazi. Mai mult, Rusia a inarmat fortzele militare din Abhazia, ca si pe cele din Transnistria, cu unele tipuri de armament greu, interzis de tratatul FACE. Si pe teritoriul Azerbaijanului controlat de fortzele armene sint depozitate mari cantitati de armament greu rusesc. Arsenalele din cele trei zone de conflict nu sint inspectate de nici o autoritate internationala. Armamentul interzis depozitat acolo este denumit "armament ne-contabilizat" de catre OSCE.

Asadar, Republica Moldova nu-i singura in aceasta situatie. Totusi, este singura tzara pe care unele cercuri din OSCE incearca iarasi, ca si in anii trecuti, sa o foloseasca drept moneda de schimb in relatiile cu Rusia.

Poate oare Republica Moldova sa se impace cu un document final al OSCE care ar ingropa definitiv angajamentele Rusiei (Istanbul 1999) de a-si retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova ? Eu sint convins ca nici un guvern al Republicii Moldova nu ar putea sa renuntze la apararea si promovarea acestui interes de stat. // Radio Europa Libera

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.