Afacere cu gust de ciocolată

Alexandru Ceban gestionează o afacere dulce și creativă, modelând cu iscusință diverse figuri din ciocolată și comercializându-le sub brandul Cafelini. Compania se ocupă de fabricarea produselor de cofetărie create manual. Forme neobișnuite: flori, omuleți de zăpadă, brăduți, clopoței seturi de ustensile, jucării pentru brad, toate acestea făcute din ciocolată și expuse pe piață. Este vorba despre o nouă tendință în industria ciocolatei – bomboanele ,,hand made”, făcute pe bază de unt de cacao.

Alexandru Ceban, directorul companiei

Directorul companiei a ales acest domeniu, pentru că industria ciocolatei din țara noastră este dominată de bomboane de calitate proastă. Un volum mare de produse sunt importate din alte țări, precum Rusia și Ucraina. Antreprenorul și-a propus să producă bomboane naturale, la un preț accesibil pentru consumatorii din Moldova.

Deși la exterior par să fie la fel, bomboanele se deosebesc prin ingredientele conținute și prin gust. Ciocolata este fină, la degustare se simte untul de cacao și nu zahărul, pe care îl conțin majoritatea produselor de cofetărie. Granulele de ciocolată pentru fabricarea bomboanelor sunt importate din Belgia și Italia. La producere sunt folosite ingrediente naturale, cum ar fi nucile și fructele uscate. Bomboanele create manual au un termen de valabilitate mic, de numai două luni. Din această cauză, ele nu pot fi exportate, fiind ușor perisabile.

,,Cu ajutorul unor ustensile speciale, ciocolata poate lua forma oricărui model, ales la comanda consumatorului”, povestește Alexandru Ceban. În pragul sărbătorilor de iarnă, numărul comenzilor crește. Pentru a face față solicitărilor, compania mai angajează câteva persoane, care se alătură echipei de 15 angajați permanenți. ,,Îmi place că producem bomboane unice, cu nuci, fructe uscate, caramelă, ghimbir, scorțișoară, miere și cel mai important untul de cacao, care îi oferă produsului rafinament. Sunt mândru de ceea ce fac”, susține Victor Puiu, unul dintre angajați.

Cele mai solicitate forme din ciocolată sunt câinii, jucăriile pentru brad, omuleții de zăpadă și clopoțeii. Prețurile variază de la câteva zeci până la câteva sute de lei. De exemplu, simbolul anului viitor, câinii din ciocolată pot fi cumpărați la prețul de 85 de lei, un set de bomboane de diferite figuri costă circa o sută de lei, iar prețul unei jucării pentru brad pornește de la zece lei.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016, a avut loc o creștere a prețurilor la produsele din ciocolată. Motivul aceste majorări este prețul materiei prime, pe care producătorii autohtoni o importă, explică Alexandru Ceban. Odată cu sporirea prețului la ciocolată, cresc și prețurile la produsele noastre.

La fel de deosebite sunt bomboanele pe care scrie ,,Patria mea” sau ,,I love Moldova”, destinate, mai ales, turiștilor. Ciocolatele sunt ambalate cu grijă, în cutii mici, cu imprimeu tradițional. Alexandru Ceban se consideră patriot. ,,Nu vreau să plec peste hotare. Îmi iubesc afacerea și îmi place concurența, care e motorul dezvoltării economiei”, susține bărbatul. Compania pe care o gestionează reușește să exporte în România, în fiecare lună, câte o tonă de tablete de ciocolată. Exportul îi permite să producă bomboanele ,,hand made”, aici, acasă.

Galerie foto: Bomboanele Cafelini la Târgul de Crăciun din capitală

Autor: Victoria Ciumac, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.