Acordul pus pe „snooze”. Totul despre Acordul România – R. Moldova, care a expirat ieri

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară prin care se oferă un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro a expirat. Potrivit unui comunicat de presă, acordul, semnat la 27 aprilie 2010, își încetează valabilitatea la zece ani de la intrarea sa în vigoare. Totuși, acordul se putea de prelungit, dar anumite măsuri nu au fost întreprinse de autoritățile de la Chișinău.

Acordul a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din R. Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău.

S-a vrut, dar…

„România a depus eforturi susținute pentru îmbunătățirea și extinderea aplicării Acordului, demersuri care se reflectă în elaborarea și intrarea în vigoare a cinci Protocoale adiționale. Având în vedere iminența ieșirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adițional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului și, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate – din cele 100 de milioane de euro – în proiecte viitoare, cât și extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat”, se menționează în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Astfel, în comunicatul MAE se specifică faptul că proiectul Protocolului 6 conținea și o serie de elemente suplimentare propuse de partea română care, odată asumate de Guvernul de la Chișinău, ar fi ajutat la sprijinul îndeplinirii mai multor condiționalități legate de implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

„În pofida demersurilor repetate ale părții române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române, neincluzând elementele suplimentare menționate mai sus. Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului”, se menționează în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Reacția președinției și a lui Chicu

Președinția Republicii Moldova menționează într-un comunicat de presă că țara noastră ratează un sprijin financiar important. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, potrivit instituției, rămase nevalorificate din cauza că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional necesar pentru extinderea Acordului.

„Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică”, menționează Președinta Maia Sandu, care spune că vinovat în primul rând este fostul guvern condus de Ion Chicu. „Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament.”

Fostul premier Ion Chicu a venit și cu un răspuns la mesajul președintei: „Deși minciuna pare să fie îndeletnicirea preferată a administrației actuale din spatele «gardului căzător», o să mă abțin și de data asta să reacționez la aberații de genul «guvernul Chicu a refuzat semnarea Protocolului». Voi veni cu o reacție după ce va apărea comunicatul guvernului interimar (sper să fie un asemenea comunicat). Dacă nu va fi un asemenea comunicat, o să vin eu cu detalii, inclusiv despre rolul administrației Sandu în acest proces”, care a adăugat că Guvernele de la Chișinău au solicitat încă din 2019 negocierea și semnarea Protocolului 6. Ultimul guvern (Chicu) a solicitat acest lucru de 2 ori.

Acordul cu butonul „snooze”

Documentul semnat în 2010 la Iași de către guvernele de atunci a avut un termen de 6 ani. În tot acest timp, acordul a fost prelungit de 5 ori prin protocoale adiționale, ultimul, al 6-lea, fiind cel menționat în comunicatul statului român. Ion Sturza, fost prim-ministru al Republicii Moldova, spune că totuși că suma valorificată în cei 10 ani de tratat este surprinzător de mică.

„Programul a fost semnat acum 10 ani la Iași și a fost prelungit prin protocoale adiționale de 5(!) ori. Nu e o surpriză, cel puțin pentru mine. Surpriza este că în zece ani au fost valorificate doar 40 milioane dintr-o sută. Un fel de țârâită, cred, deliberat din ambele părți.”, spune Ion Sturza.

Astfel, potrivit lui, banii au fost declarați inițial ca sprijin pentru comunitățile locale, fără condiționalități politice. Însă, între timp, aceștia au fost condiționați de „consolidarea statului de drept și integrării europene”.

„Acum, […] unii amici «ai statului de drept» în stil Plaha au venit cu condiționalități adăugătoare – „consolidarea și protejarea prezenței investiționale (sic!) a României în R. Moldova, precum și consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre R. Moldova și România”, spune Sturza, menționând și că la mijloc ar fi interese economice ale mediului de afaceri care au impus această condiționalitate în Protocolul 6.

Totuși, punctează Sturza, nimic din acestea nu ar trebui să fie un semnal de alarmă. „Moldovenii au în persoana conducerii de vârf, dar și a liderilor de opinie suport necondiționat, ca între frați! S-a văzut în ajutorul extrem de generos acordat în pandemie, inclusiv cu vaccinuri. Așa că nimic nu se va pierde, cred eu. Va fi amplificat”.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.