3 motive de ce trebuie să purtăm măști în public, chiar dacă ne-am vaccinat

 Vaccinurile autorizate de Organizația Mondială a Sănătății sunt extrem de eficiente și sigure – dar nu perfecte – în prevenirea bolii Covid-19. Datele mai noi sugerează că sunt, de asemenea, foarte bune și în reducere șanselor de răspândire a infecției. 

Experții în sănătate publică consideră că sunt suficiente motive pentru care ar trebui să ne punem măști în spațiile publice aglomerate cel puțin până în vară. 

În continuare, îți prezentăm trei motive de ce trebuie să continui să porți masca în spații publice. 

1) O mulțime de oameni rămân vulnerabili la infecții pentru că nu pot primi încă un vaccin – inclusiv bebelușii și copiii.  

Chiar dacă s-ar putea să se vaccineze în curând, mai există oameni care trebuie să aștepte asta, pentru că nu sunt eligibili încă, fie din cauza etapei de imunizare, a situației din țara în care se află, fie din motive de sănătate. Tot din motive de sănătate unii oameni nu pot purta masca. 

Există, de asemenea, mulți copii care merg la școală și la alte activități, iar purtarea măștii în comunitate și în școli va ajuta la menținerea numărului de infecții scăzut în rândul copiilor și profesorilor. 

2) Noile variante de coronavirus ne-ar putea pune pe toți la un risc mai mare. 

Deși vaccinurile autorizate par a fi foarte eficiente împotriva variantelor care circulă acum, este posibil ca tulpinile viitoare să fie mai puternice (vaccinul AstraZeneca nu reușește să protejeze împotriva variantei sud-africane a coronavirusului, potrivit Forbes). Companiile care produc vaccinuri lucrează pentru a ține pasul cu variantele, dar acest lucru va dura. 

„Aceste variante – în special cele care au mutații care le fac mai transmisibile – pot apărea și apoi se pot răspândi destul de repede”, spune Brandon Guthrieepidemiologistul de la Universitatea WashingtonAcest lucru înseamnă că un focar pe scară largă ar putea începe înainte ca noi să fim capabili să-l controlăm. 

Purtarea măștilor nu numai că poate împiedica răspândirea unor noi variante, dar poate contribui și la prevenirea apariției acestora. 

3) Când majoritatea încă nu este vaccinată, măștile îi ajută pe ceilalți să se simtă mai în siguranță. 

După cum subliniază Monica Gandhi, medică de boli infecțioase și cercetătoare la Universitatea California din San Francisco, nu este ca și cum ne este scris în frunte că suntem vaccinați. 

„Nu există nicio modalitate de a intra într-un magazin alimentar și de a anunța că «sunt vaccinat, așa că nu voi purta o mască»”, a spus ea. Așadar, deocamdată, purtarea unei măști – chiar dacă ești vaccinat – îi poate ajuta pe cei din jur să se simtă mai în siguranță. 

Purtarea unei măști în public este deosebit de importantă pentru lucrătorii esențiali, cum ar fi angajații magazinelor alimentare și restaurantelor, care au locuri de muncă publice și continuă să fie expuși la un risc crescut de infectare cu Covid-19 zi de zi, deja de mai mult de un an. Dacă toată lumea, indiferent de statutul lor de vaccin, poate purta în continuare măști în spațiile publice, lucrurile sunt mult mai simple. 

Locurile în care este extrem de important de purtat măști  

Pe măsură ce oamenii ajung la vaccinarea completă – la două săptămâni după doza finală – ei pot relua multe activități, cum ar fi întâlnirile cu grupuri mici de prieteni vaccinați. Dar, de asemenea, ei nu au încă „Card Blanche” pentru a face totul fără mască.  

Este foarte important de purtat masca în continuare în transportul public, aeroporturi, în locuri unde oamenii din diferite zone se amestecă, spitale sau centre de îngrijire pe termen lung, săli de sport și magazine unde distanțarea este dificilă. 

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până la 27 aprilie au fost vaccinate în Republica Moldova:

132 600 persoane, în total

119 583 persoane, cu prima doză

13 017 persoane, cu a doua doză

Sursa: Vox. 

Foto principală: Tolga Akmen/AFP

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.