18 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Astăzi au decedat 6 persoane cu infecție de coronavirus

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

+78 cazuri noi de COVID-19

Astăzi au fost înregistrate 78 de cazuri noi de COVID-19. În total, au fost înregistrate 6 138 cazuri, dintre care 3 496 sunt active.

Din numărul total de cazuri din această zi, 5 sunt lucrători medicali: medici – 1, asistenți medicali – 3, personal auxiliar – 1.

Au mai fost înregistrate încă patru decese, numărul ajungând la 217.

Deces 214: Femeie de 63 ani, din mun. Chișinău, transferată la data de 13.05.2020 de la Centrul COVID-19 Chișinău, la SCM “Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. II, cardiopatie hipertensivă.

Deces 215:Femeie de 67 ani, din Ceadîr-Lunga. Internată la data de 16 mai, la spitalul din Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 216: Bărbat de 67 de ani, din Transnistria. Internat la data de 3 mai, la spitalul din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă, Cardiomiopatie.

Deces 217: Femeie de 86 ani, din Transnistria. Internată la data de 16 mai, la spitalul din Transnistria. Comorbidități: demența vasculară, sindroim paranoid.

În total 2 425 persoane au fost tratate de COVID-19.

Grădinițele, închise până la 30 iunie

Primăria municipiului Chişinău informează că procesul educaţional în cadrul instituţiilor preșcolare publice și private din capitală rămâne suspendat până pe data de 30 iunie, cu posibilitatea de prelungire a termenului în funcție de situația epidemiologică prin COVID – 19.

„Actualmente în instituțiile preșcolare se desfășoară lucrări de dezinfectare și renovare, activități necesare pentru o eventuală redeschidere a grădiniţelor”, a menţionat viceprimara capitalei, Angela Cutasevici.

Totodată, din 21 mai, va începe prima etapă de înscriere a preşcolarilor în clasa I pe platforma escoala.chisinau.md. Cererile din partea părinţilor vor putea fi depuse online în perioada 21 mai – 19 iunie şi respectiv 22 iunie – 22 august, pentru cea de-a doua etapă.

Măsuri noi și vechi

Astăzi a avut loc o nouă ședință a Guvernului. S-a decis oferirea, în continuare, indemnizație unică în mărime de 16 mii de lei lucrătorilor medicali și angajaților MAI, care s-au infectat de COVID-19 în cadrul realizării atribuțiilor de serviciu, și altele.

Ministrul Nagacevschi a prezentat un proiect prin care se propune impunerea unui moratoriu de 540 de zile, or până la 31 decembrie 2021, asupra obligativității de restituire a plăților pentru pachetele turistice achitate companiilor de turism.

Proiectele aprobate de Executiv vor fi transmise pentru examinare în Parlament.

Șapte specialiști români din
misiunea umanitară, infecați

Șapte persoane din echipa română care a fost în misiune în R. Moldova din 43 sunt infectate cu COVID-19. Este vorba de trei medici, o asistentă medicală, un pompier care a condus microbuzul cu lucrătorii medicali. Nu s-a menționat dacă cele două persoane din cele șapte infectate sunt lucrători medicali. Cei 43 de specialiști au venit pe 30 aprilie,  într-o misiune de două săptămâni, pentru a ajuta în lupta cu COVID-19. Unii dintre ei au muncit la Bălți și Cahul, alții au rămas la Chișinău.

213 decese

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 6 060 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 783 în Transnistria.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 31 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

256 – stare gravă, dintre care:

19 sunt conectați la aparate de respirație asistată

526 – stare de gravitate medie.

Pe parcursul zilei de ieri, alte 17 persoane au fost externate. În total, 2 425 persoane au fost tratate de COVID-19.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 344 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-317, asistenţi medicali-503, felceri-69, farmacişti-20, personal auxiliar-435 persoane.

Totodată, informăm despre înregistrarea altor decese cauzate de COVID-19:

(Deces 212) Bărbat de 60 ani, din mun. Chișinău, internat în stare gravă, la Spitalul Clinic Republican, pe data de 11.05.2020. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, obezitate gr. I, bronhopneumopatie cronică obstructivă.

A decedat și medicul Igor Dorogoi în vârstă de 55 ani (deces 213), chirurg endoscopist la Spitalul Clinic Municipal Bălți. Acesta a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe data de 26 aprilie, fiind transferat de la SCM Bălți.

„Cu un nivel înalt de probabilitate,
de la 1 iunie majoritatea restricțiilor vor fi ridicate”

După ședința de lucru a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, ultimul a venit cu declarații de presă.

Epidemia nu s-a terminat. Vineri a fost aprobată Decizia nr. 10 în care s-a instituit regimul de stare de urgență de sănătate publică conform Legii nr. 10 în vigoare. Ulterior, a fost aprobată Decizia nr. 11 prin care s-a emis un șir întreg de decizii care mențin restricțiile sanitar epidemiologice și care sunt obligatorii pentru toată țara. În caz contrar, autoritățile vor asigura respectarea legislației. Sunt unele restricții care sperăm să se finalizeze la 31 mai și aici mă refer în primul rând la activitatea piețelor din Chișinău și Bălți, la activitatea sectorului HoReCa. Sunt unele restricții cu termenul până la 30 iunie”, a declarat Chicu, menționând că autoritățile vor analiza situația și unele restricții ar putea fi ridicate mai devreme, în anumite cazuri.

Cu un nivel înalt de probabilitate, de la 1 iunie marea majoritatea restricțiilor vor fi ridicate și la noi în țară. Trebuie în această perioadă să fim foarte prudenți, să respectăm regulil. Asta se referă și la piețele din Chișinău și Bălți.

Situația la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 657 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 257 traversări persoane, dintre care 1 323 treceri la frontiera moldo-română, 503 treceri la frontiera cu Ucraina și 431 treceri a frontierei aeriene.

Foto principală: Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare