Un bărbat a decedat în stradă așteptând ambulanța 40 de minute. O comisie de anchetă internă documentează cazul

Cazul bărbatului care a decedat în stradă așteptând intervenția medicală de urgență mai mult de 40 de minute a motivat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să creeze o comisie de anchetă internă.

Incidentul tragic a fost surprins și făcut public de către poeta Maria Șleahtișchi, care se deplasa pe strada Lech Kaczynski, din Capitală, când a observat că mai mulți trecători s-au adunat în jurul unei persoane care avea urgent nevoie de ajutor medical. Toți cei prezenți apelaseră deja serviciul unic 112, însă ambulanța întârzia să apară. Astfel, potrivit poetei, în momentul când personalul de intervenție medicală prespitalicească a ajuns la fața locului, acesta a putut doar să constate decesul bărbatului.

https://www.facebook.com/maria.sleahtitchi/posts/2423327231018073?__tn__=K-R

Potrivit 112, primul apel de urgență a fost recepționat la ora 20:10, informația a fost transmisă către Dispeceratul Ambulanță Chișinău peste trei minute. În total, Serviciul Unic 112 a fost apelat de șapte ori pe marginea acestui caz. Ultimul apel a fost recepționat la ora 20:52, adică peste 42 de minute de la primul sunet.

În același timp, Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112 declară că „personalul său nu poartă răspundere pentru activitățile ulterioare ale serviciilor specializate de urgență”, iar „acțiunile sau inacțiunile ulterioare ale serviciilor specializate de urgență nu țin de competența Serviciului 112”.

A doua zi, cazul a fost comentat de Andrian Candu. Acesta declara că a verificat informația publicată de Maria Șleahtișchi, însă potrivit lui „de la primul apel până la sosirea echipajului de medici au trecut 27 de minute, față de 15 cât ar fi trebuit să treacă”.

https://www.facebook.com/AndrianCandu.MD/posts/1136155909882443?__xts__%5B0%5D=68.ARCr8UD6nJG_H-bjV0w_0xCZ7Mj-dEiqx7z4GcgZlsWDWGgG0u06m_KEApU3kTHmWv9899BOUYrEG7Dd-SroYj5MtvZvqXG8YRQi59EuTpJo5rA5hHS9bkrPrCkFWGLzOk_BaawWye3NVt8g1OjGLl-qAXt2ICdFeP0oA8S-STP3p9jTMw7bew&__tn__=-R

Peste două zile de la cazul tragic, Secretarul general de stat Boris Gâlca a convocat o ședință de urgență cu conducerea Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), responsabili de domeniul asistenței medicale de urgență, pentru a discuta cazul.

„În mod prioritar să fie revizuiți algoritmii de triere a cazurilor de urgență, să fie realizate instruiri suplimentare pentru personalul de la Serviciul 112 și al CNAMUP privind interacțiunea cu apelanții serviciului, iar personalul medical să fie responsabilizat pentru o comunicare eficientă și deontologică cu pacienții”, a declarat Boris Gâlca.

La fel acesta a solicitat toată informația detailată privind acest caz, numărul de ambulanțe care operaționale la intervalul de timp raportat și localizarea acestora prin GPS, de ce a durat cca 43 minute până să ajungă ambulanța la solicitare. De asemenea, conducătorilor instituțiilor menționate li s-au cerut prezentarea imediată  către Comisia de anchetă internă a tuturor probelor documentare (fișa medicală, registre, înregistrări audio a discuțiilor de la serviciul 112, explicațiile și rapoartele echipei medicale care a preluat cazul) pentru formularea concluziilor finale.

Drept rezultat al acestor discuții, MSMPS a format o Comisie internă, din care fac parte reprezentanții catedrei de Urgențe Medicale a USMF „N. Testemițanu”, Comisiilor de specialitate în domeniul urgențelor medicale prespitalicești și în domeniul anatomiei patologice și citologice. Comisia urmează să prezinte ministerului concluziile și propunerile până la data de 25 septembrie curent. Secretarul general de stat a menționat că cazul va fi documentat și se vor aplica sancțiuni dure pentru responsabilii care au produs erori în executarea responsabilităților de serviciu, inclusiv prin demitere.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.