Connect with us

Reintegrare

Tinerii defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de servicii de integrare socio-profesionale

Publicat

pe

Tinerii defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de servicii de integrare socio-profesionale. Este vorba despre un complex de servicii și activități care vine să sprijină tinerii dezavantajați cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 ani din 6 raioane ale țării și toată regiunea transnistreană, în procesul de tranziție la viața independentă. 

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a semnat astăzi, 4 iulie, un acord de colaborare privind reglementarea Serviciului integrare socio-profesională a tinerilor defavorizați cu Asociația Obștească „Demos” și Asociația „Amici dei Bambini Moldova”.

Documentul a fost semnat în cadrul proiectului „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS-Moldova).

Astfel, tinerii vor beneficia de asistență psihologică, socială, juridică, educațională, formare profesională și suport la angajarea în câmpul muncii. Totodată, tinerii pot beneficia și de ajutor material pentru necesități de bază, chirie, formare profesională și de abilitare economică pentru dezvoltarea activităților de antreprenoriat.

Proiectul, cu o durată de 28 luni, este implementat de Asociația Obștească ”Demos” în parteneriat cu Asociațiile „Amici dei Bambini Moldova” și „Serdțe” în 11 raioane și 2 municipii din dreapta și stânga Nistrului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Reintegrare

Chișinăul cere explicații: 500 de studenți-militari, inclusiv minori, instruiți de militari transnistreni în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a prezidat ședința CUC care s-a desfășurat la 13 septembrie curent în orașul Bender.

În cadrul audierii raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate, delegația Republicii Moldova a cerut explicații referitor la acțiunile de masă cu caracter militar organizate la 7-9 septembrie de către structurile militare ale Tiraspolului în apropiere de localitatea Merenești, în sectorul de sud al Zonei de Securitate.

La aceste acțiuni au fost implicați circa 500 de studenți-militari, inclusiv minori: cadeți, suvoroviști, care sub îndrumarea militarilor transnistreni au urmat un curs de pregătire cu utilizarea echipamentelor militare.

În altă ordine de idei, președintele Delegației Republicii Moldova a semnalat că la 6 septembrie, angajații subdiviziunilor Agenției servicii publice recent inaugurate în orașele Tiraspol și Râbnița au fost blocați la așa-numitele posturi de control instalate ilegal de către structurile de forță transnistrene. Acestora le-au fost perchiziționate automobilele de serviciu, ridicate actele de identitate, dar și formulare, ștampile și alte rechizite de lucru.

Asemenea incidente s-au produs concomitent la podurile peste râul Nistru Gura Bâcului – Bâcioc și Rezina – Râbnița.

Aceste evenimente demonstrează o încă o dată abuzurile comise de Tiraspol prin care se încalcă dreptul la libera circulație în Zona de Securitate și reprezintă un argument forte pentru promovarea conceptului privind asigurarea securității și liberei circulații în Zona de Securitate de către contingentul militar de pacificare în comun cu Poliția și așa-numita „miliție”.

Discuțiile la subiectul în cauză vor fi continuate la următoarea ședință a CUC preconizată pentru 20 septembrie 2018.

Citește mai departe

Cultură

Jazzul a cucerit Cetatea Tighina

Publicat

pe

De către

Fortăreața cucerită de artă – e un statut pe care și l-a câștigat Cetatea Tighina datorită șirului de evenimente culturale pe care le găzduiește. Duminică, 9 septembrie, citadela a fost asaltată de ritmurile muzicii jazz. În premieră, aici a avut loc „Nistru Jazz Fest” – un eveniment care a promovat muzica jazz și a demonstrat ce pot realiza împreună artiștii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Lume din diferite orașe de pe ambele maluri au savurat într-o ambianță unică, creată de turnurile seculare ale fortăreței, talentul interpreților Geta Burlacu și Cristofor Aldea – Teodorovici, și al orchestrelor „Jazz Steps” din Chișinău și „Dixiland Liberty” din Tiraspol.

„Ne bucurăm să luăm parte la astfel de evenimente culturale, în special, în contextul consolidării încrederii între cele două maluri. Suntem bucuroși să vedem cum, pas cu pas, munca de ani pentru a aduce mai aproape oamenii de pe ambele maluri aduce beneficiu tuturor cetățenilor”, a menționat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„A fost un eveniment neordinar, într-un loc deosebit, cu un public de nota zece”, a spus interpreta Geta Burlacu, co-fondatoarea ONG-ului „Floresitas”, organizator al evenimentului.

Sunt impresionat de profesionalismul organizatorilor, de scenă, lumini și sunet. Ca și artist, sunt încântat că am participat la un astfel de eveniment. Colaborarea cu astfel de profesioniști cum sunt Geta Burlacu, Cristofor Aldea – Teodorovici și instrumentiștii orchestrei conduse de Petru Haruță este și o onoare și responsabilitate. Nu este prima dată când colaborăm. Sper ca evenimentele comune, planificate pentru perioada apropiată să fie organizate la același nivel și să se bucure de același feedback de la public”, a menționat Dmitri Șeremet, fondatorul „Dixiland Liberty” din Tiraspol.

„Am venit cu prietenii de la Chișinău ca să savurez muzica jazz. Vremea mohorâtă nu ne-a oprit”, și-a împărtășit impresiile Anna Gogu, vizitatoare din Chișinău.

Potrivit administrației cetății Tighina, organizarea evenimentelor culturale este parte a strategiei de dezvoltare a citadelei.

“Nistru Jazz Fest” a fost susținut financiar de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD și Ambasada SUA în Republica Moldova. Deja de doi ani, o platformă comună a programului de consolidare a încrederii sprijină colaborarea între oamenii de artă de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Citește mai departe

Reintegrare

Primele plăcuțe cu numere de înregistrare neutre pentru regiunea transnistreană au fost înmânate de către Franco Frattini

Publicat

pe

De către

Primele plăcuțe de înmatriculare moldovenești cu design neutru au fost înmânate astăzi de către Reprezentantul Special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini. Ceremonia de înmânare a avut loc la punctul de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașul Tiraspol.

Înaltul oficial a menționat că acesta este un mecanism pe deplin operațional care permite vehiculelor să participe la traficul rutier internațional aduce beneficii tangibile populației.

„Este o confirmare a implicării și a voinței politice lăudabile ale conducerilor de la Chișinău și Tiraspol pentru a avansa procesul de reglementare. Acordul implementat îmi reconfirmă încrederea totală că părțile vor onora angajamentele rămase din Protocolul “5+2” de la Roma de a finaliza prioritățile restante din ”pachetul din opt puncte” ce țin de telecomunicații, cazuri penale și libera circulație”, a declarat Reprezentantul Special Frattini.

Prezent la eveniment, mediatorul din partea OSCE și noul Șef al Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a lăudat Chișinăul și Tiraspolul pentru urmarea abordării orientate spre rezultat în vederea avansării negocierilor.

„Este foarte încurajator să vedem cum produsele eforturilor neobosite ale părților la fața locului aduc beneficii în viața oamenilor de pe ambele maluri. Realizarea la care asistăm astăzi este rezultatul asumării locale a procesului și a încrederii crescânde dintre cele două părți, care vor fi forța motrice de finalizare a aspectelor rămase până la sfârșitul anului 2018, așa cum s-a convenit în Protocolul de la Roma”, a spus Neukirch.

Începând cu 1 septembrie, urmare înțelegerilor din cadrul dialogului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, sunt funcționale două puncte de înmatriculare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, care vor activa în or. Tiraspol și Râbnița.

Beneficiarii acestui mecanism sunt persoanele fizice precum și persoanele juridice, care nu desfășoară activitate comercială și sunt înregistrați la Agenția Servicii Publice, inclusiv prin cumul cu alte condiții obligatorii pentru ambele categorii.

Acest mecanism este aplicabil vehiculelor din stânga Nistrului și mun. Bender cu excepția localităților Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pîrîta, Pohrebea, Vasilievca din raionul Dubăsari.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com