Moldova nu mai face parte din Top 10 țări cu cele mai multe cereri la CEDO. Iată ce zice agentul guvernamental

Republica Moldova nu mai face parte din Top 10 țări cu cele mai multe cereri la CEDO. Din 2014 numărul cererilor la CEDO împotriva Republicii Moldova este în descreștere. Cu toate acestea, agentul guvernamental Marin Gurin presupune că în anii care vin această tendință nu se va menține, iar numărul de cereri se va stabiliza în jur de 1100-1200.

Astfel, într-un interviu pentru portalul BizLaw.md, Marin Gurin a menţionat că dacă în 2013 au fost depuse 1354 de cereri contra Republicii Moldova, atunci în 2014 – 1101, iar în 2015 – 1011.

Aș fi dispus să o atribui eforturilor depuse de autoritățile noastre în respectarea drepturilor omului, dar și înăspririi condițiilor de formă pe care trebuie să le îndeplinească o cerere ca să fie acceptată de Curte. În anii care vin, nu cred că această tendință se va menține, presupun că numărul de cereri se va stabiliza în jur de 1100-1200″, a opinat Gurin.

Întrebat care sunt cele mai dese motive invocate în cauzele pe care Republica Moldova le pierde la Curtea de la Strasburg, Marin Gurin a relatat că după 2009 sunt din ce în ce mai puține cazuri privind tortura din partea autorităților.

Chiar dacă mai auziți de vreo cauză izolată, este vorba sau de cazuri vechi, sau de o investigație ineficientă a unor leziuni provocate de persoane private. O evoluție pozitivă se atestă și în cazurile de libertate a reuniunilor și manifestațiilor pașnice“, a menţionat acesta.

Dacă pe la mijlocul anilor 2000, cele mai numeroase cauze le constituiau neexecutările unor hotărâri judecătorești irevocabile sau durata procedurilor, acum deja se contestă remediul instituit în baza Legii nr. 87 din 1 iulie 2011 pentru a despăgubi aceste încălcări.

Potrivit lui, în 2015, Ministerul Finanțelor a achitat 6.724.722 lei în 19 hotărâri CEDO și cam tot atâtea decizii.

Interviul integral al agentului guvernamental poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.