Exclusiv! Igor Smirnov se pregătește sa candideze la toamnă și țintește funcții cheie la Tiraspol

După mai mult de patru ani de tăcere, ex-liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, intenționează să revină în viața politică din regiunea transnistreană.

Potrivit unor surse Moldova.ORG din fosta administrație transnistreană, Smirnov intenționează să candideze la alegerile din luna noiembrie a acestui an pe una din circumscripțiile orașului Tiraspol pentru fotoliul de deputat în așa zisul Soviet Suprem. Mai mult ca atât, potrivit aceleiași surse, Smirnov țintește către funcția de speaker a viitorului “legislativ” de la Tiraspol.

Smirnov se bucură de succes în sondajele neoficiale

Ambițiile lui Smirnov sunt îndreptățite de unele sondaje neoficiale care indică un rating surpriză a acestuia la capitolul încrederii populației. Aceasta în condițiile în care actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și-a pierdut din popularitate din cauza măsurilor de austeritate luate de acesta – reducerea pensiilor și salariilor cu 30%.

Aceeași sursă ne-a comunicat că Smirnov nu este deocamdată hotărât dacă va merge la alegerile din toamnă în alianță cu oponenții lui Șevciuk sau în calitate de candidat independent. Smirnov mizează pe un posibil ajutor din partea Moscovei, iar la finele lunii mai l-a delegat în capitala Federației Ruse pe fostul “vicepreședinte” transnistrean, Alexandr Koroliov, să promovează mesajul său în mediul unor deputați din Duma de Stat și chiar a administrației Rogozin.

Unii experți din regiune notează că succesul lui Smirnov ar putea fi evident, însă rezultatele alegerilor vor fi strâns legate de felul în care vor evolua relațiile dintre Evgheni Șevciuk și șefii concernul Sheriff – Gușan și Kazmaly care, de facto, “vor decide viitoarea componență a sovietului suprem de la Tiraspol”.

Cine ar putea fi aliații lui Smirnov

Printre aliații lui Smirnov la alegerile din noiembrie poate fi deputatul Anatol Dirun, cu care primul ar intenționa să fondeze la toamnă un partid de opoziție cu numele Frontul Popular. Aceste intenții ar putea fi compromise, în condițiile în care Anatol Dirun este persecutat în ultima vreme de KGB-ul de la Tiraspol.

Opinia experților

Invitat de către Moldova.ORG să comenteze reapariția lui Smirnov în viața politică din stânga Nistrului, expertul în problematica transnistreană Oazu Nantoi susține că acesta nu are șanse să revină în vreo funcție cheie.

“Dar, din momentul în care acesta nu a fost arestat, împușcat sau înecat în Nistru, acesta oricând poate reveni să-și bată joc în continuare de moldoveni”, a spus acesta.

Nantoi susține că acesta nu are șanse reale să fie votat în masă pentru că “în regiunea transnistreană nu oamenii iau deciziile politice”. “Atmosfera de frică, propaganda, presiunile KGB-ului – prezența acestora nu pot nicidecum să garanteze corectitudinea unor alegeri”, a adăugat acesta.

Directorul Asociației Promo-LEX, Ion Manole, spune că situația din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit după venirea lui Șevciuk.

“Din păcate, am observat că lucrurile nu doar că nu s-au îmbunătațit, ci, dimpotrivă, la unele aspecte acestea au degradat. Echipa lui Sevciuk a folosit această încredere și deschidere din partea actorilor internaționali și a continuat simularea dialogului pentru a obține finanțări și suport nu numai din Federația Rusă, dar și din Occident prin diverse programe și proiecte. Ca și în cazul Federației Ruse, administrația lui Şevciuk a beneficiat de suport și din partea altor actori internaționali, la fel însă fără a contribui sau accepta careva îmbunătățiri a situaţiei ce ține de drepturile omului”, a explicat acesta.

Manole a subliniat că în comparație cu administrația lui Smirnov, Șevciuk a păcălit pe toată lumea și a profitat de deschiderea unor actori fără a accepta promovarea, monitorizarea sau apărarea drepturilor omului în regiune.

“De fapt nimieni nici nu îndrăznește să ceară așa ceva Tiraspolului, deoarece imediat sunt șantajați cu stoparea dialogului politic. Deci populatia regiunii în mare parte este ostatică și pentru nimeni practic nu mai contează drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor sau valorile și principiile democratice – contează un singur lucru: presupusul dialog fără substanță, finalitate și impact pentru locuitorii regiunii. Transnistria rămâne o zonă unică în Europa, aici cei ce încalcă drepturile omului sunt victimizaţi nu numai de administrația de facto, dar și de către unii reprezentanți ai organizațiilor internaționale”, a adăugat acesta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare