Criză economică în regiunea transnistreană. Populația se deplasează pe malul drept al Nistrului la cumpărături

Criza economică din regiunea transnistreană se adâncește, pe fondul reducerii cererii interne, erodarea activităților de export, dar și a divergențelor politice majore în ajunul aşa-ziselor “alegerilor prezidențiale” care urmează să aibă loc până la finele anului curent. Aceasta este concluzia ediției din iunie a studiului „Realități Economice Transnistrene”, elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Astfel, potrivit sursei citate, deși economia din stânga Nistrului s-a redus cu un neverosimil 20% în 2015, aceasta nu dă semne de revenire. Pe fondul reducerii dramatice a veniturilor populației, inclusiv a remiterilor, dar și deficitului de valută străină, importurile s-au comprimat cu circa o treime în trimestrul doi al anului curent față de anul precedent.

Mai mult, nivelul înalt de incertitudine economică și socială din regiune a alimentat emigrarea de capital către Ucraina și malul drept al Nistrului, iar acumularea de capital urmează să scadă cu circa 20%. În aceeași perioadă, exporturile au scăzut cu circa 5%, în mare parte din cauza menținerii fixării “cursului de schimb al rublei transnistrene”, fapt ce continuă să erodeze competitivitatea exportatorilor din regiune.

Experţii economici atenţionează că politicile economice sunt afectate de prevalarea intereselor politice în regiune.

Acest fapt se observă, în special, în reticența factorilor de decizie din regiune privind deprecierea controlată a “rublei transnistrene”, care este bazată pe premise false, atât din punct de vedere economic, cât și politic. Politica respectivă nu protejează în niciun fel veniturile populației, ci din contra.

În primul rând, devine tot mai pronunțat fenomenul pieței negre de valută, unde “rubla trasnistreană” deja s-a depreciat, de facto, cu până la 50%.

În al doilea rând, din cauza deficitului de valută în regiune și, respectiv, a reducerii importurilor, tot mai multă populație din regiune este nevoită să se deplaseze în localitățile de pe malul drept al Nistrului pentru a face cumpărături. Luând în considerație costurile de transport, pierderile la “schimbul valutar” și timpul petrecut pentru asemenea cumpărături, deflația formală de -0,2% raportată la final de aprilie se transformă în inflație ascunsă, cu repercusiuni majore asupra nivelului sărăciei din regiune.

În acest context, Expert-Grup recomandă deprecierea urgentă, însă controlată și dozată a “rublei transnistrene”, cu circa 15% până la final de an, și cu încă 25% pe parcursul anului 2017, în paralel cu măsuri active de stimulare a investițiilor, pentru a elimina fenomenul pieței negre de capital și reanima exporturile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare