Criză bugetară în regiunea transnistreană – salarii și pensii reduse

Administrația din regiunea transnistreană a micșorat pentru angajații din sectorul bugetar, salariile cu 15 la sută. Surse din regiune afirmă chiar că reducerile ar putea fi și mai mari, aproximativ între 15 și 30 la sută. O decizie a guvernului local spune că din bugetarii transnistreni vor primi doar 85 la sută salariu, restul de 15 la sută nu se va achita, ci se va acumula în calitate de datorie a sectorului bugetar față de angajați. De asemenea, au fost anulate suplimentele pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și au fost înghețate toate plățile sociale. În plus, a fost anulată decizia adoptată anterior prin care pensiile urmau să fi e indexate.

În prezent, un salariu bugetar mediu este de 2000 ruble ceea ce înseamnă aproximativ 130 de euro. Reducerea de 15 la sută va afecta cel mai mult medicii, profesorii și funcționarii.

Administrația de la Tiraspol a anunțat că decizia fără precedent a fost adoptată deoarece în bugetul regiunii nu sunt bani. Bugetul Transnistriei este adoptat anual un deficit uriaș de peste 70 la sută, deficit care este acoperit în mare parte de asistența directă primită din Federația Rusă sau din contul plăților pentru gaze, pe care de la Tiraspol le colectează de la consumatorii Transnistria, dar nu le achită furnizorului rus Gazprom.

Aceste sume rămân în administrarea regiunii, iar ulterior sunt trecute ca datorii ale Republicii Moldova față de Gazprom.

Administraţia de la Tiraspol spune că deciziile fără precedent au la bază scăderea veniturilor în bugetul local, care s-ar datora ”crizei din industrie, agricultură comerţ”, dar și lipsei sursei de finanțare pentru defcitul  bugetar. Ceea ce înseamnă că Federația Rusă nu mai acoperă, ca în anii trecuți, acest deficit.

În plus, executivul regiunii a propus Sovietului suprem de la Tiraspol) un proiect de lege cu privire la anularea așa-numitului ”supliment rusesc” la pensii –  supliment prin care fiecare pensionar din regiune primea un adaos de 15 dolari. Proiectul este acum în discuție. Dar anumite surse din regiune spun că pensionarii deja nu mai primesc adaosul rusesc la pensii – însă acesta nu ar fi fost anulat, ci pur și simplu Federația Rusă întârzie să transfere banii.

În legătură cu această situație, deputații din regiunea s-au convocat pentru a adopta un șir de măsuri de criză – au decis să reducă cheltuielile organelor
administrative, executivul a primit dreptul să reducă și redirecționeze cheltuielile organelor vamale și ale așa-numitei diplomații de la Tiraspol.

De asemenea, a fost creat un fond special social de stabilizare, necesar pentru asigurarea plății la timp a salariilor pentru asigurarea cu medicamente și alimente a bugetare.

Executivul de la Tiraspol va putea folosi 48 milioane ruble, aproximativ 3,2 milioane euro, din venitul băncii naționale transnistrene pentru reducerea deficitului bugetar și va putea lua la nevoie și un credit, de la aceeași bancă, în valoare de 50 milioane ruble, sau 3,33 milioane euro, și să folosească banii din fondurile bugetare – vamal, rutier, ecologic – pentru necesitățile fondului social de stabilizare.

Situația de criză din regiunea transnistreană a devenit subiect de discuție și în Consiliul de securitate al regiunii, ședință căruia a avut loc în prezența liderului de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. În cadrul ședinței factorii de decizie locali au constatat că reducerea bruscă a exporturilor în direcția Ucrainei a înrăutățit considerabil situația economică a regiunii Tiraspolul afi rmă că problemele cele mai mari ar putea să apară în perspectiva apropiată în legătură cu semnarea de către Republica Moldova și Ucraina a Acordul de Asociere cu UE. Membrii Consiliului de securitate, citați de presa locală, susțin că acest lucru poate duce la o izolare economică totală a Transnistriei.

Să menționăm că Acordul de Asociere, care are în componența sa și Acordul de liber schimb, prevede o amânare până în 2016 a noilor reguli comerciale pentru regiunea transnistreană, ceea ce înseamnă că în următorii un an și jumătate regimul comercial al Transnistriei nu se va schimba. Iar statisticile oficiale ale Tiraspolului spun că în ultimul timp exporturile regiunii sunt în creștere, în special cele către Uniunea Europeană. Deci, actuala criză
nu are cum să aibă vreo legătură cu semnarea de către Republica Moldova și Ucraina a Acordul de Asociere cu UE. Cel mai probabil aceasta se datorează nu atât reducerii exportului către Ucraina, cât faptului că Rusia a oprit plățile către Transnistria, inclusiv pentru că toate fondurile au fost direcționate către menținerea situației din Crimeea și susținerea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Analiză de Lina Grâu

Newsletter-ul “Dialoguri transnistrene”, elaborat în cadrul proiectului Asistență tehnică pentru Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova, program finanțat de Uniunea Europeană

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare