Au trecut 20 de ani, cine are nevoie de trupele de menţinere a păcii la estul Republicii Moldova?

În urmă cu 20 de ani, la 21 iulie 1992 a fost semnat acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova. Acordul a pus capăt războiului moldo-rus de pe Nistru și a fost negociat și semnat de președinții Mircea Snegur și Boris Elțân.

Odată cu acest acord, în regiunea de est a Republicii Moldova au apărut forțele de menținere a păcii. Deși au trecut 20 de ani, iar acum nu mai există posibilitatea izbucnirii unui conflict, aceste trupe continuă să staționeze, mai mult, își consolidează resursele și personalul. Inutilitatea acestor trupe o demonstrează și faptul că în nordul regiunii transnistrene, la Râbnița și Camenca nu există trupe de menținere a păcii, iar oamenii de acolo nici nu le simt lipsa, până acum n-a existat niciun conflict în care soldații străini ar putea să intervină.

Analistul politic și expertul în problematica transnistreană Oazu Nantoi consideră că posturile de menținere a păcii care staționează la moment în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contravin tuturor standardelor internaționale. „Aceste posturi staţionează ilegal din două motive: includ cele două părţi implicate în conflict şi legiferează existenţa unor trupe paramilitare ale regimului ilegal de la Tiraspol”, a precizat Oazu Nantoi pentru Moldova.ORG.

De asemenea, analistul susţine că aceste posturi sunt inutile pentru că e vorba de un conflict direct dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, şi nu dintre populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului. „Întrebaţi jucătorii de la Sheriff dacă-i paşte vreun pericol atunci când joacă pe stadioanele de la Chişinău sau studenţii din Tiraspol care-şi fac studiile la Chişinău. Oamenii nu sunt în conflict, iar aceşti soldaţi n-au ce să apere. Faptul ca aceste trupe încă mai staţionează după 20 de ani demonstrează încă o dată slăbiciunile statului moldovenesc şi, în special, slăbiciunile clasei politice care s-a perindat în această perioadă”, a conchis Oazu Nantoi.

De aceeaşi părere este şi Grigore Policinschi, preşedintele Raionului Dubăsari. Contactat de Moldova.ORG, acest a declarat că prezenţa trupelor străine pe teritoriul raionului pe care-l administrează are mai multe efecte negative asupra localităţilor şi a oamenilor care locuiesc acolo. “Republica Moldova este o ţară care şi-a declarat neutralitatea, aceşti soldaţi n-ar trebui să se afle aici”, susţine Grigore Policinschi.

Totodată, acesta a menţionat că din cauza posturilor şi a barierelor de circulaţie, investitorii evită localităţile din zona de securitate. “Nimeni nu doreşte să investească în localităţile din raionul nostrum pentru că sunt supuşi mai multor controale şi prefer să-şi investească banii în altceva. Am devenit o regiune izolată economic, nu mai vorbesc de cazurile în care asupra oamenilor care se deplasau a fost îndreptată arma de foc, aşa cum a fost cazul lui Vadim Pisari”, a adăugat preşedintele raionului Dubăsari.

Deşi locuitorii simpli de pe ambele maluri ale Nistrului susţin că nu au nevoie de prezenţa unor soldaţi străini, acest format de pacificare continue să existe, iar declaraţiile despre înlocuirea trupelor de pacificatori ruşi cu o misiune de observatori civili rămân doar declaraţii.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare