Va oferi China arme Rusiei și ce efecte ar putea avea asta?

Autoritățile americane au acuzat China că intenționează să furnizeze Rusiei arme și muniție pentru războiul său împotriva Ucrainei. Ca răspuns, Beijingul a spus că cooperarea ruso-chineză se bazează pe principiul de a nu cauza prejudicii țărilor terțe, dar în același timp a îndemnat Washingtonul să nu se amestece în relațiile dintre cele două țări. Președintele Vladimir Zelenski atenționează că implicarea Chinei de partea Rusiei ar putea duce la declanșarea unui război mondial. 

Riscul unui al Treilea Război Mondial? 

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-a întâlnit pe 22 februarie la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, și cu președintele Vladimir Putin. Vizita la Kremlin are loc pe fundalul îngrijorărilor NATO cu eventuala aprovizionare cu arme a Rusiei de către China, în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.  

„Indiferent de modul în care se schimbă situația internațională, China a fost și rămâne angajată, împreună cu Rusia, să facă eforturi pentru a păstra tendința pozitivă în dezvoltarea relațiilor dintre marile puteri”, a afirmat Wang, potrivit Reuters. 

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că „relațiile ruso-chineze se dezvoltă exact cum am planificat în anii precedenți. Totul merge progresiv și noi atingem noi frontiere.” 

După această vizită, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că implicarea Chinei de partea Federației Ruse în război ar putea duce la declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial.  Zelenski a spus că Kievul ar dori ca „Beijingul să fie de partea noastră. Dacă China se va alia cu Rusia, va avea loc un război mondial și cred că China este conștientă de asta”, a subliniat Zelenski. 

Oferă China arme Rusiei? 

Potrivit BBC, China și-a extins capacitățile de producție militară și este acum al patrulea cel mai mare exportator de arme din lume. 

„Armele Chinei sunt din ce în ce mai avansate acum. Dronele sale, de exemplu, sunt un domeniu de care Rusia ar fi foarte interesată”, spune Siemon Wezeman de la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm. 

SUA susțin că firmele chineze au oferit deja „sprijin neletal” Rusiei și că au noi informații care sugerează că Beijingul ar putea oferi în curând „sprijin letal” Federației Ruse. 

Maria Shagina, expertă în sancțiuni economice la Institutul Internațional de Studii Strategice, spune că „China nu a furnizat în mod deschis Rusiei arme, dar ar putea să-i vândă în secret produse de înaltă tehnologie care ar putea fi folosite în scopuri militare prin intermediul companiilor fictive din Hong Kong și Emiratele Arabe Unite”. 

SUA au informații conform cărora guvernul chinez ia în considerare să ofere Rusiei drone și muniție pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. De la invadarea Ucrainei, Rusia a cerut în mod repetat drone și muniție din China, au spus trei surse pentru CNN, iar conducerea chineză a dezbătut activ în ultimele câteva luni dacă să trimită sau nu ajutorul letal, mai adaugă sursele. 

Centrul pentru Studii Avansate de Apărare din SUA spune că firmele și companiile chineze ar putea trimite Rusiei piese electronice pentru radare de rachete antiaeriene. SUA au impus, de asemenea, sancțiuni unei companii chineze despre care Washingtonul spune că a furnizat imagini prin satelit în sprijinul forțelor mercenare rusești care luptă în Ucraina. 

Poziția Chinei față de invazie 

Guvernul chinez a cerut Rusiei și Ucrainei să reia dialogul și a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat la un an de la începerea războiului, intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”. 

„Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai curând posibil. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing. 

China „nu are prea multă credibilitate” în negocierile de pace, spune NATO 

În timpul unei vizite în Estonia, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost întrebat despre documentul de poziție al Chinei în 12 puncte privind Ucraina, care solicită comunității internaționale să „creeze condiții și platforme” pentru reluarea negocierilor. 

„China nu are prea multă credibilitate pentru că nu a reușit să condamne invazia ilegală și, de asemenea, cu câteva zile înainte de invazie, președintele Xi și președintele Putin au semnat un acord privind un parteneriat fără limite cu Rusia”, le-a declarat Stoltenberg reporterilor. 

Oficialul a avertizat China să nu furnizeze Rusiei arme, spunând că ar echivala cu sprijinirea războiului ilegal de agresiune al Rusiei, încălcând astfel Carta ONU. „Monitorizăm îndeaproape ceea ce face China și am văzut semne că ar putea lua în considerare trimiterea de ajutor letal Rusiei. Aceasta ar fi o greșeală foarte mare”, susține Stoltenberg. 

China, cel mai important partener comercial al Rusiei 

Multe firme occidentale și-au tăiat complet conexiunile cu Rusia, iar comerțul cu SUA, Marea Britanie și țările UE a scăzut în cursul anului 2022. Cu toate acestea, comerțul global al Chinei cu Rusia a atins un nivel record de 190 de miliarde de dolari în 2022 – o creștere cu 30% față de anul precedent. 

Importurile rusești din China au crescut cu 13%, până la 76 de miliarde de dolari, iar exporturile sale către China au crescut cu 43%, până la 114 de miliarde de dolari. 

Pe măsură ce comerțul Rusiei cu țările occidentale a scăzut în 2022, China a devenit, de departe, cel mai important partener comercial al său. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.