Un secret bine păstrat: moldovenii fac troleibuzele din San Francisco mai sigure

Nașterea unui troleibuz. În această încăpere Informbusiness, un nou troleibuz își primește inima și creierul. Până la 80 de troleibuze ca acesta vor fi asamblate în următoarele șase luni. Credite foto: Journo Birds

O mică fabrică din Moldova stăpânește un domeniu larg în lumea troleibuzelor. Povestea afacerii a început într-o perioadă grea și zile sumbre.

Vezi materialul video aici:

 

Imaginează-ți că te întorci acasă de la serviciu într-un troleibuz aglomerat. Este ora de vârf, iar majoritatea oamenilor folosesc troleibuze în acest oraș. Femei obosite care duc pungi de cumpărături și bărbați care miros a tutun se leagănă în același ritm cu vehiculul care se mișcă, scârțâind pe parcurs.

Brusc, toate troleibuzele din oraș se opresc. Obișnuit cu întreruperile de curent, râzi și sari din troleibuz. Va fi o plimbare lungă până acasă.

Așa era viața în capitala Moldovei, Chișinău, la începutul anilor 2000.

Troleibuz din Chișinău în anul 2000, ruta 20. Fotografie: Transphoto/Sergei

Electricitatea era scumpă și rară, iar țara avea nevoie de ajutor pentru a face față cererii.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, inflația ridicată a dus la creșterea prețurilor pentru resursele energetice, conform raportului IOM din 2001. Cea mai mare parte a energiei electrice era generată într-o regiune separată, controlată de Rusia, Transnistria. Existau negocieri constante privind prețurile energiei electrice.

Dar Moldova avea un as în mânecă.

Secrete sovietice

În zilele noastre, Moldova este cunoscută în mod obișnuit ca stat agrar. Câmpiile sale bogate sunt vitale pentru economia Moldovei. Dar lucrurile erau diferite acum câteva zeci de ani. Electronica aducea cel mai mare venit bugetului statului când Moldova făcea parte din Uniunea Sovietică. Inginerii locali fabricau televizoare, circuite integrate digitale și sisteme militare pentru submarine, printre multe alte produse, conform Elenei Maevski, coordonatoare de proiect la Asociația Electronicelor din Moldova.

Moldova era al treilea cel mai mare furnizor de echipamente electronice printre republicile socialiste.

În cartea sa, Ion Bostan, fost rector al Universității Tehnice din Moldova, a dezvăluit multe secrete despre această industrie. A arătat cum electronica creată în întreaga Moldovă – dar comandată de Moscova – a ajutat la controlul, gestionarea și monitorizarea echipamentelor militare. A explicat cum Moldova obișnuia să-și „doneze” invențiile Moscovei.

Ion Bostan a arătat în cartea sa cum inginerii moldoveni au creat sisteme electronice pentru avioane militare, vehicule și chiar rachete. Credite foto: Ion Bostan

În anii ’90, când s-a prăbușit Uniunea Sovietică și, odată cu ea, piața, companiile moldovenești și-au pierdut vechile legături. Bugetul pentru educație și științe a scăzut în Moldova independentă, care suferea din punct de vedere economic.

Dar experiența oamenilor a rămas. Aproximativ 20 de ani mai târziu, companiile și inginerii încep să iasă încet la iveală. Moldavizolit produce laminate PCB și alte materiale pentru industria electronică. Electromash fabrică generatoare și motoare electrice pentru industria cărbunelui, nucleară, mineritului și altele.

Liderii lor încep să vorbească despre munca lor pentru prima dată. Vitalie Eșanu este unul dintre ei. Este fondatorul și directorul Informbusiness.

Orașul caută o soluție

Revenind la acele zile sumbre din începutul anilor 2000: atunci misiunea lui Eșanu a fost să facă troleibuzele mai eficiente energetic pentru oraș. Acesta a fost începutul unei călătorii care a condus la inventarea electronicelor de clasă mondială.

Vitalie Eșanu, CEO al Informbusiness, este un inginer legendar și profesor la Universitatea Tehnică din Moldova. Fotografie: Journo Birds

Informbusiness a proiectat și a construit electronice pentru a permite troleibuzelor să ruleze mai mult cu mai puțină energie. Soluția lor a făcut troleibuzele din Chișinău cu aproximativ 40% mai eficiente. Înainte de anii 2000, un troleibuz consuma 3-3,50 kW/km. Inginerii Informbusiness au reușit să-l reducă la aproximativ 2 kW/km.

De atunci, compania și-a vândut dispozitivele în 170 de orașe din întreaga lume – alimentând troleibuze, tramvaie și trenuri. În decembrie 2023, au deschis prima fabrică de asamblare a troleibuzelor din Moldova. Inginerii Informbusiness au creat primul autobuz electric din Moldova. Troleibuzele lor alimentate cu baterie consumă acum 0,75-0,85 kW/km.

Inginerii Informbusiness sunt deosebit de mândri de dispozitivele care acumulează energie pentru autobuzele electrice ce pot parcurge până la 450 de kilometri după ce sunt încărcate.

„Acesta este un produs care practic nu are analog în prezent, nici măcar în Statele Unite sau Europa,” spune Eșanu. „Pentru că ajută vehiculul să ajungă atât de departe.”

Dispozitivele pentru autobuzele electrice pot ajunge până la 450 de kilometri, la fel ca autobuzele diesel. Credite foto: Journo Birds

Informbusiness acoperă 18% din electronica din sectorul transporturilor din Chișinău. „Acest lucru ne oferă un teren de testare larg,” a explicat Alexandru Motroi, directorul tehnic al InformBusiness. Posibilitatea de a testa electronica lor în situații reale este un avantaj rar.

În același timp, compania nu este cunoscută global și nici măcar localnicii nu știu prea multe despre ea.

Inginerii moldoveni au fost învățați să țină totul în secret, a explicat Elena Maevski, coordonator de proiect la Asociația Electronicelor din Moldova. Fotografie: Journo Birds
Nașterea unui troleibuz. În această încăpere Informbusiness, un nou troleibuz își primește inima și creierul. Până la 80 de troleibuze ca acesta vor fi asamblate în următoarele șase luni. Fotografie: Journo Birds
Alexandru Motroi, director tehnic la Informbusiness, dorește să facă troleibuzele mai eficiente. Fotografie: Journo Birds

Făcând troleibuzele din San Francisco mai sigure

Am mers să vizităm fabrica. Adresa ne-a dus la Buiucani, un sector al Chișinăului. De-a lungul unei străzi mari pline de mașini și autobuze, nimic din clădirea din fața noastră nu indica birourile Informbusiness.

Un traseu ascuns ne-a condus sub pământ. Aici, mecanicii în vârstă sudau și lustruiau piese generale pentru dispozitive electrice. „Pentru noi, este doar o altă zi aici,” a explicat unul dintre ei, Simion, cu bucurie. După pensionare, în căutarea unui venit suplimentar, a găsit Informbusiness. „Mecanica a fost mereu pasiunea mea,” a spus el cu mândrie. Nu știe și nici nu îi pasă prea mult unde vor ajunge piesele pe care le-a creat. Aranjându-și căciula neagră ascuțită, se grăbește înapoi la muncă.

Cutii ca acestea sunt trimise în San Francisco și plasate pe acoperișurile troleibuzelor pentru a le face mai sigure. Fotografie: Journo Birds

La al doilea etaj, în mijlocul camerei, se află un dispozitiv de comutare. Este o copie exactă a celor exportate în San Francisco, astfel încât troleibuzele de cealaltă parte a lumii să poată funcționa mai ușor. Motorul este conectat direct la rețeaua de transport electric, a explicat Alexandru Motroi. Când troleibuzul începe să se miște, trage energia direct din priză, făcând o mișcare bruscă. Dispozitivul Informbusiness face tranziția mai lină. Fără acest dispozitiv, pasagerii ar cădea de fiecare dată când un troleibuz se oprește sau pornește. Același echipament, creat de aceeași echipă, este utilizat și în Chișinău, făcând troleibuzele mai sigure și oferind o călătorie mai lină.

Eșanu și Motroi nu au fost niciodată în San Francisco – munca lor a călătorit mult mai mult decât ei.

Vitalie Eșanu
Fotografie: Journo Birds

Troleibuzele fac parte din viața orașului

Troleibuzele sunt importante în viața de zi cu zi a Chișinăului. Majoritatea oamenilor încă le folosesc pentru a se deplasa. Deși zgomotoase, troleibuzele sunt eficiente și mai ecologice decât autobuzele diesel.

Un singur lucru a rămas neschimbat de decenii: taxatorii, care trebuie să se asigure că toată lumea a cumpărat bilete.

Totuși prăbușirea complexului militar sovietic a produs ceva mult mai valoros – inovații moldovenești care ajung în lumea întreagă.

Șoferii de troleibuze din Moldova își decorează adesea spațiul de lucru în funcție de interesele lor. Fotografie: Journo Birds

Material realizat de Journo Birds. Găsești Journo Birds și pe Facebook sau Instagram.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.