Turist în Moldova: Teleșeuca, Dondușeni – satul în care să te simți boier

Sursa foto: Hanul Nordic Sursa foto: Hanul Nordic

Teleșeuca este un sat de „răzeși” cum era numit în trecut de satele vecine și unde poți savura în prezent gustul vacanțelor de la țară. Localitatea este acum în vizorul amatorilor de călătorii datorită Hanului Nordic, o pensiune care, după cum spun fondatorii, „întruchipează casa și viața boierilor din nordul Moldovei”. În trecut, spun ei, boierii aveau case mari la țară, unde se retrăgeau în perioadele toride de vară. Cei care se vor opri aici pot să descopere pădurea și apele care aparțineau cândva fostului boier al satului și să guste din bucatele tradiționale pregătite după rețetele păstrate de demult.

Unde este și cum ajungi

Teleșeuca se află la circa 200 kilometri de Chișinău. Cu mașina ajungi în vreo trei ore. Și autobuzul Chișinău – Dondușeni te duce până în localitate, chiar în fața pensiunii. Biletul costă circa 159 de lei. Atenție, la cumpărarea biletului trebuie să anunți că vrei să ajungi până în Teleșeuca, pentru că sunt rute de autobuz spre Dondușeni care nu circulă prin sat.

Ce oferă și cât costă

Pensiunea oferă cazare într-o casa tradițională cu două etaje cu comodități moderne. Oaspeții pot alege să înnopteze în unul dintre cele două apartamente – „Casa Boierului” sau „Casa Cucoanei”. „Casa Boierului” este amplasat la primul etaj, „Casa Cucoanei” la etajul doi. Ambele au câte un dormitor și salon și dispun de o baie privată. 

Sursa foto: Hanul Nordic
Sursa foto: Hanul Nordic

 O noapte de cazare în pensiune pentru două persoane costă 400 de lei. În preț este inclus micul dejun. Prânzul și cina te vor costa între 150-250 de lei de persoană, în funcție meniul selectat.

În meniul pensiunii se regăsește printre altele tradiționala zeamă de pui cu tăieței de casă, dar și borșul scăzut cu varză murată, cum se face în în nordul țării. Tot aici poți comanda găluște cu carne de porc sau mămăligă cu jumări. 

Cartea de vizită gastronomică a agropensiunii însă sunt bucatele din mere și plăcintele cu sfeclă de zahăr (aici ea se numește „sfeclocintă”). Dar dacă îți este poftă de „cușma lui Guguță” sau de prune afumate cu nuci și smântână dulce, să știi că le poți gusta din plin aici. 

În curte este un leagăn masiv, poți coborî în pivnița răcoroasă unde sunt păstrate produsele, poți culege fructe și pomușoare din grădină, face grătar, lua masa în foișor și chiar sta în fâneață. Tot acolo găsești și animale drăguțe care abia așteaptă să fie hrănite și implicate în joacă. 

Sursa foto: Hanul Nordic
Sursa foto: Hanul Nordic

Pentru o călătorie cu căruța prin sat sau pe dealurile din apropiere vei achita în jur de 100 de lei.

Locuri frumoase de văzut

La vreo 10 km de sat, lângă localitatea Rudi, se află Arcul Geodezic Struve, inclus de UNESCO în lista atracțiilor culturale şi naturale mondiale. Arcul are o lungime de peste 2820 km include 265 de puncte geografice și se află pe pe teritoriul a 10 ţări. În secolul XIX, în fiecare dintre aceste puncte geografice au fost plasate în pământ cuburi de piatră cu mărimea 2 pe 2 metri pentru a determina parametrii Pămîntului.

Tot la Rudi, poți vizita mănăstirea „Sfânta Treime”, ridicată pe la finele secolului XVIII, unde cu siguranță vei auzi istoria interesantă a acesteia și legenda despre izvorul cu apă lecuitoare din preajmă.

Iar nu departe de sat poți să vezi un defileu, format în preajma unei cascadei de cândva și unde a fost filmat un fragment din celebrul film „Lăutarii”, regizat de Emil Loteanu.

Și nu în ultimul rând, cei de la Hanul Nordic spun că în lista atracțiilor figurează și „peștera Morților”. „Ea nu e tare  mare, dar e interesantă”, ne-au spus cei de la pensiune. Peștera poartă denumirea oficială „Peștera Răposaților”, se află sub cimitirul satului Rudi și e un loc bun de explorat pentru doritorii de aventuri subterane. „Ca să găsiți intrarea ar fi bine să fiți însoțiți de cineva care a mai fost în ea sau să cereţi ajutorul unuia dintre localnici”, avertizează călătorii experimentați.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Cei care nu au bunici la țară, au o oportunitate fantastică prin intermediul dvs.

O pensiune super”,

„Minunată idee. Felicitări”, 

„Superb!”

Călătorie plăcută spre o destinație nouă!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.